Home » Presidenten foreslår å øke forsvarsbudsjettet til 3 % neste år. BNP, ser politisk vilje

Presidenten foreslår å øke forsvarsbudsjettet til 3 % neste år. BNP, ser politisk vilje

by Gabriel Scott

President Gitan Nauseda foreslår å øke forsvarsbudsjettet til minst 3 prosent neste år. Bruttonasjonalprodukt (BNP).

Lederen sier han ser den gryende politiske viljen til å støtte en slik økende økning i nasjonale forsvarsutgifter.

«Etter å ha konsultert politiske partier ser jeg at det er politisk vilje til å støtte målet mitt om å øke militærutgiftene til minst 3 %. Bruttonasjonalprodukt i de kommende årene», sa G. Nausėda i et intervju som ble sendt på LRT mandag.

Regjeringen vil til våren foreslå for Seimas å øke forsvarsutgiftene med vel 2 prosent i 2022. opptil 2,5 prosent. BNP som trenger om lag 250 millioner LTL til nasjonalt forsvar. Euro.

Som svar på den russiske invasjonen av Ukraina øker Litauen sitt forsvar.

Forsvarsdepartementet sier at ytterligere midler vil kjøpe bergingsbrannsystemer, kampdroner, antitanksystemer, andre våpen, ammunisjon og militært utstyr.

I frykt for sikkerheten i regionen sendte de allierte også flere kapasiteter til Litauen.

Flere hundre ekstra tropper har blitt utplassert til Litauen av Tyskland, som leder den internasjonale NATO-bataljonen i landet, og USA lover å gjøre det samme, med Nederland, Norge og andre land som bidrar med mindre styrker.

«Vi ser NATOs vilje til å forsvare oss, ikke bare på grunn av den nylige artikkel 5-talen, at alle NATO-allierte er klare til å forsvare hver kvadratcentimeter av landet vårt. Men jeg er enda mer imponert over reaksjonen og forståelsen for at sikkerhetssituasjonen i regionen har endret seg, sier G. Nausėda.

«Våre NATO-allierte tar beslutninger for å styrke oss uten å vente, uten måneder med debatt, og det skjer i dag. «Dette er et enda bedre bevis på at NATO vil forsvare oss enn å bare si at artikkel 4 i NATO-traktaten er hellig og respektert,» la han til.

Presidenten sa imidlertid at luftpolitioppdraget som ble lansert i de baltiske statene i 2004 ikke lenger er tilstrekkelig – det må erstattes av et luftvernoppdrag.

«Det er ikke nok å fly med fiendtlige fly når de invaderer vårt territorium fra tid til annen. – Luftforsvar, både luft-til-luft og overflate-til-luft, er nødvendig og i dag er dette trolig den viktigste saken vi diskuterer i NATO-formatet, sa han.

Han sa at han håpet «til det er reell handling før NATO-toppmøtet i Madrid i sommer».


You may also like

Leave a Comment