Home » NATO vil drive kjernefysisk avskrekking. Også Polen | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

NATO vil drive kjernefysisk avskrekking. Også Polen | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

Møtet i atomplanleggingsgruppen torsdag (13. oktober 2022) var et av hovedpunktene til forsvarsministrene i NATO-landene i Brussel. Neste uke har den nordatlantiske alliansen til hensikt å gjennomføre atomavskrekkingsøvelsen Steadfast Noon, som ble forberedt i forkant av årets russiske angrep på Ukraina. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg understreket i Brussel at dette er en rutinemessig årlig øvelse og at kansellering av frykt for en eskalering nå er et risikabelt tegn på NATOs svakhet.

Det polske forsvarsdepartementets leder Mariusz Blaszczak understreket viktigheten av øvelsene «i sammenheng med Moskvas trusler» knyttet til atomvåpen. «NATOs svar er øvelser som utnytter atomvåpen», sa Blaszczak. Han sa at Polen vil være blant 14 allierte som deltar i Steadfast Noon, om enn med konvensjonelle våpen.

100 amerikanske bomber i Europa

Den nordatlantiske alliansen som organisasjon har ingen atomvåpen, som er under streng kontroll av tre medlemsland, nemlig USA og Storbritannia. Storbritannia og Frankrike. Frankrike insisterer imidlertid på sin «atomuavhengighet» og deltar derfor ikke i møter i NATOs atomplanleggingsgruppe. Militære fly som er i stand til å frakte atomnyttelast, deltar vanligvis i «Steadfast Noon», selv om det ikke er noen reelle bomber i dem under øvelsene. Steadfast Noon, som er den delen Polen kan delta i, deltar også jevnlig, inkludert konvensjonelle fly, observasjons- og fyllingsfly.

Omtrent hundre amerikanske atombomber er for tiden lagret i Tyskland, Belgia, Nederland, Italia og muligens Tyrkia (NATO bekrefter aldri offisielt disse tallene). Vertsnasjonene i NATOs Nuclear Sharing-program er ansvarlige for vedlikeholdet av den bombebærende infrastrukturen og flyene. Beslutningen om å bruke dette atomvåpenet tas enstemmig av alle allierte i Nuclear Planning Group. Under den kalde krigen var mer enn 7000 forskjellige amerikanske atomvåpen stasjonert i Europa.

Russlands øvelser: vil Vesten skille dem fra et angrep?

Russland vil sannsynligvis også planlegge sine atomøvelser i oktober, noe som kan vekke bekymring for hvorvidt Vesten vil være i stand til å skille mellom mulige forberedelser til et angrep på Ukraina og øvelser. Stoltenberg forsikret imidlertid at det ikke var noen vesentlig fare for forveksling. – NATO-allierte har veldig gode etterretningstjenester. Vi har overvåket de russiske atomstyrkene i flere tiår. Og selvfølgelig vil vi også følge dem veldig nøye under nye øvelser. Det er også en årlig russeøvelse, forklarte Stoltenberg i dag.

Lloyd J. Austin, USAs forsvarsminister, nektet å svare på journalisters spørsmål om hvordan NATO ville svare på et russisk atomangrep i Ukraina. Han gjentok bare at Putins retorikk var farlig, og at alliansen hadde alle nødvendige evner til å svare riktig dersom behovet skulle oppstå. – Foreløpig ser jeg ikke noe behov for å innføre endringer i NATO i atomspørsmål. Men vi er fokusert 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Så hvis endringer må gjøres, vil vi absolutt gjøre det, forsikret Austin ham.

Polsk luftvern med USA og britene

I dag signerte forsvarsministrene til 14 allierte av NATO og Finland et memorandum of understanding om utviklingen av det tysk-opprinnelige European Sky Shield-initiativet, som tar sikte på å skape et felles luft- og missilforsvarssystem gjennom felles kjøp av utstyr og våpen , missiler luftforsvar av europeiske nasjoner. Dette er ment å styrke NATOs integrerte luft- og missilforsvarssystem.

– Dette er desto viktigere ettersom vi er vitne til Russlands hensynsløse og massive rakettangrep i Ukraina, dreper sivile og ødelegger kritisk infrastruktur. I denne forbindelse ønsker jeg Tysklands lederskap velkommen i lanseringen av European Sky Shield-initiativet, kommenterte Mircea Geoana, NATOs visegeneralsekretær.

Blant de 14 NATO-medlemmene som har valgt å slutte seg til det tyske initiativet er Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Estland, Tyskland, Ungarn, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Slovakia, Slovenia, Romania og Storbritannia. Storbritannia. Media har rapportert forsøk på å tiltrekke Spania, men Madrid er ikke interessert ennå.

Hvorfor er ikke Polen i denne gruppen? – Takket være samarbeidet med USA og Storbritannia har vi luftvern- og antimissilforsvarssystemer. Storbritannia – sa minister Blaszczak i dag. Han understreket at Polens luftvernevner er større enn planene som Tyskland har lagt frem.

You may also like

Leave a Comment