Home » Nobels fredspris til Polen? Nobelkomiteen svarte

Nobels fredspris til Polen? Nobelkomiteen svarte

by Gabriel Scott

Den norske Nobelkomité ser hjelp til krigsflyktninger. Hedret med prisen for å forbedre livene til flyktninger, mottok de blant annet nordmannen Fridtjof Nansen for å ha laget et Nansen-pass, det vil si identifikasjonsdokumenter for flyktninger, eller belgiske Dominique Pire for å ha stiftet en organisasjon for å støtte migranter og fordrevne. FNs høykommissær for flyktninger, som jobber innenfor FN-strukturer, har også mottatt to priser. Polen kan dessverre ikke motta en slik pris for sin hjelp til ukrainerne. Reglene for Nobels fredspris ser ikke for seg å hedre samfunnet som helhet.

se videoen
Hva trenger flyktninger mest nå? Vi spør en ekspert

Nobelkomiteen vil ikke dele ut en nobelpris til polakker

– Nominerte til Nobels fredspris kan være levende individer og aktive organisasjoner eller institusjoner. Landet eller nasjonen i seg selv faller ikke inn i noen av disse kategoriene, fortalte Rebecka Oxelstrom i Den Norske Nobelkomité.

Flyktninger fra Ukraina ved sentralbanestasjonen i Kraków Foto Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl

Zbigniew Janas, tidligere styreleder for «Solidarity» ved ZM Ursus, ber imidlertid om å skape en slik presedens.

– Hvis staten ikke kan få det, er det kanskje på tide å tenke seg om? Vårt eksempel kan endre tankegangen din. Det polske samfunnet er konkret. Han bor i et bestemt område på kanten av EU. Hvis jeg hadde noen innflytelse på valget, ville jeg oppfordret Nobelpriskomiteen til å finne en løsning, for på dette tidspunktet fortjener Polen stor ære – forteller han oss.

Nobels fredspris. Hva betyr ______________?

Lech Wałęsa, vinner av Nobels fredspris, sier også at Polen kan bli en av vinnerne av Nobels fredspris. Den tidligere presidenten i Polen uttaler at prisen ikke bare er en ære for de nåværende fredsaktiviteter, men også en oppmuntring og motivasjon til å «bli i denne klassen».

– Polens oppførsel så langt er usedvanlig vakker, god og fredelig. Det fortjente selvfølgelig en pris. Men disse prisene bør deles ut mer. Det er en, så det er vanskelig å si hvem som tjener mest. Det er fortsatt mange vanskeligheter foran oss. La oss vente på vurderingen i større skala. Hvordan vi skal bevise oss selv og om vi fortsatt vil fortjene denne typen pris – humøret til Wałęs vil kjøle seg ned.

Flyktninger fra UkrainaFlyktninger fra Ukraina Foto Piotr Skórnicki / Agencja Wyborcza.pl

Nobels fredspris. Hvem fortjente det?

Til tross for polakkenes ubestridelige engasjement, vil det ikke være mulig å premiere hele nasjonen, men organisasjoner eller enkeltpersoner som representerer den vil. Et eksempel for Polen kan være Tunisia, hvor «Kvartetten for nasjonal dialog» ble tildelt Nobels fredspris i 2015. Prisen gikk til fire organisasjoner som representerer sivilsamfunnet. De ble anerkjent for sin deltakelse i politiske prosesser og sin effektive motstand mot muslimske partier som ønsket å innføre autoritarisme i staten.

Ifølge Zbigniew Janas kunne lokale myndigheter kringkaste en lignende bevegelse i Polen.

– Lokale myndigheter er viktige for å hjelpe krigsflyktninger. Deres oppgave er å møte problemer hver dag, som de oppfyller på en eksemplarisk måte. Etter de første vanskelige øyeblikkene fungerer det i dag effektivt og har resultert i at det ikke finnes flyktningleirer i Polen. Vennligst se på ordførerne i Przemyśl, Warszawa, Lublin, Gdańsk eller Łódź. Mange er utskiftbare, sier den tidligere stortingsmannen.

Mer informasjon fra Polen og verden finner du på hovedsiden til Gazeta.pl

Flyktninger fra Ukraina i Polen. Hvordan vurderes hjelpen vår?

Mer enn 2,5 millioner flyktninger fra Ukraina bor allerede i Polen. Det er en av de høyeste krigsmigrasjonene i moderne verdenshistorie, men ikke den eneste. Etter 2016 tok Tyrkia imot 3,7 millioner syriske flyktninger som følge av krigen i Syria. Og lille Libanon tok imot 1,5 millioner flyktninger, som var 1/5 av befolkningen på den tiden. De fleste av dem lever imidlertid på randen av fattigdom. Polsk bistand er ikke den største, selv om Janas påpeker at den kan være den mest effektive.

– Det som skjedde er unikt i verden. Polen kan være et eksempel for andre land i håndteringen av flyktninger. Kanskje vil det som skjer i Polen igjen bli gjenstand for forskning og bøker. Dette kan endre verdens tilnærming til denne typen konflikter og vise veien og måten å håndtere flyktningene på – forklarer den tidligere styrelederen i «Solidaritet» ved ZM Ursus.

Hjelp Ukraina, bli med i samlingen. Du kan sette inn pengene på på pcpm.org.pl/ukraina

Volodymyr Zelenskyy. Fortjener han en Nobels fredspris?

Selv om Nobelkomiteen skulle undersøke kandidaturen til polske representanter for hjelpebevegelsen, ville noen først måtte nominere dem til denne prisen. De kan inkludere politikere på internasjonalt og nasjonalt nivå, universitetsprofessorer, tidligere nobelprisvinnere og medlemmer av Nobelkomiteen. Imidlertid er det foreløpig ingen kunngjøringer om slike nominasjoner for Polen.

Det er allerede 2,5 millioner flyktninger i PolenDet er allerede 2,5 millioner flyktninger i Polen Foto Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Verden er mye høyere om en annen kandidat – Volodymyr Zelenskyy. Forslaget ble til og med fremsatt i et offisielt brev fra den tsjekkiske teologen og tidligere diplomaten Tomáš Halík. Kandidaturen støttes også av Janas og Wałęsa.

– Nobelprisen er en stor utmerkelse og ære. Rollen til president Zelenskyy er så utrolig stor, viktig og effektiv at selv om han ikke får den, er den allerede historien til vår verden. Hans holdning og besluttsomhet er stor og uventet. Mens han mottok en slik pris, bør de som ga ham denne medaljen hedres, det samme bør Zelensky. Han fortjener all ære i verden for det han gjør – forteller den tidligere MP.

– Derfor fortjente vi til og med to priser. President Zelensky for en fantastisk håndtering av Ukrainas anliggender, men også at nasjonen betalte en høy pris og holdt seg i forsvarsklassen. Polakkene fortjener også en Nobelpris, akkurat som ukrainerne. Nobelpris er ikke nok. Innenfor denne fredelige kampklassen kan flere andre klasser identifiseres. Ukraina har det bra, kjemper til tross for store tap, og Polen, til tross for sin fattigdom, deler sine fordeler med flyktningene – forklarer Wałęsa.

Flyktninger flykter fra Ukraina til PolenFlyktninger flykter fra Ukraina til Polen Foto Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Polen samlet seg som i Solidarnośćs dager

Uansett om Polen er nominert til Nobels fredspris eller ikke, er vår respons på krigen i Ukraina og tilstrømningen av flyktninger fra øst ekstremt oppmuntrende. Det unike med den fremvoksende sosiale bevegelsen er så unik at både Wałęsa og Janas sammenligner den med «solidaritetens karneval».

– Det som skjedde da Russland startet krigen minnet meg om det som skjedde etter 13. desember 1981. Dette var traumatiske så vel som vakre øyeblikk. Det er verdt å minne unge mennesker på at det de gjør nå er akkurat det deres fedres og besteforeldres generasjon som grunnla Solidarność gjorde. Alt kom spontant, det var en hjerterefleks. Akkurat som solidaritet ble skapt. Det som skjer nå er også et resultat av motstand og vilje til å hjelpe – understreker Janas.

Diskusjonen om den hypotetiske Nobels fredspris gjelder ikke 2022, men 2023. Nominasjonene til årets pris ble avsluttet 31. januar. Blant de nominerte var Sir David Attenborough, Greta Thunberg, pave Frans, WHO og Alexei Navalnyj. Vinnerne annonseres i oktober.

You may also like

Leave a Comment