Home » Nord Stream sprengt, er Baltic Pipe trygt? Leder for gasssystemet for å beskytte gassrørledningen

Nord Stream sprengt, er Baltic Pipe trygt? Leder for gasssystemet for å beskytte gassrørledningen

by Gunnar Garfors

I slutten av september fant to viktige hendelser knyttet til gassleveranser til Polen og Europa sted i rask rekkefølge. Baltic Pipe er lansert, og forbinder landet vårt med norske forekomster. Det skal hjelpe landet vårt til å bli energiuavhengig av Russland. Det har også vært flere eksplosjoner av Nord Stream 1- og 2-rørledningene, og Vesten er stadig mer sikker på at den russiske føderasjonen sto bak angrepet.

Situasjonen ved NS 1 og NS 2 vakte bekymring for sikkerheten til den nye gassrørledningen Baltic Pipe, som kostet dem minst 1,6 milliarder euro. Tomasz Stępień, president for Gaz-System, snakket om dette emnet i «Puls Biznesu». Han sa at det har samme sikkerhetsnivå som for eksempel maritim infrastruktur i Norge, landet med lengst historie med drift av undervannsoverføringsnett i Europa.

«Så vi kompenserte ikke for den åpne døren. Vi bruker bare kunnskapen og allerede utprøvde løsninger» – understreket Stępień.

Gassledningseksplosjon – hva videre?

Anta at et undersjøisk rør ikke er forseglet eller eksplodert. Så hva må gjøres for å få det til å fungere igjen? Gaz-Systems hode innrømmer at dette er en vanskelig feil å fikse. Men jeg understreket det Enhver gassledning kan repareres eller erstattes og kobles til igjen.

«Våre vedlikeholdstjenester har ferdighetene og det profesjonelle utstyret for pågående reparasjoner av landinfrastruktur. Ting er litt annerledes på sjøen. Å vedlikeholde nødtjenester er veldig dyrt, så infrastrukturoperatører opprettet den internasjonale organisasjonen Pipeline Repair and Subsea Intervention «- forklarte Stępień.

Det viktige er at Gaz-System er medlem av denne organisasjonen og takket være dette, ifølge sjefen for selskapet, er han klar til å reparere og gjenopprette overføringen på kortest mulig tid. «Denne organisasjonen er en slags sjøgass-nødsituasjonhvis oppgave, blant annet, er å raskt reagere og reparere avtetting av gassrørledninger «- understreket Stępień.

Kryss på bunnen av Østersjøen

Operasjoner på havbunnen er ikke enkle, f.eks. på grunn av at gassrørledninger krysser annen infrastruktur. For eksempel i telekommunikasjonskabler eller andre gassledninger. Byggefirmaet Baltic Pipe har bygget over 20 av dem.

«Fra den tekniske siden ser kryssene for det meste ut som steiner foran den kryssede infrastrukturen, og skaper en slags overgang, og på selve gassrørledningene har ekstra betongmadrasser for å beskytte dem mot skade. En ny gassrørledning vil bli lagt på en slik overgang,» sa Stępień.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Baltic Pipe tar av. «Gassfylling garantert i løpet av de neste månedene»

Hvordan påvirker byggingen av Baltic Pipe regningene?

På spørsmål om hvordan kostnadene ved å bygge Baltic Pipe påvirker gassdistribusjonsavgiften, sa Stępień at før krisen var det 7-10 prosent. verdien av fakturaen. Etter økningen i gassprisene forventes denne andelen å bli noe lavere. For mottakeren er det imidlertid en liten trøst.

«Når det gjelder selve overgangssummen, dette økt med gjennomsnittlig 20 prosent. I tillegg til byggekostnadene for gassrørledningen Baltic Pipe, inkluderer denne økningen også driftskostnadene til alle investeringene til Gaz-System, som nylig er satt i drift», sa Stępień.

Etterspørselen etter gass i Europa faller

Presidenten for Gaz-System fortalte også til Pulse Biznesu hvilke prognoser det statseide selskapet har for etterspørselen etter det «blå råstoffet». Stępień sa at for to år siden ble det antatt at gassforbruket i Polen kunne nå 35 milliarder kubikkmeter i 20135. årlig. Men mye har endret seg siden den gang.

«I 2020 brøt det ut en pandemi, deretter en priskrise knyttet til aktivitetene til Gazprom og mangelen på overlager av gasslagre for vinteren, og i 2022 angrep Russland Ukraina. Alle disse faktorene påvirker markedsprisen på gass og følgelig forbruket. Som et resultat, i stedet for en økning i forbruket, har vi nå en betydelig nedgang. Vi anslår det til 17-20 prosent. sammenlignet med 2021 «- sa presidenten for Gaz-System.

Dessuten, ifølge Stępień, er denne trenden synlig over hele Europa. «Tyskland og Nederland skynder seg å investere i gassforsyningsdiversifiseringsprosjekter ettersom de har blitt stadig mer avhengige av russisk gass de siste tiårene samtidig som de fases ut sin egen produksjon. Om noen år bør situasjonen på gassmarkedet stabilisere seg. Når det gjelder det polske overføringsnettet, er det, takket være investeringene som er gjort, forberedt for overføring av 20 og 35 milliarder kubikkmeter. Gass «- bemerket han.

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

Kilde:

MOS

You may also like

Leave a Comment