Home » Norges appeller om å løslate fengslede nobelprisvinnere klarte ikke…

Norges appeller om å løslate fengslede nobelprisvinnere klarte ikke…

by Connie Nielsen

Lederen for Den Norske Nobelkomité ba Iran om å løslate den fengslede Nobels fredsprisvinner Narges Mohammadi, men slike appeller har hatt liten effekt tidligere, fant AP fredag.

Mohammadi, en iransk menneskerettighetsaktivist, er den femte vinneren av Nobels fredspris som mottar prisen mens han sitter i fengsel eller i husarrest. I ingen av de tidligere tilfellene førte tildelingen til løslatelse av vinneren, og to av dem forble i fangenskap til deres død, husket byrået.

Den første vinneren av Nobels fredspris som ble hedret som fange av sin egen regjering var den tyske journalisten Carl von Ossietzky. Hans tildeling av prisen i 1935 gjorde Adolf Hitler så rasende at nazilederen forbød alle tyskere å ta imot Nobelpriser.

Ossietzky ble fengslet for å lekke hemmelige dokumenter som var i strid med Versailles-traktaten. Etter syv måneder ble han løslatt igjen, og etter at nasjonalsosialistene kom til makten i 1933, ble han arrestert igjen og ført til en konsentrasjonsleir. Til tross for en kampanje for løslatelsen hans, nektet regjeringen å løslate Ossietzky, som led av tuberkulose. Han ble også forhindret fra å reise til Norge for å ta imot prisen og forble under tilsyn på et sivilt sykehus til sin død i 1938. Han var den første vinneren av Nobels fredspris som døde i varetekt, minnes AP.

Den neste personen som ble tildelt Nobels fredspris under (hus)arrest var den burmesiske opposisjonsfiguren Aung San Suu Kyi, tildelt i 1991. Nobels fredspris ga henne større internasjonal støtte, men hun satt i husarrest til 2010. Hun holdt Nobeltalen to år senere, men da hun tiltrådte, bleknet hennes Nobelberømmelse da hun ignorerte eller til og med forsvarte hærens grusomheter, inkludert undertrykkelsen av rohingya-muslimer i 2017. Militæret styrtet regjeringen hennes i 2021 og Suu Kyi ble fengslet igjen – til tross for oppfordringer fra Den Norske Nobelkomité om løslatelse. Den militære regjeringen skal ha redusert straffen hennes i august, men 78-åringen må fortsatt sone 27 av de 33 årene hun har fått.

Den neste fangen som mottok prisen var Liu Xiaobo fra Kina. Han sonet en 11 års fengselsstraff for å ha oppfordret til undergravende virksomhet (han gikk inn for vidtrekkende politiske reformer og større menneskerettigheter) da Den Norske Nobelkomité tildelte ham prisen i 2010. Mange verdensledere ba kinesiske myndigheter om å løslate Liu, men til ingen nytte, og et sint Beijing stoppet handelsforhandlingene med Norge. Ingen venn eller slektning var i stand til å ta imot prisen på Lius vegne. Kona hans ble satt i husarrest og dusinvis av støttespillere ble forhindret fra å forlate landet. Lius fravær ble preget av en tom stol ved prisutdelingen i Oslo. Liu døde av kreft i 2017.

I fjor gikk Nobels fredspris til Ales Byalatsky. Den hviterussiske pro-demokrati-aktivisten mottok prisen sammen med det russiske minnesmerket og det hviterussiske senteret for borgerlige friheter. Bylatsky, som ble arrestert etter protester i 2020 mot gjenvalget av den hviterussiske diktatoren Alyaksandr Lukasjenko, ble dømt til 10 års fengsel. Byalyatsky og hans kamerater fra menneskerettighetsorganisasjonen Viasna ble dømt for å ha finansiert aktiviteter som krenker offentlig orden og smugling. I mai i år sa kona at han hadde blitt overført til et notorisk brutalt hviterussisk fengsel. (grøt)

os/ ganger/

You may also like

Leave a Comment