Home » Verdens råvarekrise. Putin skremmer Europa. Mister vi tilgangen til olje?

Verdens råvarekrise. Putin skremmer Europa. Mister vi tilgangen til olje?

by Gabriel Scott

Problemer med oljebetalingen

Forvirringen rundt betalingen for transport av russisk olje gjennom den sørlige linjen av Druzhba-rørledningen, som går gjennom Ukraina til Slovakia, Tsjekkia og Ungarn, varte i flere dager. Årsaken var et problem med overføring av betalinger til den ukrainske operatøren for transitt av råstoff – opplyser Business Insider.

Det russiske selskapet skylder på internasjonale sanksjoner

Tilsvarende Transnefu (et russisk selskap som administrerer oljerørledningsnettverket) Internasjonale sanksjoner var årsaken til manglende betalingsevne. Dette har hatt en negativ innvirkning på Ungarn, Tsjekkia og Slovakia, da de er mest avhengige av russisk gass.

«Demons of Russia» er ikke bare den skumle Putin. En sjokkerende bok av Witold Jurasz

Penger er ikke alt. Hanna Gronkiewicz vals

Det ungarske oljeselskapet starter samtaler med de konfliktende partene

MOL, det ungarske oljeselskapet, forsikret at det hadde startet samtaler med både russisk og ukrainsk side (umiddelbart etter at oljekranen ble «slått av») og tilbød seg å betale transittavgifter.

«Råoljen blir nå transportert tilbake til Slovakia og strømmen til Ungarn forventes å gjenopptas på torsdag.» – MOL pressetjenester informerte «BI».

«Det tekniske problemet med forsinkelsen ble løst takket være vår raske handling: selskapet overførte transittavgiften for bruk av den ukrainske delen av rørledningen, hvoretter den ukrainske siden, som lovet, gjenopptok transporten av råolje i den sørlige delen. « – forsikret det ungarske drivstoffselskapet.

Polske analytikere uten optimisme

Polske eksperter er ikke særlig optimistiske med tanke på den jevne returen av russiske oljeforsyninger fra øst.

«Tatt i betraktning de reelle årsakene til forsyningsavbruddet – dvs. politikk, ikke betalinger – og observerer hva som skjer med gassforsyninger gjennom Nord Stream, forventer jeg at problemene vil spre seg i denne delen av rørledningen.» – sa Michał Kozak, analytiker hos Trigon DM, på sidene til Business Insider.

Gazprom, Nord Stream 1 og situasjonen i Tyskland

Det er verdt å merke seg at tidligere Russland var tidligere Gassleveranser til Tyskland via Nord Stream 1, som går på bunnen av Østersjøen, er suspendert. En slik tilnærming var berettiget «Vedlikeholdsarbeid». seinere Gazprom restaurerte forsyninger – i begrenset grad. Denne gangen ble begrunnelsen gitt Problemer med levering av et system som betjenes i utlandet. Dette ble annonsert av tyske myndigheter for tiden brukes bare 20 % av den nominelle overføringskapasiteten til rørledningen.

Kremls utpressing av EU gir resultater

I juli 2022 bestemte Iwona Wiśniewska (Center for Eastern Studies) seg for å analysere disse aktivitetene. Som vi leste på Business Insider, påpekte hun det Brussel har gitt flere innrømmelser til Kreml de siste månedene, inkludert å la turbiner returneres til Nord Stream 1-gassrørledningen i strid med gjeldende sanksjoner og gjenopprette jernbanetransport av restriksjoner til Kaliningrad Oblast via Litauen.

«Som det viser seg, gir taktikken som brukes av Moskva, som består i å utpresse EU med en matkrise eller begrense gassforsyningen, Kreml de tilsiktede effektene, nemlig lettelse av sanksjonene, samtidig som det forårsaker en eskalering av russiske krav.»– sa Iwona Wiśniewska.

Orlen Group kan også ha et problem

Ifølge analytikere og eksperter kan suspensjon av råoljeforsyninger via Friendship Bottom Line i en lengre periode skape problemer for den polske Orlen Group, som eier raffinerier i Tsjekkia.

«Det kan være vanskelig å erstatte denne varen fullstendig med råolje fra en annen retning på kort tid. Jeg anslår forsiktig at Orlens problemer med råoljeforsyningen i Tsjekkia kan resultere i et EBITDA-tap på 1 milliard PLN ved slutten av dette året og ytterligere 0,5 milliarder PLN i Det Orlen kan gjøre er å ta råolje fra denne retningen gjennom Å erstatte forsyninger fra TAL-rørledningen, men det er vanskelig å si når dette vil være mulig og i hvilken grad, sier Michał Kozak videre til Business Insider-portalen.

Analytikeren gjør også oppmerksom på at russisk olje fortsatt strømmer til Polen via en annen gren av Druzhba-rørledningen, som går gjennom Hviterussland. «Fra januar antar jeg imidlertid at Orlen ikke lenger vil bruke denne leveringsretningen» – understreker eksperten.

Unipetrol roer seg – «Situasjonen har ingen innvirkning på produksjonen»

Tsjekkiske Unipetrol (tilhørende den polske Orlen Group) forsikrer at den nåværende situasjonen ikke påvirker produksjonen for øyeblikket.

«Begge raffineriene i Orlen Unipetrol Litvinov- og Kralupy-gruppene sikret seg råolje til sine operasjoner. For øyeblikket er produksjonen på det planlagte nivået, takket være at det tsjekkiske markedet hele tiden forsynes med drivstoffprodukter.Orlen Group har med suksess diversifisert tilbudet av råolje og testet egnetheten til forskjellige kvaliteter av råolje i sine raffinerier. Vi har en omfattende database med leverandører fra Europa og utenfor vårt kontinent som vi har bygget sterke forretningsrelasjoner med de siste fire årene. overlevert «BI»-portalen Unipetrol.

Spørsmålet om drivstoffpriser

For øyeblikket Destabiliseringen av oljeforsyningen hadde ingen vesentlig innvirkning på oljeprisen på det europeiske markedet– som gjenspeiles i bensinstasjonspriser. Brent-råolje steg 0,26 % onsdag ettermiddag – et fat av denne råvaren kostet 96,56 dollar.

Eurostat – data om import av råolje

Ifølge data fra Eurostat i 2021 Russland var den største leverandøren av råolje til EU, foran den nest største leverandøren, Norge. Russlands andel av oljeimporten til EU-land var nesten 25 % – minner Business Insider om.

I 2021 kom over 75 % av oljeimporten fra Russland i fire medlemsland – Bulgaria, Slovakia, Ungarn og Finland. Ifølge Eurostat varierte andelen russisk import i Polen fra 50 til 75 %.

Det polske økonomiske instituttet presenterer statistikk

I 2000 importerte Polen opptil 93 % av oljen fra Russland. Den siste tiden har det imidlertid skjedd en diversifisering av forsyninger takket være kontrakter med Saudi-Arabia, USA og Norge. I 2019 ble 195 millioner fat med råvarer importert til Polen, hvorav 133,4 millioner fra Russland (68%), og i 2020 mindre enn 183,3 millioner fat, hvorav 131,2 millioner fra Russland – ifølge det polske økonomiske instituttet.

sonde

Bør økonomiske kontakter med Russland gjenopptas etter krigens slutt?

You may also like

Leave a Comment