Den norske regjeringen har sagt ja til å investere i nye olje- og gassfelt. Dette er gode nyheter for Europa, men også for Orlen.
Den norske regjeringen har godkjent en plan for å bygge ut 19 nye olje- og gassfelt på norsk kontinentalsokkel. Investeringer på mer enn 200 milliarder norske kroner (18,51 milliarder dollar) gjøres av Aker BP, Equinor, Wintershall Dea og OMV.
Den norske regjeringens godkjenning til å bygge ut nye olje- og gassfelt er gode nyheter for Orlen
Dette er gode nyheter for Orlen, ettersom datterselskapet PGNiG Upstream Norway er aksjonær i Aker BP og Equinor i norske innskudd.
Det polske selskapet har allerede skrytt av at det sammen med sine partnere har fått godkjenning til å bygge ut Orn- og Alve Nord-forekomstene på norsk sokkel, som kan produsere opptil 400 millioner m3 gass per år ved toppproduksjon.
For Orlen, som er landets største gassprodusent etter å ha overtatt PGNiG, er norske forekomster hovedretningen man leter etter nye forekomster for å øke egen produksjon. De siste to årene har selskapet doblet produksjonen i Norge.
– I dag produserer vi rekordmengder naturgass der – sa Robert Perkowski, Orlens visepresident for produksjon, i en nylig samtale med WNP.PL.
Norge ønsker å svare på Europas håp om olje og gass
Norge gjennomfører konsekvent sin strategi om å skaffe nye forekomster til lete- og produksjonsselskaper for å øke olje- og gassproduksjonen de neste tiårene. I 2020 innførte Stortinget midlertidige skatteinsentiver for å stimulere til investering i innskudd. Operatører som opererer på norsk sokkel fikk fordel av insentiver. Utgifter til leting, klargjøring av nye forekomster for utnyttelse og pågående innovasjoner i gruvesektoren har økt raskt.
Den neste utviklingen av nye felt vil gi ytterligere impulser til handling. I følge Reuters var feltene som fikk endelig godkjenning 28. juni ni fra Aker BP, tre fra Equinor og flere fra Wintershall Dea og OMV.
– Dette er prosjekter som skal bidra til å opprettholde høy og stabil produksjon på norsk sokkel og skape arbeidsplasser og verdiskaping i hele utvinningsindustriens forsyningskjede – sa Terje Aasland, olje- og energiminister, sitert av byrået.
Norge er – etter Russland – den største olje- og gassprodusenten på det gamle kontinentet. Derfor setter Europa sitt håp til dette landet i forbindelse med diversifiseringen av forsyningene, etter å ha kuttet navlestrengen av råvarer som forbinder det med Moskva. I fjor gikk landet forbi Russland som den største leverandøren av gass til Europa etter at Moskva kuttet forsyningen til sine vestlige kunder.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»