Home » Nederland: Taxi-appen kan betjene Russland. Noen land har allerede forbudt det

Nederland: Taxi-appen kan betjene Russland. Noen land har allerede forbudt det

by Gunnar Garfors

Uvitende brukere av en applikasjon som hjelper med transport kan dele dataene sine med russiske tjenester

En etterforskning av Yango-drosjer er iverksatt i Nederland. Bestillingstjenesten leveres av et datterselskap av det russiske selskapet Yandex. Tjenestene – ikke bare de nederlandske – mistenker at kundedata kan overføres til den russiske føderale sikkerhetstjenesten. Selskapet avviser offisielt dette.

Ifølge BNR undersøker det nederlandske datatilsynet bestillingstjenesten Yango drosjer, et datterselskap av det russiske selskapet Yandex registrert i dette landet. Dette er et svar på handlingene til Finland og Norge, som allerede har informert om farene ved å bruke denne applikasjonen.

SE: Spenning mellom Moskva og Washington. Russland har arrestert en spion

Yango Taxi-appen er aktiv i over 30 land. MEDble forbudt i de baltiske landene på grunn av frykt for russisk spionasje. Myndighetenes antagelser ser ikke ut til å være grunnløse, ettersom en lov trådte i kraft i Russland i begynnelsen av september som ville begrense selskaper som Yango, Forpliktelse til å gi FSB ubegrenset tilgang til sine data.

Anti-Kreml-journalist tatt til fange. Fordi dataene hans var i applikasjonen

Moscow Times rapporterte nylig om et tilfelle av bruk av sensitive data av russiske tjenester. «Dataene som ble samlet inn gjennom ride-hailing-appen ble brukt av myndighetene til å fastslå adressen Den russiske undersøkende journalisten Ivan Golunov og arrestere ham», meldte avisen.

SE: En autonom bil fra russiske Yandex frakter innbyggere i Las Vegas

Yango hevder at de finske og norske undersøkelsene avslørte at «Yango behandler personopplysninger». utgjør ikke en direkte trussel for de grunnleggende rettighetene og frihetene til europeiske brukere.

Yandex forsvarer seg: Vi skiller Yangos aktiviteter i Russland og Nederland

«Som vi alltid har understreket, kan ikke russiske myndigheter innhente Yango-brukeres data fra nettstedet utenfor etablerte internasjonale prosedyrer, for eksempel de som involverer Interpol«- understreket i uttalelsen.

I tillegg understreker Yandex at dette er «Separasjon av kjernevirksomheten i Russland fra internasjonale aktiviteter registrert i Nederland.» Hun sa også at hun er i diskusjoner med den nederlandske myndigheten for å bevise at hun overholder europeiske regler for overføring og lagring av data.

Les mer

Vil du holde deg oppdatert med de siste nyhetene?

Vi er i applikasjonen for telefonen din. Kom og besøk oss!

You may also like

Leave a Comment