Home » Polen er i ferd med å utvikle seg til et gassknutepunkt. Det er en ny aktør på markedet

Polen er i ferd med å utvikle seg til et gassknutepunkt. Det er en ny aktør på markedet

by Catherine Monroe

De er svært godt kjent i de baltiske landene og i Finland. Nå er tiden inne for Polen, som også kan være en bro for å komme inn på markedene til Tyskland eller våre sørlige naboer. LNG-revolusjonen har fått estere fra Elengera til å jobbe ganske hardt.

  • Det polske gassmarkedet er attraktivt for utenlandske selskaper, men det er ikke lett å tilpasse seg det.
  • Tilgang til LNG-markedet gjør at også importører reiser gjennom landet vårt.
  • Av juridiske årsaker genereres renter hovedsakelig av kommersielle kunder.
  • OM Vi vil diskutere situasjonen på gassmarkedet i tide EWG-trender (6. februar er påmeldingen åpen). Dette emnet vises også i programmet XV European Economic Congress i Katowice (24.–26. april 2023). Vi inviterer deg til våre arrangementer.

Når jeg forteller Marcin Płocharski, som er ansvarlig for Elengers virksomhet i vårt land, at selskapet hans begynner å «krasj» i markedet, smiler han. For planen om å sikre seg for eksempel en halv prosent av det polske gassmarkedet imponerer ikke PGNiG og spesialister… Men til tross for det uforholdsmessige potensialet er esterne fulle av håp. Og for oss vil ankomsten av en ny spiller også være fordelaktig.

Verden har snudd ryggen til russisk gass og Elenger flytter til Polen

Etter de baltiske republikkene og Finland, hvorfor har Polen blitt det nye målet for Elengers ekspansjon?

– Vår beliggenhet, erfaring og det faktum at vi importerer gass selv har gjort Polen til en naturlig destinasjon for ekspansjon – sier Płocharski. – Siden vi er forbundet med GIPL (polsk-litauisk gassrørledning – red.anm.), ønsker vi å bruke mulighetene våre. Det polske markedet er attraktivt for oss – sier sjefen.

Men før vi går tilbake til utvidelsen i Polen, la oss introdusere det estiske selskapet og forklare hvor gassen kommer fra, fordi forekomster av dette råstoffet ikke har blitt oppdaget der… Elenger er fortsatt det største private energiselskapet i Finsk-Baltikum region. I hjemlandet Estland er selskapet kjent under merkevaren Eesti Gaas. Konsernet har totalt 50 000 kunder og 120 ansatte.

Før 24. februar 2022 (Russlands angrep på Ukraina) til og med 90 prosent. av gassen som ble handlet av det estiske selskapet kom fra Gazprom og andre russiske produsenter. Krigen forandret alt… I løpet av få uker gikk Elenger over til gass fra andre kilder. De viktigste er Norge og USA.

– I øyeblikket kjøper vi LNG selv, kjøper vi også råstoffet på vestlige børser. Vi leverer og selger fortsatt gass, men det er ikke mer gass fra Russland, sier Płocharski.

Totalt ble 2021 (på grunn av krigens uro i fjor nr er relevant) Elenger solgte om lag 20 TWh gass. Selskapet er en stor aktør i de baltiske statene og en stor aktør i Finland.

Russland ønsker å utvikle LNG-eksport, men det er kanskje ikke lett ...

Polen er et viktig gassmarked i vår del av Europa

I år ønsker den å debutere med salg av gass i vårt land. For øyeblikket har den en relativt liten kontrakt med én mottaker. Dette er imidlertid bare begynnelsen – Elenger forventer mer.

Men før det skal bedriften ha alle tillatelser. Og prosessen med å skaffe dem er ikke lett. For eksempel var ventetiden for en lisens som kreves for gasshandel 11 måneder og 20 dager. Når det gjelder Litauen, ble saken løst på 13 timer…

Den største utfordringen var imidlertid å oppfylle kravene i gasslagringsloven. Gassimportører er pålagt å holde råvarelagre i tråd med planlagt salg. Elenger har ingen varehus i vårt land, men vil gjerne bruke et enormt lager i Latvia – Inkukalner – for å holde gasslagre (for lagre i utlandet må det være mulig å bringe dem innen 40 dager).

På søknadstidspunktet (i januar) viste det seg imidlertid at GIPL ville være deaktivert i 43 dager (senere ble nedetiden redusert). Det kunne følgelig ikke gis godkjenning… Elenger er imidlertid optimistisk. Mye tyder på at de aktuelle dokumentene snart vil bli offentliggjort.

Hvem har selskapet tenkt å selge gass til i Polen? Płocharski innrømmer at de ikke vil være individuelle mottakere. Årsaken er prosaisk: det er et regulert marked, så større gassmengder må selges for å være lønnsomme, og det kreves også omfattende detaljsalgsfasiliteter. Alt dette betyr at – med høy forretningsrisiko og en betydelig blokkering av kapital – vil effektiviteten til prosjektet være utilstrekkelig.

Elengers mål er derfor andre mottakere.

– Vi satser på industrien med stabilt gassforbruk hele året. Hvorfor? Fordi vi kan tilby attraktive gasspriser til selskaper som mottar stabile og betydelige gassvolumer – forteller Płocharski oss.

Fordelen med det estiske selskapet ved kontraktsinngåelse er at kontraktene som tilbys er svært fleksible og «skreddersydde». Dette er en faktor som tiltrekker kunder.

Hvilket salg håper selskapet på?

– Innen utgangen av 2024 ønsker vi å ha 1 TWh gass per år (ca. 100 millioner kubikkmeter) – sier lederen.

Flytende naturgass leveres av skip fra flere regioner i verden, omdannes tilbake til gass og mates inn i gassnettet.

Det polske gassmarkedet vokser frem, om enn sakte

Elengers planer gjør at selskapet ønsker å kapre rundt en halv prosent av totalmarkedet. Men hvis du ekskluderer salget av PGNiG (tar omtrent 80 prosent av markedet), vil 100 millioner allerede bety en andel på 2,5 prosent. – ganske bra.

Viktig: Polen kan bli et springbrett for gasssalg til våre naboer. Til slutt, takket være fysiske forbindelser, er det mulig å sende gass fra LNG-terminalen i Klaipeda til Slovakia eller Tyskland. Kanskje vil Elengers planer også føre til i det minste en delvis restaurering av Yamal-gassrørledningen. Mens Klaipeda fortsatt er Elengers viktigste gasskilde for øyeblikket, kan selskapet ved en økning i etterspørselen fysisk pumpe gass gjennom gassrørledningen som opprinnelig var beregnet på å transportere russisk gass.

Alt dette utdyper vårt gassmarked og den nye aktøren vil bidra – om enn beskjedent så langt – til markedsintroduksjonen. Det er også en gevinst for kundene, ettersom økt konkurranse kan føre til bedre priser.

You may also like

Leave a Comment