Home » Nord Stream-metan lekker halvveis i Europa. Norge har sluppet ut så mye i 4 år. Polen? Om 2 uker

Nord Stream-metan lekker halvveis i Europa. Norge har sluppet ut så mye i 4 år. Polen? Om 2 uker

by Connie Nielsen

Tirsdag 27. september gikk Sverige ut med et varsel om lekkasjer i gassrørledninger nordstrøm 1 og Nord Stream 2. Samme dag utelukket føderal økonomiminister Robert Habeck en feil og bekreftet lekkasjene gass med Nord Stream 1 og 2 er resultatet av et målrettet angrep.

se videoen
Hvem står bak Nord Stream-lekkasjene?

Enorme mengder metan i atmosfæren etter skade på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2

Allerede dagen for skaden på gassrørledningene registrerte svenske forskningsstasjoner ekstremt høye metankonsentrasjoner i atmosfæren – Det melder Norsk institutt for luftforskning (NILU). – Vi har aldri sett noe lignende, sa forsker Cathrine Lund Myhre.

Forskere estimerte først at skadene på gassrørledningene var opptil 10 billioner billioner vann og atmosfæren vil ramme minst 40 000. tonn metan. Ifølge nye beregninger har dette tallet vokst til 80.000. Volum. Norge slipper ut 17 000 tonn per år, så ødeleggelsen av Nord Stream 1 og 2 betyr at det tilsvarer mer enn fire år av landets utslipp som slippes ut i atmosfæren. Eller toukersutgaven av Polen, som er topputstederen i EU. Som ClientEarth beregnet i rapporten sin, slapp vi ut 1,8 millioner tonn av denne gassen i 2019 – melder «Rzeczpospolita».

Mer informasjon fra hele verden på hovedsiden til Gazeta.pl

Til sammenligning regnes metan som en klimavennlig energikilde Penger. Men fordelene forsvinner med en så stor engangsemisjon.

Metan er den nest viktigste klimagassen etter karbondioksid. Det er 82 ganger mer skadelig enn CO2 over en 20-årsperiode

sier Lund Myhre.

Metansky over halve Europa

Metan som slipper ut fra Nord Stream deles i to Europahovedsakelig nord på kontinentet. Integrated Carbon Observation System (ICOS) rapporterer at det er målt høye gasskonsentrasjoner i Norge, Sverige og Norge Finland. Høye målinger ble også registrert fra Ridge Hill-stasjonen i Storbritannia. Onsdag 28. september, dagen etter utbruddet, var konsentrasjonen høyest der.

ICOS har også laget en modell og kart over spredningen av metan i Europa. RAL Space viste derimot hvordan gasslekkasjen ser ut fra verdensrommet.

You may also like

Leave a Comment