Etter hvert som antallet trafikkulykker med disse kjøretøyene øker, har den norske hovedstaden besluttet å redusere antallet elektriske scootere i byen. De ble også forbudt å bruke dem om natten. 3/4 av disse ulykkene er forårsaket av en beruset person som kjører scooter.
Bare i første halvdel av 2021 var det 856 ulykker i Oslo der en person var involvert med en elektrisk sparkesykkel. Hvis denne trenden fortsetter, vil det være et rekordår i denne forbindelse.
I hele 2020 var det 1331 slike ulykker og i 2019 – 764. Men flåten av elektriske byscootere i Oslo har vokst betydelig. For tiden har befolkningen i den norske hovedstaden 20.000. Elektriske tohjulinger tilbys av flere selskaper som tilbyr sine korttidsutleietjenester.
Nå må de sterkt begrense antallet slike kjøretøy. I Oslo blir det maks 8.000. I tillegg er det ikke mulig å endre tidsplanen mellom 23:00 og 05:00. De fleste ulykkene skjer på dette tidspunktet.
Og ikke bare at det er mørkt, men fremfor alt at de stort sett unge Oslo-borgerne kjører el-scooter i alkoholpåvirket tilstand når de kommer tilbake fra fester eller andre sosiale sammenkomster. Og de forårsaker opptil 75 prosent. Ulykker med fasjonable elektriske tohjulinger.
Fotgjengere er hyppige ulykkesofre
Det er alminnelig kjent at man ikke kan sette seg inn i rattet på en bil mens man er beruset, men mange sier at det ikke gjelder slike restriksjoner å kjøre el-scooter. I mellomtiden legges i gjennomsnitt 14 personer som ble skadet i en ulykke med el-scooter hver dag inn på akutt- og ulykkesavdelingen ved Universitetssykehuset i Oslo.
Dette er både førere av kjøretøyet som kantrer eller blir truffet av biler (selv om det ikke alltid er deres feil, selvfølgelig) og fotgjengere som blir påkjørt av noen som uforsiktig kjører en elektrisk scooter.
Fantasien til folket i Oslo er stor. For noen dager siden omtalte lokale aviser saken om en mann som kjørte en elektrisk scooter gjennom rødt lys med et tre år gammelt barn i armene.
Det var legene ved universitetssykehuset som først trakk frem i sosiale medier at antallet ulykker med elektriske scootere (og deres ofre) skyter i været. Og de appellerte til byens myndigheter og bidro til å bekjempe dette problemet.
Det vil også være «scooterfrie soner»
Til slutt vedtok Oslo bystyre det nye regelverket. De trer imidlertid ikke i kraft før i september, da operatørene av elektriske utleiesystemer for tohjulinger har fått tid til å tilpasse seg det endrede regelverket.
Noen av dem begynte imidlertid å redusere sine tohjulede flåter på egenhånd i påvente av at regelverket ble vedtatt. Avgjørelsen blir imidlertid forsinket av den største operatøren i Oslo – Voi-selskapet. «Vi håper at gründere vil implementere de nye kravene umiddelbart. Man må ta ansvar i en situasjon der helsevesenet slår alarm om et stort antall skader»- anket imidlertid lederen av den lokale kollektivkommisjonen. Sirin Stav fra miljøvernpartiet – De Grønne.
Det nye regelverket åpner også for at bymyndighetene kan sette opp spesielle soner hvor det ikke vil være mulig å gå inn eller parkere en elektrisk scooter der. I andre vil det imidlertid være fartsgrense for elektriske tohjulinger.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»