Statsminister Erna Solberg begrunnet disse tiltakene med den sjeldne, men alvorlige risikoen for komplikasjoner etter administrering av disse vaksinene, som bruker samme adenovirusteknologi.
Det europeiske legemiddelkontoret og Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler å fortsette å bruke det fordi fordelene oppveier risikoen.
Norge stanset 11. mars bruken av vaksinen fra det engelsk-svenske laboratoriet AstraZeneca i forbindelse med atypisk trombose og ikke den til amerikanske Johnson & Johnson, som er mistenkt for å gi svært sporadiske bivirkninger.
Dersom denne suspensjonen opprettholdes, vil Oslo nekte å gi opp denne vaksinen på det tidspunktet.
«Vi ønsker å sette opp beredskapslagre som vi kan bruke hvis infeksjoner øker eller leveranser fra andre vaksineprodusenter svikter.»sa fru Solberg på en pressekonferanse.
Johnson & Johnsons enkeltdosevaksine, i motsetning til AstraZenecas, kan også tilbys folk på frivillig basis, sa hun.
Flyttingen følger anbefalinger fra mandag av eksperter som – i likhet med Folkehelseinstituttet – gikk inn for å fjerne AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene fra det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.
Rapporten deres, på oppdrag fra den norske regjeringen, rådet imidlertid frivillige til å få muligheten til å vaksinere seg med disse vaksinene.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»