Home » Penger er ikke alt. Piotr Maciążek, en energiekspert, forklarer om Putin vil fryse oss

Penger er ikke alt. Piotr Maciążek, en energiekspert, forklarer om Putin vil fryse oss

by Gunnar Garfors

Piotr Maciążek gjest på «Super Business»

«Super Biznes» inviterer til nok en viktig tale av visesjefredaktøren for «Super Express» Hubert Biskupski i serien «penger er ikke altEnergiekspert Piotr Maciążek var gjest på «Super Biznes».

Allerede før den mystiske skaden på anlegget, sluttet Gazprom å pumpe gass gjennom rørledningen Nord Stream 1. Allerede høye priser skjøt i været. Gassutpressing er Putins modus operandi i forholdet til Vesten. Siden juni har Russland redusert mengden gass som pumpes gjennom Nord Stream og delvis stengt den i flere dager. I mellomtiden forbereder Europa seg på den kommende vinteren. Dessverre er det allerede klart at kostnadene for oppvarming u energi i Polen vil være høy. I mange samvirkelag og kommuner er det allerede en økning i oppvarmingskostnadsforskudd på opptil 100 prosent. Vil den nylig åpnede Baltic Pipe være lett på vinterbudsjettet vårt?

– Baltic Pipe er et sentralt element i Polens, men også til en viss grad regionen Sentral-Europas uavhengighet, fra russisk gass. Det du trenger å vite er at vi har to slike elementer som er veldig viktige. Den første er LNG-terminalen i Świnoujście. Den andre er Baltic Pipe. Igangkjøring og igangkjøring av disse to anleggene er ment å kompensere for mengden råvarer som tidligere er importert fra Russland. Denne gassen fra Russland har ikke strømmet siden april, så for øyeblikket, spesielt i begynnelsen av fyringssesongen, er kampen for å sikre Polen i gang – sa Super Biznes-samtaleren.

Han la til at Baltic Pipe vil være 30 prosent i drift innen utgangen av året. av deres krefter og en slik skare vil bli trukket sammen. Maciażek ønsket ikke å spå hvordan situasjonen ville bli i januar, men påpekte at «selskapet trolig vil gjøre alt for å fylle røret så mye som mulig» og at enkelte kontrakter først starter i januar.

Maciążek beskrev tidligere denne kombinasjonen som «et symbol på en sunn mistillit til Russland og en usunn mistillit til EUs rettsorden.» I løpet av programmet forklarte han denne tanken.

– For en tid tilbake la jeg en kommentar om Baltic Pipe for tyske statsmedier og sa noe sånt. Hvordan er Tyskland knyttet til norsk sokkel? Derfra kan de hente norsk gass, og i prinsippet kunne Polen kjøpt denne gassen med små investeringer i samarbeid med Tyskland. I stedet bygger vi en milliard-dollar gassrørledning som går utenom Tyskland. Svaret er som følger: vi bygget sannsynligvis denne gassrørledningen av samme grunn som Tyskland bygde en gassrørledning rundt Polen, nemlig Nord Stream. Hvis vi stoler på hverandre på EU-nivå og stoler på etterlevelse av standardene som er pålagt av EU-kommisjonen, så ville nok dette røret vært unødvendig, fordi det ville være mer effektivt og billigere å importere norsk gass til Polen – forklarte han.

«Penger er ikke alt»: Se den nye episoden

Programmet «Penger er ikke alt» kan følges live på YouTube SE.pl og Facebook av «Super Biznes».

Penger er ikke alt – Piotr Maciążek

sonde

Hva varmer du leiligheten med?

You may also like

Leave a Comment