Home » Pensjonssystemer i Norge og Island – Nyheter

Pensjonssystemer i Norge og Island – Nyheter

by Catherine Monroe

– Noen land er for eksempel mer avanserte når det gjelder å forlenge arbeidslivet 50 prosent jobber på Island. Personer i alderen 65-69 år – sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under møtet.

»«S» ønsker folkeavstemning om pensjonsalderen

Han gjentok oppfatningen som ble uttrykt i svenske medier tirsdag om at svensker ikke bør gå av før de er 75 år. I dag slutter landsmennene hans i gjennomsnitt å jobbe i en alder av 65 år eller tidligere.


I Norge ble pensjonsalderen på 67 som følge av reformen avskaffet. – I dag har vi ingen offisiell pensjonsalder. Alle som bestemmer seg for å motta stønad tidligere (fra fylte 62 år) får en liten pensjon i mange år. Venter du til du er 70 eller 75 år, kan du tjene en solid pensjonisttilværelse, sa statsminister Jens Stoltenberg. På grunn av fagforeningsmotstand gjelder ikke denne forskriften i offentlig sektor, der, som Stoltenberg sa, «pensjonsalderen er tydeligere definert».

Island har et lignende system som gir høyere ytelser til personer som går av med pensjon på et senere tidspunkt. Islandske eldre lever imidlertid kortere enn i andre land. I gjennomsnitt mottar menn ytelser i 16 år, kvinner i 19 år. Til sammenligning: Svensker har vært pensjonister i henholdsvis 21 og 18 år.

Til tross for det alvorlige temaet i debatten, spøkte statsministrene i ni land med journalister under pressekonferansen. På spørsmål om i hvilken alder de kunne tenke seg å jobbe, svarte de: så lenge som mulig. Islands statsminister Johanna Sigurdardottir sa at selv om hun allerede er 70 år gammel, har hun ingen planer om å gå av med pensjon ennå. Litauens statsminister Andrius Kubilius uttalte at han «må diskutere det med sin kone».

Northern Future Forum var bare en mulighet til å utveksle synspunkter og endte ikke med konkrete avtaler. Den svenske ettermiddagsavisen Aftonbladet kritiserte de høye kostnadene ved å organisere møtet, anslått til nesten 3 millioner kroner. Svenske venstreorienterte ungdomsorganisasjoner organiserte en demonstrasjon i Stockholm mot ideen om å «tvinge folk til å jobbe lenger».

»Konsekvensen av «døden» til julenissen.

«pap/mm»

You may also like

Leave a Comment