Home » LØP ETTER «EN» I NATO

LØP ETTER «EN» I NATO

by Catherine Monroe

Om ti måneder vil vi kjenne den nye generalsekretæren i NATO. I går fortalte jeg en norsk venn som har vært på valgobservasjonsoppdrag på ulike kontinenter i årevis at hans landsmann Jens Stoltenberg var utrolig heldig fordi hans embetsperiode ble forlenget tre ganger. En gang på grunn av pandemien og to ganger fordi det ikke var enighet blant nøkkelaktørene i Den nordatlantiske traktatorganisasjonen om hans etterfølger. Stoltenberg, som ikke ønsket å gå av, men til slutt resignerte med det, sa offisielt farvel og kunngjorde offentlig at det definitivt ikke ville bli noen ytterligere forlengelse av funksjonsperioden hans. De har siden blitt annonsert igjen. Nordmannen var spesielt glad fordi han drømte om å forbli i denne stillingen frem til 75-årsjubileet for grunnleggelsen av NATO – og de store, men svært prestisjefylte feiringene knyttet til det. NATOs «75-årsjubileum»-feiring vil finne sted våren 2024, når forhandlingene om nordmannens etterfølger forventes å være fullført eller i verste fall til og med over.

De fant selvsagt sted tidligere og ble avbrutt i ferien. De skulle komme tilbake til dem i september, og det gjorde de selvfølgelig – men uten søkelyset. Fordi forhandlinger om viktige posisjoner krever stillhet, og forhandlinger om svært viktige posisjoner krever stor stillhet…

Lekkasjer skulle imidlertid oppstå. Mens den britisk-tysk-danske trioen fikk de største sjansene før sommersesjonen, er spekteret av potensielle kandidater nå utvidet.

Denne «treenigheten» besto tidligere av en mann og to kvinner, noe som bekrefter svært seriøse forsøk på å overlate denne funksjonen til en dame for første gang. Imidlertid kan dette være tilfelle eller ikke.

Fra denne treenigheten, som kan vise seg å være «Bermudatriangelet», var det og konkurrerte: den nåværende lederen av EU-kommisjonen fra Tyskland (formelt kristendemokrat), den nåværende statsministeren i Danmark (en sosialist) og den daværende (nå tidligere) britisk forsvarsminister (en konservativ).

Nå har nok den paletten utvidet seg – og kanskje smuldret opp – men vi vet ikke om det. Statsministeren i Nederland (De liberale) meldte seg på nytt inn i gruppen av kandidater da han allerede ble diskutert i begynnelsen av 2023.

Løpet har begynt. Jeg kommer med mer informasjon neste uke. Et alvorlig problem er at en rekke fortsatt uoffisielle kandidater til «One» representerer land som enten har svekket NATO de siste årene eller i det minste ignorert de vedtatte NATO-spillereglene, for eksempel i forsvarsbudsjettet.

*Tekst publisert på wprost.pl (11.06.2023)

You may also like

Leave a Comment