Home » MSPO 2023: WITU rakettnyheter

MSPO 2023: WITU rakettnyheter

by Peter Østbye

Under den internasjonale forsvarsindustriutstillingen MSPO 2023 i Kielce presenterte Military Institute of Armaments Technology nye missilteknologier.

Presentert blant annet: 105 mm rakett. Programmet er medfinansiert av EU. Raketten med en diameter på 105 mm er en skalert testplattform for testing av delsystemer og algoritmer for bruk i en tre-trinns suborbital rakett. Rakettens hastighet når 650 m/s. Den består av et hode som huser testrakettgjenvinningsenheten, en motor, et kraftsystem og et elektronikkrom. Flytesting lar deg teste systemer under start og manøvrer.

300 mm rakettmotoren og 105 mm forskningsraketten er de neste stadiene i utviklingen av nasjonal kompetanse innen rakettteknologi. Bilde Bartłomiej Kucharski

En tre-trinns suborbital rakett som er i stand til å bære rundt 40 kg nyttelast over Karman-linjen ble også avduket og vil muliggjøre forskning og eksperimenter under null-tyngdekraftsforhold. Raketten er designet for å kunne gjenbrukes, noe som reduserer kostnadene ved å løfte en kilo last til en gitt høyde. Prosjektet skal etter planen fullføres i år. Raketten ble presentert med en motor med en diameter på 300 mm (nærmere bestemt 308 mm), en lengde på 1,79 m og en enkeltsegments motorimpuls på 251 000 Ns. Vekten på motoren i ett stykke inkludert munnstykket er 148 kg. Maksimal skyvekraft er 39 500 N. Motoren har et meget godt drivstoff-til-vekt-forhold på 0,7.

Løsningene ovenfor ble beskrevet mer detaljert i “Wojsko i Technika” 8/2023.

You may also like

Leave a Comment