Home » Olje- og gassreservene er estimert til 20 billioner dollar. Russland truer med en konflikt i Arktis

Olje- og gassreservene er estimert til 20 billioner dollar. Russland truer med en konflikt i Arktis

by Gabriel Scott

– For russerne er Arktis viktig av to grunner. Dette er et område hvor det fortsatt er svært store naturgass- og oljeforekomster. Og for et land som baserer sitt budsjett på 40 prosent. fra deres salg og utvinning er langsiktig forvaltning av råvarer avgjørende – forklarer Jakub Wiech, redaktør for Defense24.pl-portalen og energispesialist.

Den andre grunnen er logistikk. Innlandsisen smelter, noe som gjør at flere transportmuligheter kan åpne seg via Nordsjøruten som forbinder Europa med Asia langs nordkysten av Russland.

Handelsforbindelser kan etableres gjennom Nord-Russland, for eksempel fra Fjernøsten til Europa. Og dette er et veldig attraktivt alternativ for Russland, som kan kontrollere denne veien og hente økonomiske og geopolitiske gevinster fra den. Det er også et sted å bygge en potensiell ny handelsvei – legger Jakub Wiech til.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Selskaper oppretter kontoer hos Gazprombank. «Dårlig kompromiss»

Og ressursene i Arktis er enorme. Det er anslått at rundt Nordpolen får russerne 1/4 av landets oljeressurser og over 2/3 av gassen.

«Den arktiske regionen er Russlands ressursbase og genererer rundt 14 til 20 prosent av Russlands BNP. 80 prosent av Russlands gass utvinnes der, det samme er nikkel, diamanter og sjeldne jordmetaller. Arktiske ressurser er ansvarlige for 1/4 av verdien av russisk eksport «- understreket prof. Agnieszka Legucka fra Polish Institute of International Affairs i analysen «Russia’s policy against the Arctic» publisert for to år siden.

naturlig rikdom

«Estimat fra det russiske naturressursdepartementet viser at oljereservene i den russiske delen av Arktis er rundt 7,3 milliarder tonn, naturgass – 55 billioner kubikkmeter og gasskondensat – rundt 2,7 milliarder tonn – skrev Dr. Szymon i året. siden Kardaś fra Senter for østlige studier i publikasjonen «Dreams about power. The Arctic in the energy policy of the Russian Federation».

«En betydelig del av ressurspotensialet til dette territoriet, opptil 41 %, tilhører olje- og gassfeltene på sokkelen. I tillegg er de ifølge russiske myndigheter kontrollert av opptil 44 prosent. denne hyllen. Verdien av de lokale olje- og gassfeltene er estimert til rundt 20 billioner amerikanske dollar. – vi fortsetter å lese.

$20 billioner er den potensielle verdien av et innskudd, som sannsynligvis vil bli undervurdert uansett. De er ikke beskrevet og undersøkt i detalj. Det er et natur- og miljømessig svært verdifullt område som er til hinder for å drive forskning og utvinning av hydrokarboner. Så spørsmålet er hvor mange av disse forekomstene som blir utnyttet – undrer Wiech.

I følge Dr. Kardaś gravde ut 614 milliarder kubikkmeter fra Russland i 2019. Gass (83% av total produksjon), og i 2020 litt mindre – 552 milliarder kubikkmeter. (79,8%). Dette er mulig takket være de tre største gassfeltene i Russland: Urengoojskoye, Yamburg og Bovanienkovskoye. Når det gjelder råolje, var den ansvarlig for over 17 prosent av det totale oljevolumet i disse årene. russisk produksjon. Det «svarte gullet» utvinnes blant annet fra hyllene i Barentshavet og Karahavet.

dominans i Arktis

Russland har en dominerende posisjon i Arktis over andre kyststater – USA, Canada, Norge og Danmark. Den dekker mer enn halvparten av Ishavskysten og har det største antallet isbrytere (40) som kreves for navigasjon i regionen, inkludert atomdrevne enheter. Arktisk is smelter som følge av global oppvarming, noe som øker muligheten for skipsfart langs den russiske kysten, men blant annet i Russland gir det grunn til bekymring for sikkerheten ved statens maritime grense – skrev prof. Agnieszka Legucka.

Russland er forpliktet til å sikre at Nordsjøruten kun kan krysses ved hjelp av isbryterne. I tillegg kan transport av hydrokarboner også utføres under russisk flagg, som vedtatt av statsdumaen i 2017. Det amerikanske marinedepartementet informerte om utstedelsen av den russiske eskorten og mottak av selvtillatelse til å navigere denne ruten. Litt over 1 prosent i 2017. Cruisene var internasjonale.

Kinas våkne øye

Sanksjonene som er pålagt Russland begrenser dets tekniske evner sterkt. Russerne bruker vestlig teknologi, så utvinning av eksisterende forekomster og leting etter nye forekomster i Arktis kan avta. Derfor er teknologiske sanksjoner de tøffeste for Russland, mener Wiech.

Etter annekteringen av Krim sluttet ExxonMobil, Statoil og Eni å samarbeide med Russland på grunn av sanksjonene som ble innført for noen år siden. Etter invasjonen av Ukraina ble sanksjonene drastisk skjerpet. Derfor er en russisk målretting av Kina mulig. Midtriket har ambisjoner i Arktis.

– Kina presenterte seg som et såkalt Subarctic, som er en ekstremt merkelig juridisk og geografisk konstruksjon. De har ikke tilgang til Arktis, men det reflekterer geopolitiske påstander, og de vokser. Russland har allerede blitt Kinas ressursbase. Russerne ønsker ikke å se det, men blir sakte kinesiske vasaller og prosessen med økonomisk avhengighet er allerede i gang – bemerker Wiech.

Arktisk rustning

Russland advarer mot å utvide fiendtlighetene mot Arktis, og minner om at det femte distriktet til Nordflåten er etablert, som har nesten 80 skip (inkludert flere dusin ubåter) til disposisjon. Som prof. Legucka – noen av dem «kan bære ballistiske missiler med atomstridshoder, som utgjør en betydelig del av Russlands kjernefysiske avskrekkingspotensial».

Russland frykter å miste sin særstilling i Arktis til USA, Canada og Kina. Den vil øke sin militære tilstedeværelse i regionen på grunn av ressurs- og forsvarspotensialet. Ytterligere militarisering av Arktis er en utfordring for NATO-landene, samt Sverige og Finland, som vil fortsette å oppleve brudd på luftrommet deres – skrev prof. Leguck.

Som svar på krigen i Ukraina organiserte NATO kalde reaksjoner i mars, selv om Norge sa at disse var planlagt tidligere. Opptil 30.000 mennesker deltok. Soldater.

Det er ingen tvil om at Russland holder tett øye med Arktis, og det er her spenningene kan eskalere.

USA garanterte Finland og Sverige en sikkerhetsparaply på vei til NATO. Derfor bør Russland forvente en reaksjon når det tar grep. Provokasjon er det konstante repertoaret til Putins regime, selv om Russland selv nå er for svakt fordi det ikke er noen match for Ukraina. Men man må være forsiktig, for russen holder seg ikke til noen avtaler. Det er en piratstat – avslutter Wiech.

You may also like

Leave a Comment