Home » Nowy Sącz – jobbtilbud, inntjening og arbeidsledighet i millionærbyen

Nowy Sącz – jobbtilbud, inntjening og arbeidsledighet i millionærbyen

by Gunnar Garfors

Nowy Sącz er ikke bare den ekstremt sjarmerende hovedstaden i Nowy Sącz-regionen og et av de viktigste sentrene i Lillepolen. I en relativt liten by kan du møte overraskende mange millionærer som også etablerer virksomheten sin her. Har dette innvirkning på det lokale arbeidsmarkedet og søkermuligheter? Det viser seg at ja.

Lesser Poland Voivodeship er preget av stort internt mangfold. Krakow, en av de viktigste drivkreftene i hele landet, har stor innflytelse på utviklingstakten i regionen. Dette fører selvsagt også til gode forhold på det lokale arbeidsmarkedet. Her kan du forvente eksepsjonelt høy inntjening og et eksepsjonelt høyt antall ledige jobbtilbud. I følge statistikkkontoret i Kraków var gjennomsnittlig bruttolønn i juli 2023 PLN 9 120,66 (på samme tid i landet var den 7 485,12 PLN) og arbeidsledigheten var på et lavt nivå på 2,0 % (i 2023). i landet var det 5 %).

I andre deler av regionen er situasjonen imidlertid ikke så positiv. Mens det går bra i utkanten av hovedstaden (i Bochnia fylke er arbeidsledigheten 2,8 %, i Wieliczka fylke 3,6 % og i Myślenice fylke 3,7 %), er situasjonen i utkanten mye vanskeligere. Dąbrowa County sliter med en arbeidsledighet på 12,9 %. Andreplassen i denne forbindelse er tatt av Nowy Sącz-distriktet (9,5%).

Men i selve Nowy Sącz er situasjonen en helt annen. Denne byen med 80 000 innbyggere er unik på mange måter, ikke bare i voivodskapet, men i hele landet. For det første, til tross for den dårlige situasjonen i det ovennevnte distriktet, er tilstanden på det lokale arbeidsmarkedet virkelig god. Arbeidsledigheten er for tiden 3,4 %, som også er under det ekstremt gunstige gjennomsnittet for hele provinsen (4,4 %). Jobbtilbud Derfor dukker de ofte opp i ulike sektorer av økonomien. Men fører denne situasjonen til attraktiv kompensasjon? Dessverre ikke helt.

I følge Central Statistical Office var gjennomsnittslønnen i Nowy Sącz i 2022 PLN 5 478,44 brutto. Dette var godt under landsgjennomsnittet (mindre enn 80 %), som var PLN 6 346,15. Den var også godt under gjennomsnittslønnen i Lillepolen (PLN 7 645,76), som selvsagt i stor grad er basert på rekordlønningene i Krakow. På den annen side er en ganske tydelig dynamikk i lønnsveksten et positivt signal. I 2020 var gjennomsnittslønnen her 4 468,93 PLN brutto og i 2021 4 838,59 PLN brutto.

Imidlertid kan relativt lave lønninger sammenlignet med omkringliggende lokalsamfunn fortsatt være attraktivt. Det er derfor ikke overraskende, som studier viser, at flere tusen ansatte ved fabrikkene som ligger her kommer på jobb i byen hver dag.

Millionærenes by? Det er ikke en overdrivelse

Mens gjennomsnittslønnen i Nowy Sącz etterlater mye å være ønsket, er det en overraskende statistikk: millionærer i Nowy Sącz. Det er ganske mange av dem her. I følge funnene til «Wprost»-journalister, som jevnlig analyserer data fra skatteadministrasjonskamre, var det i 2022 over 43 700 mennesker i Polen med en inntekt på minst én million zloty. De velger selvsagt i hovedsak store bysentre. Den ubestridte lederen er Warszawa, hvor det bor nesten 5000 millionærer. Andreplassen går til Krakow, hvor 3005 millionærer betaler skatt. I Katowice, som har en befolkning på i underkant av 300 000, er det 624 millionærer, og i enda større Szczecin er det 458. Virker den relativt lille Nowy Sącz dømt til å mislykkes i denne rangeringen? Ingenting kunne vært lenger fra sannheten. Med 560 millionærer ligger byen på 12. plass i landet. I rangeringen av mindre byer er den nest etter Piaseczno, men i dette tilfellet spiller nabolandet Warszawa åpenbart en nøkkelrolle.

Det er verdt å huske at inntil nylig bodde en milliardær i Nowy Sącz. I 2017 døde Charles E. Merrill Jr. – sønnen til grunnleggeren av investeringsbanken Merrill Lynch & Co, hvis kollaps var en av hendelsene som utløste finanskrisen i 2007. Født i 1920, arvet Charles Merrill Jr. en stor formue og ledet Charles E. Merrill Trust, som var opptatt av blant annet: subsidiering av utdanning og like muligheter for marginalisert ungdom. Han kom til Polen for første gang i 1939 og ble oppmuntret til å interessere seg for vårt lands historie ved å lese Sienkiewicz-trilogien. Nowy Sącz ble hans hjem: han bodde beskjedent i en leilighet i en av boligblokkene. I 2002 ble han tildelt offiserskorset av Republikken Polens fortjenstorden. En filantrop som hadde en enorm formue og var villig til å dele den med lokalsamfunnet ble gravlagt på kirkegården ved ul. Śniadeckich.

Store penger, store selskaper og mange jobbtilbud

Påvirker et så stort antall millionærer i det lokale markedet tilstanden? Uten tvil, ja. Jobber i Nowy Sącz Det er veldig ofte tilgjengelig i etablissementer som eies av folk som er på en anerkjent liste. Nedenfor ser vi nærmere på dem, og starter med gründerne som er blant de 100 rikeste polakkene (fordi det er mange av dem i hovedstaden i Nowy Sącz-regionen).

Wiśniowski – markedsleder for garasjeporter

Andrzej Wiśniowski tok 17. plass ifølge ukeavisen «Wprost». Formuen hans ble anslått til 2,6 milliarder PLN. Gründeren i spissen for Wiśniowski-selskapet, anerkjent i over 40 markeder, bygde den første polske automatiske garasjeporten i garasjen til et privat hus i den lille landsbyen Ubiad i Nowy Sącz-distriktet i 1989 (ifølge sentralstatistikk). Kontordata, færre enn 700 innbyggere bor der). Wiśniowski-selskapet har for tiden et enormt produksjonsområde i Wielogłowy nær Nowy Sącz. Selskapets totale areal er over 400 000 m², det består av tre autonome fabrikker og et moderne kontorbygg, som ser veldig futuristisk ut på bakgrunn av den lille byen i Nowy Sącz. Selskapet sysselsetter over 2000 personer, har over 2500 salgssteder over hele Europa og har totalt solgt over en million dører.

Krystyna Baran har ledet selskapet siden 2000. Konsernsjefen har vært tilknyttet Wiśniowski i 30 år. Hun er også økonom og uteksaminert fra National-Louis University Business School i Nowy Sącz.

Newag – en tycoon fra Nowy Sącz

Selv om Zbigniew Jakubas (16. plass i Wprost-rangeringen over de rikeste polakkene) ikke bor i Nowy Sącz, ligger hovedkvarteret og fabrikkene til et av selskapene hans – Newag Group, som spesialiserer seg på produksjon og modernisering av jernbanekjøretøyer – her . Historien er svært kompleks og nært knyttet til regionen. kk jernbaneverkstedene ble grunnlagt her på slutten av 1800-tallet. Under første verdenskrig ble det også produsert pansrede tog for den østerriksk-ungarske hæren her. Newag er for tiden engasjert i produksjon og modernisering av personbiler, lokomotiver, t-bane og trikker med elektriske og forbrenningsmotorer. I 2013 debuterte selskapet også på Warszawa-børsen. Bare i 2022 utgjorde brutto salgsinntekter PLN 963 858 tusen. Bruttofortjeneste i PLN på salg på PLN 148 358 tusen. Zloty.

Fakro – europeisk leder innen produksjon av takvinduer

På bunnen av rangeringen av de 100 rikeste polakkene, på 91. plass, er det en annen forretningsmann som er nært knyttet til Nowy Sącz. Ryszard Floreks formue er anslått til 700 millioner PLN. Gründeren ble født i 1953 i Podłopianie – en liten landsby omtrent 40 km fra Nowy Sącz. I 1991 grunnla han Fakro sammen med Krystyna Florek og Krzysztof Kronenberger. Opprinnelig et lite selskap støttet utelukkende av polsk kapital, har det i løpet av tre tiår med drift utviklet seg til et internasjonalt konsortium. Konsernet omfatter 11 produksjons- og 17 salgsselskaper. Totalt sysselsetter selskapet over 4000 personer. Produktene leveres til over 60 land over hele verden og opptil 70 % av produksjonen eksporteres. Fakro fra Nowy Sącz er det nest største selskapet på takvindusmarkedet etter det danske selskapet Velux.

Fungerer Nowy-Sącz-eksperimentet fortsatt?

Du må innrømme at dette er ganske mye for en by med 80 000 innbyggere sør i Polen. Analytikere, sosiologer og historikere har i mange år kranglet om hva som ligger bak den ubestridte suksessen til hovedstaden i Nowy Sącz-regionen. Noen av dem er tilbøyelige til teorien om at fruktene av det såkalte Nowy Sącz-eksperimentet, som offisielt ble avsluttet i 1975, nå høstes. Dette er hvordan prosjektet for økonomisk utvikling av Nowy Sącz-distriktet og byen Nowy Sącz, introdusert ved resolusjonen fra Folkerepublikken Polens ministerråd nr. 151 av 9. mai 1958, og for utvidelse av myndighetene til lokale myndigheter på dette området ble definert. Som et resultat måtte Nowy Sącz åpenbart fortsatt forholde seg til absurditetene i en planøkonomi, men var også i stand til å nyte noen bekvemmeligheter og uavhengighet.

Nowy Sącz og området rundt mottok ytterligere utviklingsinsentiver, blant annet takket være opprettelsen av et spesielt fond for utviklingen av Sądecka Land, som blant annet finansieres fra: fra tilleggsavgiften på alkoholholdige drikker i lokale restauranter. Samtidig ble det i tillegg til utvikling av industri og håndverk utviklet turisme (inkludert spa-turisme), landbruk og fruktdyrking, og det ble lagt vekt på utvikling av infrastruktur, inkludert veier og vannverk.

You may also like

Leave a Comment