Home » NATOs generalsekretær Stoltenberg blir sjef for Norges sentralbank

NATOs generalsekretær Stoltenberg blir sjef for Norges sentralbank

by Gabriel Scott

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er utnevnt til ny sjef for Norges sentralbank, meldte den norske regjeringen fredag, uten å kunngjøre når han vil tiltre.

Han ble utnevnt til denne stillingen i forholdet mellom vest og russisk i kjølvannet av Ukraina-krisen.

Den tidligere statsministeren og finansministeren beseiret visesentralbanksjef Ida Wolden Bache i en konkurranse om stillingen i hjemlandet Norge.

Stoltenberg har fått en stilling i Norge fordi Vesten frykter at Russland kan planlegge en invasjon av det NATO-søkende Ukraina.

Stoltenberg (62), økonom, har tidligere sagt at han først vil kunne tiltre en ny stilling som generalsekretær ved slutten av NATOs periode.

Finansdepartementet sa fredag ​​at det ville overta ledelsen av sentralbanken «rundt 1. desember.»

Utvalget fikk mye oppmerksomhet i norske medier, med kommentatorer og politikere som uttrykte bekymring for mulig politisk nepotisme gitt Stoltenbergs langvarige bånd til det regjerende Arbeiderpartiet.

I desember sa Stoltenberg at han hadde nominert sitt kandidatur til sentralbanksjef da han ble kontaktet av finansdepartementet.

«Tasury kontaktet meg i november for å høre om jeg hadde søkt på denne stillingen. Jeg gjorde det, det er en ekstremt motiverende jobb, sa Stoltenberg til AFP.

«Jeg har fortalt finansdepartementet at hvis jeg får denne jobben vil jeg ikke kunne jobbe før mitt NATO-mandat slutter 1. oktober,» sa han.

Nåværende sentralbanksjef Oystein Olsen går av med pensjon denne måneden. Han er 70 år gammel.

Sentralbanken vil midlertidig bli ledet av Wolden Bache, sa regjeringen.


You may also like

Leave a Comment