Home » Norge sørger over ofrene for et angrep på en LHBT-klubb. Gjerningsmannen er en islamsk radikal – EURACTIV.pl

Norge sørger over ofrene for et angrep på en LHBT-klubb. Gjerningsmannen er en islamsk radikal – EURACTIV.pl

by Catherine Monroe

Norge omtaler i dag (26. juni) ofre for et angrep på et utested i Oslo sentrum. To personer døde og 21 ble skadet. Den norske statsministeren varslet at han vil intensivere kampen mot «diskriminering, fordommer og hat».

Nattklubben London Pub, populær blant LHBT-grupper, ble angrepet rundt klokken 01.15 i går (25. juni) da en musikk- og dansefest fant sted der. En 42 år gammel norsk statsborger bevæpnet med pistol og maskinpistol tok seg inn i klubben Zaniar Matapoursom ble født i Iran i områder bebodd av kurdere.

Tjenestene observerte gjerningsmannen

Gjerningsmannen sto på PSTs overvåkningsliste fordi han var kjent for sine radikale synspunkter og kontakter med personer involvert i Den islamske statens aktiviteter.

– Vi har kjent ham siden 2015. Det var bekymring for at radikaliseringen hans kunne være farlig på grunn av hans tilknytning til et ekstremt terrorkontaktnettverk i Norge, sa fungerende leder i PST. Roger Berg. Han forklarte imidlertid ikke hvorfor tjenestene ikke forhindret angrepet hans.

Han sa at tjenestene hadde et «disiplinært intervju med ham i mai, og det ble senere fastslått at det ikke var noen indikasjoner på at han var i stand til voldelige handlinger». Politiet sa derimot at motivet til gjerningsmannen ikke er endelig avklart, men at mye tyder på en «hatkriminalitet».

Ofrene for Matapours angrep er to menn – en i 50-årene og en i 60-årene. 21 personer ble skadet. Gjerningsmannen ble pågrepet av politiet på stedet med en pistol i hånden. Selv om det ikke var noen indikasjoner på at han hadde noen medskyldige, ble terrortrusselnivået over hele Norge hevet fra normalt (tredje nivå) til ekstraordinært (femte nivå). «Oslo Pride»-paraden planlagt i går, som skulle støtte LHBT-miljøet, ble også avlyst.

En gudstjeneste til ære for ofrene

I dag ble det imidlertid holdt gudstjeneste i Oslo domkirke for ofrene for angrepet. – Kuler kan ikke drepe kjærligheten, sa lederen av Den norske protestantiske kirke Olav Fykse Tveit.

Kona til tronfølgeren, kronprinsessen, deltok også i gudstjenesten Mette-Marit. Katedralen var dekorert med stearinlys, blomster og bånd i regnbuens farger. Statsminister i gudstjenesten Jonas Gahr butikk Han varslet at han ville trappe opp kampen mot «fordommer, diskriminering og hat». «Alle har rett til å leve i frihet og til et trygt liv», understreket den norske statsministeren.

You may also like

Leave a Comment