Home » Norsk Forening Tromsø IL T-skjorte QR-kode Slik fungerer det

Norsk Forening Tromsø IL T-skjorte QR-kode Slik fungerer det

by Thure Lindhardt

Den norske klubben Tromsø IL slapp mandag verdens første fotballdrakter med QR-kode. Det er ment å rette oppmerksomheten mot de påståtte menneskerettighetsbruddene i oppkjøringen til neste års fotball-VM i Qatar.

Qatar er anklaget for å ha mishandlet migrantarbeidere, hvorav mange er involvert i å bygge stadioner og infrastruktur som skal brukes under VM.

Teamet utviklet t-skjorten i samarbeid med Amnesty International og en tidligere migrantarbeider fra Gulf-landet.

T-skjorten inneholder en QR-kode som, når den skannes med mobiltelefon, fører til en nettside med informasjon om påståtte menneskerettighetsbrudd i vertslandet for VM i 2022.

Nettstedet presenterer situasjonen til noen migrantarbeidere fra blant annet Bangladesh, Filippinene, India og Nepal. Arbeidere er ansatt i bygging av stadioner, T-baner, veier og annen infrastruktur.

Omtrent 90 prosent. av landets befolkning er ikke-nasjonale migranter som også jobber som drosjesjåfører, sikkerhetsvakter og servicepersonell.

– På denne måten håper vi å stimulere til flere diskusjoner, flere debatter. Vi ønsker å se mer action, sa Tom Hogli, tidligere PR-spiller i Tromsø IL, da han presenterte trøya.

Et sentralt problem for Amnesty er «kafala-systemet» – et sponsorsystem der arbeidsinnvandrere er knyttet til sin arbeidsgiver. Det betyr at arbeidere ikke kan bevege seg fritt eller bytte jobb, ofte har dårlige levekår og ikke får betalt.

Amnesty sier at systemet er inkonsistent med de internasjonale menneskerettighetene som Qatar har forpliktet seg til å opprettholde.

«Vi kan ikke late som om fotball og politikk henger sammen, og vi må aldri se den andre veien når noen mennesker bruker vårt vakre spill til å overskygge menneskerettighetsbrudd,» sa klubben. Tromsø IL anklager Qatar for å bruke prestisjefylte sportsbegivenheter for å forbedre sitt image.

Qatar har avvist all kritikk

Landet hevder at det har reformert arbeidsloven og innført en minstelønn. Amnesty International har anerkjent tiltakene iverksatt av Qatar, men sier at overgrepene vedvarer.

Tromsø IL oppfordret Norge til å boikotte VM dersom landslaget deres skulle komme til finalen. I juni stemte imidlertid den norske foreningen endelig mot ideen.

Opprettelsen av t-skjorten var delvis inspirert av den tidligere migrantarbeideren Malcolm Bidali, en kenyansk sikkerhetsoffiser i Qatar som skrev om livet sitt som lavlønnsarbeider under et pseudonym.

Qatariske myndigheter har funnet Bidali skyldig i å ha spredt «falske nyheter». En migrantrettighetsgruppe ga ham en bot på 6800 dollar og ble løslatt i flere måneder i august.

You may also like

Leave a Comment