Home » Den første ansiktsløftningen av Audi A8 i naturskjønne Norge

Den første ansiktsløftningen av Audi A8 i naturskjønne Norge

by Peter Østbye


  • Etter fire år på markedet er det på tide å oppdatere modellen – stilistiske retusjer er ledsaget av tekniske forbedringer

  • Interiøret ødelegger med romslighet og ufattelig komfort – spesielt på høyre baksete

  • 60 TFSI quattro-versjonen er en jevn hybrid som oser av kraft og vibrerer med en saftig baryton

  • Enestående kjøreegenskaper takket være quattro-drift, aktiv fjæring og bakakselstyring

  • Du finner flere slike tekster på hovedsiden til Onet.pl

I pittoreske omgivelser møtte vi Audi A8 etter en ansiktsløftning. Sjøbølger som slår mot steinene, sterk nordvestvind, ulendt landskap. Dette er Norge på 63 grader nord og 7 grader øst. Den iskalde vinden blåser kulden inn til beinet. Her, ved Lauvøyfjorden, ble en av de vakreste bilrutene i verden bygget – Atlanterhavsveien (eller Atlanterhavsveien, Atlanterhavsveien på norsk). Den ble etablert i 1983-89 og er 8274 m lang med åtte broer som forbinder øyene og holmene – den største av dem over Storseisund er 260 m lang og 23 m høy.

Resten av teksten under videoen

Den raffinerte Audi A8 smelter inn i dette golde landskapet som et maleri. Selv om han opprinnelig er fra Bayern, er han en ganske kul nordisk type – ekstremt reservert. Den nåværende generasjonen har vært i produksjon siden 2017, så den er nå mer eller mindre halvveis i levetiden, noe som alltid er et godt tidspunkt å oppgradere. Utvendig har stylistene laget ganske små retusjeringer – nytt gitter og lignende detaljer. Selv om vi automatisk ser dem ved siden av Mercedes S-klasse og BMW 7-serie, presterer Audi A8 svært godt i denne sammenligningen. Lang, flattrykt kropp uten overflødige dekorasjoner, litt kantete, men definitivt tidløs.

En ny funksjon i Audi A8 facelift er de videreutviklede lysene med matrix LED-lys foran. Hver frontlykt inneholder 1,3 millioner mikrospeil som deler lyset i nøyaktig kontrollerbare piksler. Du kan for eksempel rulle ut et lysende teppe foran bilen for å gjøre orientering og oversikt lettere. Dette gjør stort inntrykk på den raskt fallende og svært mørke norske natten – det er lett uten å blende kjøretøy som går i motsatt retning. Ingen klaget i hvert fall. Det er tynne OLED-er i baklysene (som i et TV-apparat), som kan ordne forskjellig grafikk og for eksempel reagere på et kjøretøy som nærmer seg bakfra – på mindre enn 2 m avstand begynner alle segmenter å skinne sterkt.

Audi A8 60 TFSI quattro – elegant minimalisme

Interiøret i Audi A8 er like reservert som eksteriøret på sedanen. Klare, disiplinerte linjer tegner kule, tekniske former. I tillegg en pedantisk finish – presisjonen i skjøtene og overflatekvaliteten er uovertruffen. Typisk for Audi er også tre store skjermer, hvorav i hvert fall den nederste som brukes til klimaanlegg virker ganske overflødig.

Hytta er ekstremt romslig, forsetene – store, perfekt konturerte og megakomfortable. Bak kan du velge mellom ulike setevarianter. Testen Audi A8 var utstyrt med ryggmassasjebord, 18 luftputer og fotstøtte på høyre forsete. Den privilegerte passasjeren i dette setet nyter oppvarmingen og fotmassasjen. Vi kan hoppe over denne delen av testen, vi foretrekker å sitte foran – bak rattet fordi det fortsatt utvilsomt er det beste setet i bilen. Spesielt når det er en fireliters V8-biturbo under panseret, som utvikler 460 hk og 660 Nm dreiemoment i 60 TFSI-versjonen.

Motoren ble utviklet av Porsche fra ressursene til Volkswagen Group. A8 har også et 48-volts elektrisk system, en 8-trinns automatgir, quattro 4×4-drift, en bakre styreaksel og aktiv fjæring. Bevæpnet slik presenterer Audi A8 seg fra sin beste side. Chassiset reagerer ganske intenst og den utmerkede kvaliteten på norske veier utgjør ingen utfordring for ham og hindrer ytterligere eksperimenter. Den kraftige V8-eren er preget av gode manerer og en saftig barytonlyd. Bilen takler godt på veien, kjører presist og gir et modent inntrykk som er dyrket ned til minste detalj. Utenfor kan elementene rase, fjorder, steiner, kurver og broer danner det perfekte bakteppet for en tysk limousintur. Slik kunne det fortsette, til og med så langt som til Nordkapp.

Audi A8 60 TFSI quattro – spesifikasjoner

motor Bensin. V8 biturbo, langsgående foran
skifte 3996cc
ytelse 460 hk ved 5.500 o/min
maksimalt dreiemoment 660 Nm ved 1.850 o/min
stasjon / girkasse 4×4 / bil 8b
lengde bredde høyde 5320/1945/1488 mm
egen vekt 2.155 kg
bagasjeromsvolum 505L
Akselerasjon 0-100 km/t 4,5 sekunder
V maks 250 km/t
Gjennomsnittlig forbruk (Benz. 98. okt.) 10,8l/100 km
CO2-utslipp 248g/km
Pris fra PLN 532 000

You may also like

Leave a Comment