Home » Polen. President la ned veto mot kontroversiell medielov

Polen. President la ned veto mot kontroversiell medielov

by Gunnar Garfors

Polens president Andrzej Duda la mandag ned veto mot en kontroversiell medielov som anklager den høyrepopulistiske regjeringen for å sikte mot den uavhengige nyhetskanalen TVN24, som kontrolleres av amerikanske Discovery.

«Jeg bruker mitt veto,» sa Duda mandag i en TV-reklame som fulgte kraftig kritikk fra USA og Europa.

USA og Russland i sikte

Den av det polske parlamentet den 17., Island, Liechtenstein og Norge) for å erverve en majoritetsandel i polske medieselskaper.

Dette burde tvinge det amerikanske konsernet Discovery til å selge sin eierandel i TVN, en av de største private TV-stasjonene i Polen. TVN24 er dens 24-timers nyhetskanal, som anses som kritisk til de regjerende Høyre.

På sin side gjentok regjeringen at loven skulle beskytte det polske medielandskapet mot potensielt fiendtlige aktører som Russland.

Herr Duda sa at han hadde holdt seg tro mot dette prinsippet, men loven skulle ikke undergrave eksisterende investeringer eller bryte internasjonale avtaler.

«Folkene jeg snakket med er bekymret for denne situasjonen (…). Vi trenger ikke en ny konflikt eller et nytt problem. Vi har allerede mange problemer, sa presidenten.

«Betydelige risikoer for pluralisme»

Den polske presidenten støttes av det regjerende partiet PiS, men har hatt noen forskjeller med sine ledere tidligere.

Den amerikanske manageren i Warszawa, Bix Aliu, hadde oppfordret den polske presidenten til å blokkere medieloven og understreket at Washington var «ekstremt skuffet».

En talsmann for EU-kommisjonen understreket at denne loven utgjør «alvorlige risikoer for friheten og pluralismen til mediene i Polen».

Tusenvis av mennesker demonstrerte 19. desember og viftet med EU-flagg.
PiS kontrollerer allerede den offentlige TV-TVP, som har blitt en stor ressurs for den populistiske regjeringen, og det meste av den regionale pressen. Polen og EU har stått i en fastlåst tilstand i flere år, og Brussel åpnet overtredelsessak i forrige uke etter at kjennelser utfordret rettsstaten i Polen.

You may also like

Leave a Comment