Home » Nobels fredsprisvinner Ressa, som har ankommet Oslo, oppfordrer journalister til å forsvare sine rettigheter

Nobels fredsprisvinner Ressa, som har ankommet Oslo, oppfordrer journalister til å forsvare sine rettigheter

by Thure Lindhardt

Journalister må motarbeide «autoritære» ledere, sa 58-åringen som ankom Oslo lufthavn onsdag. Ressa og den russiske journalisten Dmitrij Muratov blir offisielt tildelt Nobels fredspris i Norge fredag.

Den prestisjetunge Ytringsfrihetsprisen ble delt ut til begge journalistene i oktober. Fru Ressa, som ankom Oslo, var veldig spent. Hun bar en svart ansiktsmaske som sa «journalistikk er ikke en forbrytelse» og advarte om «fremtidige diktatorer». Hvis det er en «trussel mot fakta», kan det ikke bli «rettferdige valg», sa Ressa.

Lenge var det uklart om en tidligere CNN-korrespondent ville komme til Oslo for å hente prisen. Hun måtte be om tillatelse fra fire domstoler. Ressa avventer for tiden en avgjørelse om ærekrenkelsesklage og kan derfor kun reise under visse betingelser.

I 2012 grunnla Ressa og hennes kolleger den undersøkende journalistikkportalen Rappler på Filippinene, som skrev om den kontroversielle anti-narkotikakampanjen til president Rodrigo Duterte. Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner har titusenvis av mennesker blitt drept i kampanjen de siste årene.

Totalt står det syv søksmål mot Ress. Hun risikerer seks års fengsel alene for ærekrenkelse.

You may also like

Leave a Comment