Home » Nordiske og baltiske utenriksministre fordømte Russlands krig mot Ukraina

Nordiske og baltiske utenriksministre fordømte Russlands krig mot Ukraina

by Gabriel Scott

I en felles uttalelse fordømte utenriksministrene i de nordisk-baltiske åtte (NB8) på det sterkeste Russlands militære aggresjon mot Ukraina.

«Dagens militære aggresjon fra Russland mot Ukraina utgjør en trussel mot de baltiske statene, hele vår region og Europa. Vår skjebne og fremtiden til hele det demokratiske Europa avgjøres for tiden i Ukraina,» sa Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis.

På hans initiativ ble det tirsdag holdt et fjernmøte med utenriksministre fra de nordisk-baltiske åtte (NB8) for å diskutere sikkerhetssituasjonen i regionen, sa utenriksdepartementet.

NB8 utenriksministre vedtok en felles uttalelse om at Russland har det fulle ansvar for sin militære aggresjon, ødeleggelsen av uskyldige liv og tap av liv.

Russlands militære aggresjon mot Ukraina utgjør i dag en trussel mot de baltiske statene, hele vår region og Europa.

Ministrene oppfordret Russland til å respektere internasjonal humanitær lov og sa at de ville arbeide for å stille de ansvarlige for retten. Uttalelsen fordømte også Hviterussland sitt engasjement i aggresjonen mot Ukraina, og oppfordret landet til å avstå fra militære aksjoner og overholde folkeretten.

«Jeg er glad for at de nordisk-baltiske landene er forent og fordømmer på det sterkeste Russlands handlinger og ytterligere brudd på Ukrainas suverenitet, uavhengighet og territorielle integritet, og krever en umiddelbar stans av fiendtlighetene og tilbaketrekking av russiske tropper fra ukrainsk suverent territorium,» sa han. Landsberg .

Landsberg oppfordret partnerne til å vurdere ytterligere sanksjoner, å trappe opp humanitær hjelp til den berørte ukrainske befolkningen og å gi all mulig støtte til forsvarerne av å forsvare Ukraina og sivilbefolkningen på flukt fra krigen.

Nordic-Baltic Eight (NB8) er et uformelt og ikke-institusjonalisert format for samarbeid mellom de fem nordiske og tre baltiske landene – Danmark, Estland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Finland og Sverige.

Russland invaderte Ukraina forrige uke, og startet en krig som har utløst raseri rundt om i verden. Moskva har omringet landets storbyer, men ukrainske styrker er resolutt motstandere av angrepet.

Vestlige stater svarte på invasjonen med sanksjoner mot Russland og all mulig støtte til Ukraina, inkludert militæret.


You may also like

Leave a Comment