Home » Det er alle designere i medarbeiderfamilien

Det er alle designere i medarbeiderfamilien

by Gunnar Garfors

Elīna og Kristaps Štobji er designere. Elīna har laget et badedraktmerke «SLOW beachwear». Ifølge Elīna skal dette prosjektet nå settes på pause og alle familiens krefter vil bli konsentrert i retning av merkevaren «December Design». Unike juledekorasjoner og installasjoner er laget i Liepāja, som vil glede ikke bare Liepāja-innbyggere, men også Ogre og andre latviske byer under festivalen. Nå kan selskapet “December Design” også sees i Litauen og Norge. Og dette er virkelig en familiebedrift – Stobys barn er også involvert i idédugnaden og det praktiske arbeidet – 15 år gamle Christian og 7 år gamle Marcella.

Kristaps innrømmer at dette er den travleste tiden på året, samtalen fant sted i den galeste tiden.

— Vi jobber til slutten, sier Kristaps.

Årets designlysoverraskelser i desember vil ikke bare finne sted i Ogre, som vakte oppsikt i fjor med spesielle dekorasjoner, men også i Liepaja, Jelgava, Riga, Gulbene

«Hver by vil ha sitt eget magiske punkt,» avslører Kristaps.

Og alle familiemedlemmer er med på å skape den lysgleden. Elīna avslører at hennes største bidrag er i de tidlige stadiene, når konseptet om et objekt utvikles, hvor hennes kreativitet og femininitet må være forskjellig i hver by.

Elīna ler også at «det ikke er lett å ha to artister i en familie, men siden familieopplevelsen er 20 år gammel, jobber vi som smurt hver dag».

Kristiāns er praktisk talt med – platekuler med lamper, men fra den kreative aktiviteten og tegningene til de to barna samt fra hverdagslige detaljer oppstår også intensjoner og ideer til pappas lysobjekter.

«Marcellas eller Christians tegninger vekker noen ideer», røper Elina.

Marcella tegner kort, jobber med farger, Christian har satset på mer grafikk.

– Etter min mening bor denne kreativiteten i hver enkelt av oss, uansett om det er en kunstner eller en regnskapsfører, kreativiteten er i alle, de må bare utvikle seg og tillate seg selv, sier Kristaps.

«I andre tilfeller kan en god idé eller en god idé oppstå fra en tegning eller en god idé av Christian eller Marcella. Du må drømme mer, en gratis flytur som er vanskelig for en voksen. En annen gang må du tvinge deg selv til å lykkes.»

Christian er en lidenskapelig fotballspiller, men «flyter» nå mens han tegner. Og mamma Elina har ingen større glede enn å få et innrammet bilde av arbeidet sitt.

Selv om barn elsker å tegne, innrømmer foreldre at de ikke er bevisst veiledet i kunst.

— Velger du en familiebedrift, er du velkommen, sier Kristaps, men han og Elīna er overbevist om at det må være fritt valg.

Hvordan kan familie, jobb og skole forenes? Også i familien Štobi er det en utfordring og ikke å være uten misforståelser og tvister. Kristaps mener den største utfordringen er å dele opp ansvaret for hvem som skal jobbe innenfor hvilket område. Nå prøver flere å skille kontor og privatliv sterkere.

– Å lukke døren til huset mens man legger igjen noe av arbeidet, ellers skjer det ikke noe godt, sier Kristaps.

Kristaps hjelper til med å «rydde hodet» etter en dag på jobb mens han sykler. For Elīna er det en tur alene eller hennes «styrkesanger» på vei hjem, som du kan synge med og begynne på nytt og være en lykkelig mor og hustru med.

Men å opprettholde gode relasjoner til barn hjelper i samtalen. Ja, noen ganger er det ikke lett å snakke med en tenåring. Kristaps mener det er mangel på samtale i samfunnet, og derfor i familien.

«Vi snakker om familie, da kan vi forstå tenåringen vår, vår unge mann, mye bedre,» innrømmer Elīna.

Christian forteller at det noen ganger ikke er lett å snakke, men mener det er et godt familieforhold.

Latvijas Radio inviterer deg til å si din mening om hva som vil bli hørt på programmet og støtter diskusjon blant lyttere, men forbeholder seg retten til å slette kommentarer som bryter med grensene for verdighet og etisk oppførsel.

You may also like

Leave a Comment