Home » Verden reagerer på Putins kunngjøring om Ukraina

Verden reagerer på Putins kunngjøring om Ukraina

by Gunnar Garfors

Russland har anerkjent uavhengigheten til de to pro-russiske separatistregionene i det østlige Ukraina.

Her er de viktigste reaksjonene på dette store nye steget i den pågående krisen.

HAM-HENNE-DET

FNs generalsekretær Antonio Guterres fordømte «et brudd på Ukrainas territorielle integritet og suverenitet» som var «uforenlig med prinsippene i FNs pakt».

DEN EUROPEISKE UNION

EU har enstemmig godkjent en «pakke med sanksjoner» mot Russland rettet mot russiske parlamentsmedlemmer.

De «vil skade Russland svært alvorlig», understreket lederen for EUs diplomati, Josep Borrell.

Brussel har også foreslått å forby russiske myndigheter å få tilgang til europeiske finansmarkeder og tjenester.

Den europeiske union er også i ferd med å aktivere sitt Rapid Cyber ​​​​Attack Response Team for å hjelpe Ukraina med å håndtere russiske angrep.

OTAN

Atlanterhavsalliansen sa at de forventer et «massivt angrep i Ukraina» etter et ekstraordinært møte i NATO-Ukraina-kommisjonen.

G7

De diplomatiske lederne for stormaktene i G7 uttalte seg «urokkelig til fordel for Ukrainas territorielle integritet».

OSSE

Det faste rådet til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) gjentok sin støtte til Kiev.

Europarådet

Europarådet, vokteren av rettsstaten på kontinentet, har uttrykt sin «urokkelige støtte til Ukrainas suverenitet og territorielle integritet».

Lytt til Patrick Dérys lederartikkel på QUB Radio:


FORENTE STATER

President Joe Biden fordømte «begynnelsen på en russisk invasjon av Ukraina» og kunngjorde at USA vil fortsette å levere «forsvarsvåpen» til Ukraina.

«Jeg har autorisert bevegelsen av amerikanske styrker som allerede er stasjonert i Europa for å forsterke våre baltiske allierte, Estland, Latvia og Litauen,» la den amerikanske presidenten til. Han kunngjorde også «en første transje» av sanksjoner for å avskjære Russland fra vestlig finansiering.

KINA

Beijing fordømte ikke eksplisitt Russland, og oppfordret de involverte i Ukraina-krisen til å «vise tilbakeholdenhet og unngå enhver handling som kan skape spenninger».

TYSKLAND

Kansler Olaf Scholz kunngjorde suspensjon av sertifiseringen av Nord Stream II-gassrørledningen som forbinder Russland med landet hans.

Tyskland har også erklært seg «klar» til å utplassere flere soldater i Litauen.

For utenriksminister Annalena Baerbock benekter Vladimir Putin «alle sine forpliktelser» overfor det internasjonale samfunnet.

Storbritannia

Storbritannia sanksjonerte tirsdag pro-Kreml-oligarker og russiske banker for å ha rammet Russland «veldig hardt» og sa at de var klare til å gå videre i tilfelle en ny militær eskalering.

For statsminister Boris Johnson er Russlands beslutning et «påskudd for en storoffensiv».

Den russiske ambassadøren i London ble innkalt til det britiske utenrikskontoret tirsdag.

FRANKRIKE

Møtet mellom franske og russiske utenriksministre Jean-Yves Le Drian og Sergey Lavrov som var planlagt til fredag ​​i Paris, er avlyst.

Vladimir Putin «hedrer ikke lenger Russlands signatur», ga slipp på Le Drian.

ITALIA

Statsminister Mario Draghi fordømte «et uakseptabelt brudd på Ukrainas demokratiske suverenitet og territorielle integritet».

FINLAND

Finland vil foreta en ny «risikovurdering» av et atomreaktorprosjekt knyttet til den russiske organisasjonen Rosatom nord på sitt territorium.

ØSTERRIKE

Den russiske ambassadøren i Wien er innkalt til UD.

UNGARN

Ungarn vil sende tropper til grensen til Ukraina, i frykt for en utvandring av flyktninger dersom situasjonen forverres.

ROMANIA

Om nødvendig er Romania i stand til å ta imot 500 000 flyktninger fra nabolandet Ukraina.

POLEN

Lederen for det regjerende konservative partiet, Jaroslaw Kaczynski, har foreslått å sanksjonere Vladimir Putin personlig.

TSJEKKISK REPUBLIKK

Statsminister Petr Fiala snakket om undertrykkelsen av Praha-våren i 1968: «Vår egen historie minner oss om at slike tiltak mot suverene nabostater aldri fører til fred».

NORGE

Norge, som ikke er medlem av EU, har varslet at de vil slutte seg til EUs sanksjoner mot Russland.

JAPAN

«Hvis en invasjon skjer, vil vi koordinere en sterk reaksjon, inkludert sanksjoner, i samråd med G7 og det internasjonale samfunnet,» advarte statsminister Fumio Kishida.

AUSTRALIA

Statsminister Scott Morrison tar til orde for «sterke og tøffe sanksjoner mot Russland».

TYRKIA

Moskvas avgjørelse var «uakseptabel», sa president Recep Tayyip Erdogan.

IRAN

Utenriksdepartementet oppfordret Moskva og Kiev til å vise «beherskelse» og sa at «dessverre har provoserende intervensjoner og handlinger fra NATO og spesielt USA forverret situasjonen i regionen».

SYRIA

Damaskus «støtter» den russiske avgjørelsen, sa utenriksminister Faisal al-Mekdad. «Det Vesten gjør mot Russland nå, ligner det de gjorde under terrorkrigen mot Syria.»

You may also like

Leave a Comment