Home » Norge har annonsert en endring i Hviterusslands nomenklatur. Slutten på «Hviterussland» – EURACTIV.pl

Norge har annonsert en endring i Hviterusslands nomenklatur. Slutten på «Hviterussland» – EURACTIV.pl

by Gabriel Scott

Norge vil slutte å kalle Hviterussland «Hviterussia», som betyr «Hviterussland». Nordmenn vil kalle landet «Hviterussland» fra nå av, meldte det norske utenriksdepartementet.

Departementet kunngjorde sitt vedtak om den internasjonale dagen for solidaritet med Hviterussland, som faller 29. mai. Norge følger i fotsporene til Sverige og Danmark, som gjorde tilsvarende endringer i henholdsvis 2019 og 2021.

En symbolsk gest

«Jeg er beæret over å kunngjøre at vi denne dagen endrer navnet på staten (hviterussisk til norsk – red.) og på denne måten viser vår solidaritet med de demokratiske partiene i Hviterussland,» kunngjorde lederen for norsk diplomati. Anniken Huitfeldt.

Språklig vektlegging av det faktum at Hviterussland ikke er en integrert del av Russland og hviterussere ikke bør sidestilles med russere er en viktig symbolsk gest for hviterussiske demokratiske bevegelser som sliter med økende hindringer for sin virksomhet, understreket departementet i uttalelsen.

«Native sound er et særtrekk ved geografiske navn på norsk. Selv om det finnes språklige argumenter for (for Hviterussland – merk) navnet> eller> temaet har også en politisk dimensjon, understreket Huitfeldt.

Ministeren informerte lederen for den hviterussiske demokratiske bevegelsen om den innførte endringen Swiatlana Cichanowska. «Hun var glad og takknemlig,» sa Huitfeldt.

Fra søndag har det gått to år siden arrestasjonen av Cichanowskas ektemann, en blogger og borgerrettighetsaktivist Siarhej Cichanouski.

You may also like

Leave a Comment