Home » Morawiecki skisserer økonomiske scenarier for Polen. «Inflasjonen holder meg våken om natten»

Morawiecki skisserer økonomiske scenarier for Polen. «Inflasjonen holder meg våken om natten»

by Gunnar Garfors

Mateusz Morawiecki organiserte en spørsmål og svar-sesjon med Facebook-brukere. Polakkene spurte blant annet statsministeren om tilstanden i den polske økonomien.

«Vi ga ikke etter for Putins utpressing»

Først måtte statsministeren møte de polske energisikkerhetsspørsmålene knyttet til Vladimir Putins nedleggelse. Seeren påpekte dette Gasslagre er fylt til rundt 2,3 milliarder kubikkmeter, mens det årlige gassforbruket i Polen er rundt 20 milliarder kubikkmeter.

– I tillegg til gassen som er lagret på lagrene våre, har vi en gassterminal i Świnoujście, vi har nesten fullført byggingen av en gassrørledning til Norge – understreket statsministeren.

Resten av artikkelen er tilgjengelig under videoen

Se også: Russland kuttet gassen til Polen. Klarer vi oss? «Vi vil selv takke for leveransene»

Regjeringssjefen regnet ut at gassterminalen i Świnoujście ville forsyne oss med 6,5 milliarder kubikkmeter. Gass årlig og etter utvidelse – 8,5 milliarder kubikkmeter. I tillegg kommer også: bakover fra Yamal-rørledningen (5,5 milliarder kubikkmeter), fra mai – en gassrørledning fra Litauen (2,5 milliarder kubikkmeter) og fra oktober – Baltic Pipe fra Norge (10 milliarder kubikkmeter). Sammenkoblinger kan forsyne oss med råvarer fra Tyskland (1,5 milliarder kubikkmeter) og siden sommeren fra Slovakia (ca. 5 milliarder kubikkmeter). Om nødvendig kan tsjekkerne også sende oss gass (ca. 1 milliard kubikkmeter).

Vi er sikre på at du kan se her at Putins utpressing mislyktes. Vi nektet å betale tilbake i rubler, og i forgårs skrudde Putin til og med av gassen vår. Men vi vil klare oss uansett og ikke la oss bli utpresset fordi vi prøvde å diversifisere forsyningene våre, og i dag er vi trygge – forsikret Mateusz Morawiecki.

«Inflasjonen holder meg våken om natten»

Det neste spørsmålet gjaldt fremtiden til sosiale programmer. Mr. Dawid foreslo at vi kanskje ikke skulle suspendere dem i det nåværende økonomiske klimaet. Imidlertid forklarte statsministeren at «manglen på sosiale ytelser er et problem i systemet til den tredje republikken Polen», og det er grunnen til at polakkene dro til utlandet. Det understreket han kontoret hans ønsker ikke å klare seg uten tjenester.

Inflasjonen holder meg våken om natten; det er virkelig et svært alvorlig økonomisk problem. Dette er et problem som ikke kan løses like lett som med en tryllestav, sa regjeringssjefen.

«Polen er i en demografisk kollaps»

På spørsmål om hvordan regjeringen har tenkt å motvirke utvandring, viste politikeren til kampen mot arbeidsledighet. – Jo lavere arbeidsledighet, jo mer har vi med arbeidstakermarkedet å gjøre, ikke arbeidsgivermarkedet. Og jeg vil at det skal være et arbeidsmarked – argumenterte han.

Det var også spørsmål om drivstoffpriser. Lytteren hevdet at fatprisene er på et stabilt nivå og at bensin fortsatt er dyrere i Polen. – På grunn av balansekrigen er tønnen dyrere enn før. Zlotyen svekket seg også mot dollaren. Og råolje selges i dollar, svarte statsministeren.

«Bankene er ikke fornøyde, men jeg er ikke der»

Vil den eneste måten å bekjempe inflasjonen være å heve renten? Mateusz Morawiecki understreket at regjeringen vil innføre mekanismer for å beskytte låntakere. Han pekte blant annet på kredittferie (muligheten for å forskyve låneavdraget en gang i kvartalet), oppløsning av WIBOR eller tilskudd til kreditt for mennesker i en vanskelig situasjon.

Det understreket han det er bankene som «lager» fondet som det utbetales midler fra til de som trenger det. I dag er det PLN 600 millioner, målet er PLN 2 milliarder.

Så langt har ingen i Polen brukt slike mekanismer. Banker er ikke fornøyde, men jeg er ikke her for å gjøre bankene glade. Jeg er her for å sikre at løsningene vi foreslår vil bringe lettelse til polakkene, hevdet statsministeren.

Morawiecki om pandemien og demografisk kollaps

Mateusz Morawiecki innrømmet også i undersøkelsen at han tok feil om pandemien, men håper vi ikke kommer tilbake til den «forferdelige scenen for pandemien» for et år siden.

Andrzej spurte om inflasjonen ble kunstig pumpet for å få tilbake penger brukt på bistand til Ukraina.

Herr Andrzej, jeg vil påpeke at ukrainere også jobber her. Det er ikke slik at vi bruker enorme penger i Ukraina og taper dem på grunn av det. Polen er i en demografisk kollaps – sa Morawiecki.

Statsministeren la til at vi har hatt negativ migrasjonsrekord de siste årene.

«Ikke vær redd for å hjelpe Ukraina. Vi vil motta disse midlene fra EU og totalt sett vil ikke Polen bruke mer penger enn det mottar i forbindelse med hele denne historien «- oppsummerte Morawiecki.

You may also like

Leave a Comment