- Prisøkninger vil ramme polakkene allerede i 2021, og i 2022 kan prisene på mange varer og tjenester fortsatt øke. Dagligvare, gass, strøm, lånekostnader og mange andre ting vi bruker penger på gjennom året vil øke
- En av årsakene til de pågående prisøkningene er inflasjonen, som nådde rekordhøye høsten 2021 og så langt ikke har vist tegn til å stoppe
- I 2022 skal vi betale høyere strøm- og gassregninger. Strømregningen vil øke med i gjennomsnitt 24 % og gassen med opptil 54 %.
- Du finner mer informasjon på Onet-hjemmesiden
Prisøkningen i 2022 vil ikke overraske polakkene, bare omfanget kan overraske. De drastiske økningene er allerede bak oss – med et gjennomsnitt på 6-8 prosent allerede i 2021. Prisene på noen matvarer steg, de galopperende prisene på byggematerialer økte kostnadene for å bygge et hus, de økende kostnadene for transport og komponenter påvirket prisene på møbler og andre interiør- og innredningsprodukter. I tillegg kommer prishopp på bensinstasjoner. Det er ille og det blir verre, og ikke alt kompenseres av lønnsøkninger eller inflasjonsvern. Hva blir dyrere i 2022?
Teksten fortsetter under videoen
Se også: Dette vil utgjøre en alvorlig trussel mot lommeboken vår. Kredittrentene vil stige
Mat dyrere enn noen gang
Matprisene har økt siden 2020, ikke bare i Polen, men over hele verden. Ved utgangen av 2021 hadde økningene nesten nådd historiske nivåer. Blant annet priser på fjærfe og storfekjøtt, vegetabilsk fett, sukker, brød og smør. Dette er for det meste tosifrede rateendringer – fra 10 til over 20 prosent. per år. Årsakene var forskjellige for ulike matvaregrupper. Økningene ble blant annet påvirket av en økning i prisene på landbruksvarer i verden (indirekte på grunn av økningen i oljeprisen), ugunstige forhold for husdyrhold, og til slutt en økning i prisene på energi, transport, arbeidskostnader osv.
Prognosene for 2022 er ikke optimistiske i denne forbindelse. Som Paweł Wyrzykowski, analytiker for mat- og jordbrukssektoren i BNP Paribas Bank, bemerker på nettstedet parkiet.pl: «Vi kan forvente at den gjennomsnittlige årlige økningen i matvareprisene vil være betydelig høyere i 2022 enn i 2021. Årsaken til dette er trolig prisene på landbruksvarer på verdensmarkedene, som sannsynligvis vil holde seg høye, spesielt i første halvår. I tillegg vil betydelig høyere gjødselpriser enn for ett år siden legge press på korn-, grønnsaks- og fruktdyrkere, som forventer priser på produktene sine som gjør dem i stand til å dekke økende kostnader.»
Virkningen av økningene – men små i skala, kortsiktig og for noen matvaregrupper – kan dempes av den midlertidige innføringen av nullmoms på mat, som Polen allerede har uoffisiell godkjenning for fra EU-kommisjonen.
Se også: Er du bekymret for den nåværende inflasjonen? Så spenn deg fast, matprisene er ikke i nærheten av å falle
Gassregninger opp over 50 prosent
Energitilsynet har godkjent nye gass- og elektrisitetspriser for inneværende år. I den nye PGNiG OD-tariffen (sluttbrukerkvittering) er gassprisene om lag 83 % høyere, mens abonnementsavgiftene har holdt seg uendret. Dette betyr en økning i gjennomsnittlige utbetalinger på omtrent 77 % i inntektsdelen av kontoen. Det følger at gassregningen for enkeltkunder vil øke med gjennomsnittlig 54 % i 2022, eller i hvert fall de første ukene. Hvis vi har en gasskomfyr hjemme, betaler vi i gjennomsnitt ca. 9 PLN mer per måned. Hvis vi varmer opp huset med naturgass, vil regningen øke med ca PLN 175 per måned. En økning i denne størrelsesorden kan ikke innføres umiddelbart, men vil bli delt ut i rater.
De kan imidlertid også være noen hundre prosent høyere for bedriftskunder med andre tariffer.
Se også: Sjefen for PiS-klubben: Regjeringen jobber med en løsning for gassprisene
Strøm – det svarte scenarioet er bekreftet
Neste år vil vi bli konfrontert med kraftige økninger i strømprisene. For to måneder siden estimerte Energitilsynet dette til tosifret og bekreftet dette negative scenarioet. Presidenten for Energireguleringskontoret godkjente nye tariffer for salg av energi for fire såkalte ex officio-selgere (PGE, Tauron, Enea og Energa) og de fem største distributørene. Strømregningen vil i snitt øke med 24 %. Det koster rundt 21 PLN per måned.
Hovedårsakene til økningen er ifølge kunngjøringen de høye engrosprisene på energi og kostnadene ved kjøp av CO-utslippsrettigheter2. «Energiøkonomien vår er i stor grad basert på dette drivstoffet: 80 % av elektrisiteten produsert i Polen i år kom fra kull. Kostnaden for kvoter økte fra 100 PLN til 310 PLN per tonn i perioden fra mai 2019 til november i år, og den vokser fortsatt nå,» forklarer ERO i sitt kommuniké.
Dyrere bolig og lån
Økende arbeids- og byggematerialkostnader varsler om ytterligere økninger i bolig- og byggepriser, selv om økonomer forventer at økningen vil avta. Dette kan skyldes økningen i kostnadene for boliglån, noe som gjør investering i utleieboliger mindre lønnsomt. Allerede i dag opplever mange polakker gigantiske økninger i kredittrentene, og mye tyder på at ting vil bli verre. Markedet forventer en rente på 4 %, noe som kan bety at den gjennomsnittlige boliglånsrenten vil øke med PLN 800 og til og med utgjøre 2,5 tusen. zloty per måned. Høyere renter vil også føre til en nedgang i kredittverdigheten til mange polakker, spesielt de som bruker det «på siden» for å beregne det. Med høyere renter øker renten på lånet, og jo dyrere gjelden er, jo mindre kan vi låne med en gitt inntekt.
Møbler og byggematerialer fortsetter å øke
Allerede i 2021 ble økninger i prisen på byggematerialer smertelig følt av de som var på utkikk etter denne typen produkter – å bygge eller fullføre et hus eller en leilighet. Prisene på trelast, stål, byggeplater, jernvare og mange andre varer som er nødvendige for å bygge og renovere varer har økt. Økningene gjelder også møbler og annen innredning. Den siste tiden har det vært mye snakk om økninger i møbelprisene i IKEA-varehusene rundt om i verden. Gjennomsnittlig global vekst vil nå 9 %, men omfanget av økningene kan variere fra land til land. Selskapet opplyser at det står overfor betydelige begrensninger i transport og tilgang til råvarer, noe som øker driftskostnadene. IKEA forventer også forstyrrelser i disse områdene neste år. De største kostnadsøkningene merkes i Nord-Amerika og Europa. Det er stor sannsynlighet for at tilsvarende økninger også vil skje hos andre møbelkjeder. Dette vil være den uunngåelige konsekvensen av stigende priser på energi, transport, råvarer og arbeiderlønn.
Toalettpapir – det blir dyrere og er kanskje ikke nok
Som om alt dette ikke var nok Vi kan forvente en økning i toalettpapirprisene de neste dagene. Flaskehalser kan til og med oppstå med dette området. Økningene kan være opptil 20 %. Årsakene er blant annet situasjonen på massemarkedet og økende energi- og transportkostnader. Problemet kan også oppstå med andre papirhygieneartikler som engangslommetørklær eller papirhåndklær.
«Situasjonen er ekstremt vanskelig, vi har ikke hatt en lignende opplevelse de siste 25 årene, selv på tidspunktet for de største verdenskrisene» – sa Artur Pielak, president for Velvet Care. En annen produsent av papirprodukter la til at logistikkkostnadene er delvis firedoblet. Problemet dukket ikke bare opp i Polen, men også i blant annet Tyskland, som tidligere advart av tyske medier.
De første polakkene får redusert lønn
Som om ikke det var nok, skapte den polske ordenen mye forvirring i begynnelsen av januar. Grupper av arbeidere som mottar lønn på forhånd tidligere denne måneden, er skremt over at lønningene deres til og med er flere hundre zloty lavere enn i 2021.
Se også: Den polske orden møtte ikke bare lærere. De neste gruppene informerer oss om sine utbetalinger
Regjeringen innkalte til en konferanse om saken onsdag. – Folk som hadde feilberegnet lønn vil få erstatning allerede i februar – kunngjør regjeringens talsmann Piotr Müller. Midlene er ment å kompensere for tapene fra avtaleløsningene i Polen.
– De siste dagene har vi sett at det kan ha vært feil forskuddsbetaling. Dette kan være en feil i regelverket Regjeringens talsmann la til. Samtidig Piotr Müller sa at han beklager disse unøyaktighetene.
Talsmannen erkjente også at Polen-avtalen er «en veldig stor reform» og i slike tilfeller er det «problemer som må løses umiddelbart».
Müller kunngjør også en «spesiell lærebok om Polen-avtalen». På hvert kontor vil det også være en spesiell person som vil forklare sakene rundt den polske avtalen til interesserte. Det blir nye kurs eller webinarer for regnskapsførere. – I utgangspunktet er denne reformen gunstig for polakkene – hevdet regjeringens talsmann.
Entreprenører har ennå ikke tatt en vanskelig beslutning om Polen-avtalen. De har frist til 20. februar på å ta stilling til om de skal endre skatteformen og om de velger flat rate, flat rate eller flat rate fakturering
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»