Home » Noen kroner stoppet salget av elbiler i Norge. Her kommer kjærlighetens prøve

Noen kroner stoppet salget av elbiler i Norge. Her kommer kjærlighetens prøve

by Connie Nielsen

Myten om opplyste nordmenn som tar vare på planeten med all kraft har nettopp kollapset. En endring i momsen har gjort at salget av elbiler i Norge har falt kraftig.

Nordmenn er superproffe øko og alt. De kjøper elbiler fordi de bryr seg om å stoppe global oppvarming og luftkvalitet. Vi forstår det ikke fordi vi bare er en stakkars bakke. Nordmennene har litt mer penger takket være oljesalg, men det er ingen unnskyldning for oss. Fordi vi vil ha ren luft? Vi bør ta oss sammen og klare å slutte å være planter og sånt til tross for små hindringer.


Vær så snill, dette er Norge Egentlig. De ga dem tilbake momsen, og ikke helt, og elbilsalget gikk ned som et batteri i tredje etasje.

Salg av elbiler i Norge i 2022

Vanligvis var det flott, det var måneder da nesten ingen nitrobiler ble solgt. Salget av nye elbiler i Norge passerte notorisk 50 prosent. Totalt antall solgte biler. I 2022 utgjorde elbiler nesten 80 prosent. Salg. Den var så grønn at frosken Kermit så grå ut.

Den bestselgende nye bilen i Norge i 2022 – Tesla Model Y.

Betydningen av salget hennes kan sees i hele markedet. I januar, det laveste antallet solgte biler på 61 år, falt salget med 95 % måned til måned. Det var nok til at kundene sluttet å strømme til nye elbiler. Kun 1.860 nye eksemplarer ble registrert. Hva skjedde med at kjærligheten ble svekket?

Volkswagen ID.4 – andreplass.

bli merverdiavgift

Forskjellen mellom månedene er så stor fordi folk hastet inn i salongene på slutten av året. De ønsket å kjøpe billigere fordi det allerede er dyrere. En av måtene å oppmuntre til kjøp av elbiler var den reduserte momssatsen, som var 0. Nå er den restaurert (25%), men bare for de dyreste bilene, «bare» 500 tusen. Kroner fra prisen på bilen er unntatt fra dette. Det var nok til at nordmenn ble forelsket i elektromobilitet i januar. Du må også betale kjøretøyavgiften som en ren dødelig. Det er også en ny avgift på kjøretøyets vekt. Så hyggelig at norske myndigheter leser oss fordi vi skrev dette Den elektriske revolusjonen tar feil.

Skoda Enyaq – Tredjeplass.

Systemet med privilegier krymper sakte, bompengene på bomveier som før var gratis stiger, skattelettene for selskaper som kjøper elbiler faller (fra 50 til 20 prosent), til og med gratispassasje på bussfelt blir tatt fra disse. Den tilsvarende metningen med elbiler er allerede nådd og du trenger ikke betale så mye ekstra for det. Folk bør kjøpe dem selv fordi nesten alle kjøper dem. De neste månedene vil vise hvor lenge kjærligheten til elbiler varer når prisen ikke lenger er riktig.

Pris er alt, ikke noen kundepreferanse

Hvis prisen på en elbil ikke lenger er god, er det ikke noe salg. Selv rike nordmenn kan telle, kanskje det er derfor de er rike. Du vil ikke kjøpe en bil. De bytter ikke engang til andre biler fordi alt salget har gått ned, de sluttet bare plutselig å kjøpe biler da de sluttet å betale ekstra for dem. Hvis denne situasjonen vedvarer, vil tilskuddene bli utbetalt én, to og tre ganger. Kundenes mening spiller ingen rolle her, og heller ikke om de liker elbiler eller ikke.

Markedsføringsbudskap og myndighetsvedtak får kundene til å følge trådene. Budskapet er at elbiler er kule og gode og det er mye å hente på å kjøpe dem, folk skynder seg til utstillingslokalene. Myndighetene trykker på en knapp til og kundene går. Det gir ingen mening å skrive at «kundene bestemte» eller «stemte med lommeboken». De har ingen stemmerett, beslutningene deres styres ganske enkelt ved å gi og ta godteri.

Og en ting til: Med vårt sølle privilegiesystem vil vi aldri ta igjen Norge.

PS BMW iX tok fjerdeplassen i fjor.


Fortsett å lese:

For 10 år siden trodde vi dieseler var rene. I dag tror vi at elbiler er rene. Og om 10 år?

You may also like

Leave a Comment