Home » Nord Stream-lekkasje. Reaksjonen til Polen, Tyskland, Danmark, Norge, USA og NATO [AKTUALIZACJA, WIDEO] – Polen og verden

Nord Stream-lekkasje. Reaksjonen til Polen, Tyskland, Danmark, Norge, USA og NATO [AKTUALIZACJA, WIDEO] – Polen og verden

by Catherine Monroe

Statsminister Mateusz Morawiecki sa at Nord Stream 1-gasslekkasjen sannsynligvis var en sabotasjehandling.

Statsministeren understreket at lekkasjen ikke utgjør en direkte trussel for oss, men er en bekymringsfull hendelse.

– Det er en veldig merkelig tilfeldighet, en veldig merkelig tilfeldighet at samme dag som vi åpner den baltiske gassrørledningen sammen med president Andrzej Duda og statsminister Mette Frederiksen, at noen samme dag tar affære – mest sannsynlig vil jeg også gjøre det. bruk dette uttrykket – sabotasje, mest sannsynlig et signal fra Russland; Vi vil vente på at disse omstendighetene blir bekreftet, og det er noe veldig bekymringsfullt, sa statsministeren.

Det tyske forskningssenteret for geologiske vitenskaper i Potsdam bekreftet eksplosjoner på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

To kraftige utbrudd i skadeområdet var tidligere rapportert av danske og svenske seismologer. Ifølge et tysk institutt kan lekkasjen vare i opptil en uke.

Det sier forskere ved Helmholtz-senteret Potsdam Den første eksplosjonen skjedde rundt klokken 02.00 natt til søndag. En annen ble rapportert rundt klokken 19 mandag kveld: Det oppsto lekkasjer på tre steder langs begge linjene i Nord Stream-rørledningene nær Bornholm.

Ett av utbruddene ble registrert ved 30 målestasjoner i Sør-Sverige. Eksperter der sa at eksplosjonen ikke fant sted på stedet som ble brukt til marineøvelser. Tyske forskere utelukket på sin side et jordskjelv som årsak til skade på rørledningen.

Tyske politikere utelukker ikke målrettede provokasjoner fra Russland. – Hvis de russiske tjenestene står bak eksplosjonene, kan vi forvente ytterligere overraskelser, noe som vil forklare de nervøse reaksjonene til tyske og danske myndigheter, sier den sveitsiske avisa Neue Zürcher Zeitung.

Nord Stream 2-rørledningen er ikke satt i drift, men er fylt med gass. Transporten av drivstoff via Nord Stream 1 ble stoppet i begynnelsen av september.

Norge styrker sikkerheten sine olje- og gassplattformer, sa olje- og energiminister Terje Aasland.

Dette har å gjøre med gasslekkasjer fra Nord Stream-rørledningen i Østersjøen, men også med rapporter om tilstedeværelse av uidentifiserte droner i Nordsjøen. Norsk politi har allerede satt i gang etterforskning av denne saken.

Norske medier melder at en uidentifisert stor drone for første gang er blitt observert i nærheten av Kristin-feltet, mens lignende maskiner nylig er blitt observert nær Johan Sverdrup, Snorre A, Gina Krog og Gullfaks C-plattformene.

I den forbindelse har Petroleumstilsynet oppfordret selskaper til å være mer på vakt mot uidentifiserte droner som flyr nær norske olje- og gassplattformer.

«Vi etterlyser økt årvåkenhet, beredskap og respons på hendelser, og informasjonsdeling», heter det i brevet til operatørene.

Uidentifiserte droner kan utgjøre en trussel for helikoptre som transporterer arbeidere til plattformer, de kan bli en tennkilde i farlige områder, eller de kan brukes til målrettede angrep.

Det sa USAs utenriksminister Antony Blinkenat lekkasjene ved Nord Stream-rørledningene kan være et resultat av sabotasje, men dette er ennå ikke bekreftet. Lederen for amerikansk diplomati uttrykte sin tro på at lekkasjen ikke var kritisk for Europas energisikkerhet.

På en pressekonferanse i Washington sa Antony Blinken at selv om foreløpige etterforskningsresultater indikerte et angrep eller sabotasje, var dette ennå ikke bekreftet.

– Blir det bekreftet, er det tydeligvis ikke i noens interesse. Så vidt jeg vet vil ikke lekkasjene ha noen vesentlig innvirkning på energisituasjonen i Europa, sa sjefen for USAs diplomati.

Antony Blinken understreket at USA samarbeider med Europa for å sikre sin energisikkerhet på kort sikt, blant annet ved å øke LNG-eksporten.

– LNG-eksporten vår økte med over 20 %. Siden i fjor er vi den største leverandøren av LNG til EU og Storbritannia. I år blir vi verdens største eksportør av LNG – la han til.

Antony Blinken understreket at det langsiktige målet er å gjøre den europeiske energisektoren uavhengig av Russland, blant annet gjennom fornybare energikilder.

– Vi ser på lekkasjen i Nord Stream-gassrørledningen med stor bekymring, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg
på et møte med en gruppe sosialdemokrater i Europaparlamentet.

Han understreket at NATO overvåket situasjonen og mottok informasjon fra sine allierte i den baltiske regionen. – Det er viktig å finne ut fakta raskt, understreket Jens Stoltenberg. I sin tale snakket NATO-sjefen også om Russlands bruk av energiressurser som våpen.

Det er mange spørsmålstegn ved Nord Stream-lekkasjen. Ifølge svenske og danske målestasjoner skjedde det undervannseksplosjoner i samme område som gasslekkasjen. Norge opplevde også to sjokk.

Noen peker på at lekkasjen skjer på åpningsdagen av gassrørledningen Baltic Pipe, en viktig gasstransportrute fra Norge via Danmark til Polen og nabolandene som forventes å bidra til uavhengighet fra blå drivstoffforsyninger fra Russland, og at dette er sak kan være et nytt forsøk på å bruke energi til utpressing.

Danske myndigheter evaluert at lekkasjen i Nord Stream-rørledningen var en overlagt handling. Konferansen som ble innkalt av Danmarks statsminister Mette Frederiksen om dette temaet er avsluttet.

Klima-, energi- og forsyningssekretær Dan Jorgensen sa at lekkasjene forventes å vare i minst en uke. Ifølge Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark er det ingen direkte militær trussel, sa forsvarsminister Morten Bodskov. Utslippet skjedde i internasjonalt farvann, så det er ikke en militær aksjon mot Danmark.

– Danmark vil informere Russland om dette, sa Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod.

På sin side mener noen eksperter at dette er overlagte handlinger fra Gazprom, med henvisning til force majeure for ikke å betale erstatning på flere milliarder dollar for å ha skrudd på Nord Stream 1-gasskranen og brudd på gassforsyningskontrakter.

You may also like

Leave a Comment