Home » Norges millioner for Litauen: Bekjempelse av sosial ulikhet, vold på nært hold og farene ved Astrava

Norges millioner for Litauen: Bekjempelse av sosial ulikhet, vold på nært hold og farene ved Astrava

by Thure Lindhardt

Bygge en felles europeisk fremtid

Foto av Sigismund Gedvila / 15min. Den norske kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit signerer den siste bistandsavtalen i Litauen

«Vi snakker ikke bare om penger, men også om å styrke bilaterale forhold mellom stater. Norges støtte er et svært viktig verktøy for å bygge broer mellom Norge og Litauen og de andre 15 landene i Fellesskapet, understreker Ole Terje Horpestad, ambassadør for Kongeriket Norges ambassade i Litauen.

Det er ulike områder under mikroskopet av de norske finansieringsmekanismene EØS / Norway Grants. Endringene fokuserer på miljø, kultur, forbedringsprosjekter for psykisk helse, forebygging av vold i hjemmet og bistand til deres ofre, og forbedringer i rettferdighet og nasjonal sikkerhet.

Systematisk endring i den litauiske arven

Nye sterke vinder blåste på gjenstandene til den litauiske kulturarven – gratis byggerådgivning og forebyggende vedlikeholdsarbeid for monumentvernere ble startet.

Det treårige FIXUS Mobilis-prosjektet kan frimodig kalles en pioner innen forebyggende vedlikehold av kulturminner i Litauen.

Foto av Romano Kielos Erika Kielė (til venstre) og Viltė Janušauskaitė

Foto av Romano Kielos Erika Kielė (til venstre) og Viltė Janušauskaitė

«På området for bevaring av monumenter var det mangel på systemiske endringer – ikke bare i utdanning, men også i praktisk hjelp for konservatorer. FIXUS Mobilis er et system for forebyggende vedlikehold av kulturminner som vi har implementert i snart to år. Utfordringen er ikke liten, så hver dag er full av forskjellige hendelser.

Målet er å opprette og implementere et forebyggende overvåkingssystem i Litauen som vil hjelpe arveiere med å bevare de tilgjengelige gjenstandene «, 15 minutter presentert av Erika Kielė, en av lederne for FIXUS Mobilis-prosjektet.

Personlig albumbilde / Normal FIXUS Mobilis lagdag

Personlig albumbilde / Normal FIXUS Mobilis lagdag

Et sår blør bak lukkede dører til litauiske familier

Selv om det litauiske samfunnet raskt blir bevisst, gjenspeiles ikke dette i oppsummeringen av vold i hjemmet. 53 075 rapporter ble registrert i 2019 og 58 553 anrop av denne typen ble identifisert i 2020. På grunn av problemets høye latenstid anses det imidlertid som vanskelig å beregne den sanne omfanget av problemet.

Foto av 123RF.com/ Partnere i kampen mot familievold i Litauen - Oslo politistasjon

Foto av 123RF.com/ Partnere i kampen mot familievold i Litauen – Oslo politistasjon

I pandemiåret startet politiet et fireårig prosjekt for å beskytte ofre for familie- og kjønnsbasert vold for å bekjempe voldelig atferd bak lukkede dører. Over 3 millioner er øremerket til dette oppdraget. Norsk Fond.

Det er et moderne varslingssystem på plass i Astravas mørkeste scenario

I fjor ble Astrava kjernekraftverk (AKW) i Republikken Hviterussland satt i drift 20 km fra den litauiske statsgrensen. Kraftverket i utkanten av landet har vært en grunn til bekymring siden byggingen startet.

Scanpix Photo / Astravo kjernekraftverk

Scanpix Photo / Astravo kjernekraftverk

– Det er vanskelig å si hvor sannsynlig det mørkeste scenarioet er – ulykken ved atomkraftverket i Astrava – men nabolandene må være forberedt på en slik hendelse. Spesielt siden Vilnius og Astrava kraftverk er 45 kilometer fra hverandre, understreker Giedrius Sakalinskas, underdirektør for brannvern- og redningsavdelingen.

Les hele artikkelen 15 minutter klar i et multimediaprosjekt.

You may also like

Leave a Comment