Home » Polsk lyn vokter den norske himmelen. Rakettene våre slo konkurrentene

Polsk lyn vokter den norske himmelen. Rakettene våre slo konkurrentene

by Peter Østbye

Forsvaret skal utstyres med Piorun luftvernmissiler produsert av Mesko-selskapet fra Skarżysko-Kamienna. Norge er et annet land, etter Estland og USA, som har bestemt seg for å kjøpe Piorunów.

Nordmenn er krevende kunder. Dette er et land som tar forsvarssaker på alvor. Den norske hæren, vår NATO-allierte, er også kjent for å gjennomføre våpensammenligningstester før de velger det beste produktet.

Nordmennene valgte polakken Piorun

Dette skyldes blant annet de spesielle, tøffe klimatiske forholdene. Norge ligger delvis utenfor polarsirkelen og har en svært lang kystlinje. Det er også et land som grenser til Russland.

Signering av kontrakt for kjøp av polske Pioruns til Norge.

Alt dette gjør at våpnene til den norske hæren må tåle ekstrem kulde og samtidig fuktig sjøluft. Norge hadde et utvalg av granater fra andre (europeiske og amerikanske) våpenprodusenter og valgte de polske Pioruns.

Arbeidet til Polska Grupa Zbrojeniowa i fjor gjorde tilbudet vårt mye bedre enn våre konkurrenter, og vi vant anbudet. På relativt kort tid har vi med suksess tilpasset tilbudet vårt til de spesifikke kravene til den norske kunden, noe som beviser vår forretningsmessige og teknologiske fleksibilitet.

understreker Dr.-Ing. Przemyslaw Kowalczuk.

Under kontrakten på titalls millioner euro vil Mesko SA (en del av den polske forsvarsgruppen) levere flere hundre Piorun-raketter og utskytningssett.

Mesko SA har samarbeidet med det anerkjente norske selskapet Nammo, som produserer middels kaliber ammunisjon, i årevis, men kontrakten for Pioruny er den første som leverer denne typen bevæpning til det norske forsvaret.

Piorun ble også kjøpt av USA

Polske luftvernmissiler har også nylig blitt kjøpt inn av amerikanerne og den estiske hæren. Den polske hæren skal etter planen motta 1300 missiler og 420 utskytningsramper i løpet av det neste året.

Piorun-missilet er det såkalte MANPADS, det vil si et missil som er skutt opp fra en soldats arm, som kan sikte mot fly, helikoptre og, når det gjelder siste polske Piorun, droner. Missilet er etterfølgeren til Grom-luftvernmissilet.

Drone Killer Lyn

Thunderbolts utmerker seg på droner av flere grunner. For det første, takket være bruken av en nærsikring, har eksplosjonen større sjanse for å ødelegge UAVen. Missilet bruker et retningsbestemt stridshode med en blanding av et spesielt eksplosiv som er en blanding av oktogen og aluminiumspulver.

Takket være disse løsningene vil raketten eksplodere foran dronen, og skape en målrettet eksplosjon som vil sprekke med splinter, og ødelegge alt i veien.

I tillegg ble et målsøkingshode stabilisert med et lasergyroskop utviklet praktisk talt fra bunnen av og moderne deteksjonssystemer ble brukt i det. Dette var nødvendig fordi droner vanligvis avgir mye mindre varme enn et jagerfly med kraftig motor. Det nye hodet måtte være ekstremt følsomt.

Ved å bruke nye detektorer, f.eks. takket være en unik avkjølt fotodiode med fire ganger høyere følsomhet enn før, oppdager missilet helikoptre eller droner på mye større avstand.

Å øke rekkevidden og forbedre manøvrerbarheten til missilet ble oppnådd ved bruk av en modifisert cruisemotor.

Piorun er designet for å ødelegge luftmål som beveger seg med en hastighet på 400 m/s på innflygingskursen og opptil 320 m/s på retrettkursen i en høyde på 10-4000 m og en avstand på 500-6500 m.

Piorun-luftvernsettet på 16,5 kg består av en 10,5 kg rakett, utskytningsanordning, utskytningsmekanisme og bakkekraftblokk.

You may also like

Leave a Comment