Home » Nesten 900 politisk gjeld i Hviterussland. Støtte fra hele verden | Nyheter fra verden

Nesten 900 politisk gjeld i Hviterussland. Støtte fra hele verden | Nyheter fra verden

by Thure Lindhardt

«Polen ønsker det samme Hviterussland som de gjør. Jeg uttrykker min solidaritet med alle ofrene for Lukasjenka-diktaturet,» skrev presidenten, som også publiserte det samme innlegget på hviterussisk.

Det polske utenriksdepartementet minnet om at Lukasjenkas fanger er lederne av Union of Poles i Hviterussland, Andżelika Borys og Andrzej Poczobut. Utenriksdepartementet legger til at regimet har arrestert 30 journalister, inkludert Kaciaryna Andreeva og Daria Czulcowa, journalister fra Belsat Television, som ble dømt til to års fengsel.

Se videoen
2000 migranter i et hviterussisk lager. Mange barn hadde ikke mer plass. «Det er for kaldt…»

De diplomatiske tjenestene i mange land uttrykker også sin solidaritet med fangene. Justice for prisoners krever blant annet: den britiske ambassaden i Polen, ambassadene til USA, Polen, Romania og Nederland i Minsk, USAs utenriksminister Antony Blinken, ambassadøren for Nederland i Litauen, USAs ambassade i Riga og det norske utenriksdepartementet, det latviske utenriksdepartementet, representasjonene fra Tyskland og Litauen til OSSE, Canadas ambassadør i Polen og Hviterussland, den slovenske statsministeren Janez Janša, Det europeiske folkepartiet i Europaparlamentet, den diplomatiske tjenesten til EU og mange MEP-er.

KE med en «svarteliste». Dette inkluderer også transportselskaper som støttet smuglingen

Lederen for den hviterussiske opposisjonen, Sviatlana Cichanouska, takket for den verdensomspennende støtten og solidariteten med det hviterussiske folket og de politiske fangene til Alexander Lukashenka-regimet. Hun understreket at dette er spesielt viktig for familiene til hundrevis av fanger i hviterussiske fengsler.

Hviterussland. Andżelika Borys og Andrzej Poczoaber fortsatt uten siktelse

De hviterussiske tjenestene «etterforsker» fortsatt «alvorlige og spesielt alvorlige forbrytelser» angivelig begått av Boris og Poczobut. I henhold til lokal lov kan forvaring forlenges til 12 måneder og deretter 18 måneder uten siktelse. Andżelika Borys og Andrzej Poczobut ble formelt arrestert for en artikkel med tittelen «Oppfordring til nasjonalt hat». For denne forbrytelsen er de dømt til fem til tolv års fengsel.

Den 25. november ble Andżelika Borys» forvaring forlenget med ytterligere tre måneder. Presidenten for Union of Poles i Hviterussland har allerede tilbrakt åtte måneder der. Hun risikerer en 12-års dom i Łagru.

Hviterussland.  Borys og Poczobut har sittet i varetekt siden 34. ukeHviterussland. Borys og Poczobut har sittet i varetekt siden 34. uke

Ifølge uoffisielle opplysninger er arrestasjonen også forlenget for Andrzej Poczobut, en journalist og polsk aktivist fra Grodno.

Andrzej Pisalnik – redaktør for portalen «Znadniemna.pl» i et intervju med polsk radio påpekte at begge lederne for den polske minoriteten i Hviterussland blir holdt i et fengsel kjent for sin strenge alvorlighetsgrad.

– Forvaringssenteret de holdes i i Żodzino er et av de tøffeste i Hviterussland, så det bør behandles som en form for tortur mot våre kolleger, og det er slik vi oppfatter det – sa Andrzej Pisalnik.

You may also like

Leave a Comment