Home » President Duda la ned veto mot lex TVN. Gawkowski: Kaczyński og PiS. ydmyket

President Duda la ned veto mot lex TVN. Gawkowski: Kaczyński og PiS. ydmyket

by Gabriel Scott

  • – Nå vil PiS være avsky av presidentens avgjørelse, men den vil fortsatt trenge det – Gawkowski vurderer presidentens veto mot lex TVN
  • Utkastet landet på statsoverhodets skrivebord etter at Seym overraskende vedtok en endring av medieloven kort før jul, og forårsaket en politisk storm
  • Sejmen kan avvise presidentens veto med et kvalifisert flertall på 276 stemmer, men PiS har ikke et slikt flertall, noe som betyr praktisk kollaps av loven i denne formen
  • Du kan finne flere slike historier på Onet-hjemmesiden

Lex TVN la ned veto mot det. «PiS vil være avsky av presidentens avgjørelse»

President Andrzej Duda la ned veto mot en endring av kringkastingsloven kalt lex TVN. I praksis betyr dette slutten på dette prosjektet, det er ikke noe flertall i Sejmen som kan avvise presidentens veto.

– Nå vil PiS være avsky av presidentens avgjørelse, men den vil fortsatt trenge ham – sa Krzysztof Gawkowski i et intervju med Onet.

– På den annen side kan ikke denne en av de få anstendige avgjørelsene til Andrzej Duda viske ut hans tidligere synder. Fortiden forblir i fortiden. Andrzej Duda har nå innfridd sosiale forventninger, fordi de fleste polakker ikke ønsket å begrense frie medier. Jeg utelukker ikke at lex TVN skal dekke over en rekke PiS-skandaler og ugunstige hendelser og informasjon de siste dagene for denne festen. Jeg har sett mye filming i PiS. Det viktigste er at loven kollapset – kommenterte lederen for Lewica-klubben.

Presidenten har i flere dager sendt klare signaler for å kunngjøre vetoretten mot TVN i det amerikanske selskapet Discovery. Han uttrykte dette for første gang i sin nylige tale ved Tomb of the Unknown Soldier, der han, med henvisning til forholdet til USA, bekreftet at han ville opprettholde «prinsippet om ytringsfrihet og forretningsfrihet» mens han la ned veto mot loven. huske.

President Duda bekreftet dette vetoforslaget på TVP Info tirsdag. På spørsmål om hans standpunkt til endringen av medieloven, svarte han at endringen vedtatt av Sejmen var en kontroversiell løsning som var uforståelig for amerikanerne av to grunner.

Andrzej Duda har nedlagt veto mot ti lovforslag siden 2015, seks av dem under styret til PiS. Det mest kjente vetoet gjaldt rettslovene fra 2017.

Husk det Presidentens veto Sejmen kan avvise det med et kvalifisert flertall på 276 stemmer. PiS har imidlertid ikke et slikt flertall og mulig bistand fra den føderale regjeringen, som avsto fra å stemme på lex TVN, ville ikke være tilstrekkelig. Andre opposisjonsgrupper har konsekvent stemt mot endringen.

Resten av teksten under videoen.

MEP-er vedtok uventet lex TVN. Hva handler loven egentlig om?

Vi minner om at Sejm-komiteen for kultur og medier før jul uventet behandlet senatvedtaket om loven om endring av kringkastings- og fjernsynsloven, den såkalte lex TVN. Det plutselige møtet i Sejm-komiteen vakte store følelser. Opposisjonsparlamentsmedlemmer appellerte til lex TVNs saksgang. De sa at de fikk vite om en slik møteplan noen minutter før den startet. Øyeblikk senere ble loven kjent som lex TVN vedtatt av Sejmen. 452 parlamentsmedlemmer stemte. 229 parlamentsmedlemmer stemte for, 212 mot og 11 avsto.

PiS-politikere hevdet gang på gang at hele handlingen var ment at polske medier ikke skal kjøpes av selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller arabiske stater. Derfor bør medieloven regulere at TV- og radiostasjoner i Polen kun kan eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som omfatter landene i Den europeiske union samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet er imidlertid veldig annerledes. Skulle en slik lov tre i kraft, vil det kun ramme TVN-kringkasteren, som tilhører den amerikanske Discovery-gruppen. For det første fordi Amerika ikke er en del av det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre – bare amerikanere i Polen eier elektroniske medier fra utenfor EØS. Det er av denne grunn at denne loven er kjent som Anti-TVN Law eller lex TVN.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

You may also like

Leave a Comment