Home » Protester fortsetter etter Mahsa Aminis død, butikkeiere og fabrikkarbeidere streiker – RadioMaryja.pl

Protester fortsetter etter Mahsa Aminis død, butikkeiere og fabrikkarbeidere streiker – RadioMaryja.pl

by Catherine Monroe

Lørdag gikk butikkeiere og fabrikkarbeidere i Iran til streik som en del av seks uker med protester etter døden til Mahsa Amini, som ble arrestert av politiet, ifølge lokale medier. Demonstrasjoner finner sted mange steder rundt om i verden denne dagen som et tegn på solidaritet med den iranske protestbevegelsen.

Dødsfallet til 22 år gamle Amini etter arrestasjonen hennes for angivelig brudd på Irans strenge kleskodeks for kvinner utløste de største protestene i den islamske republikken på flere år. Minst 122 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrker, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.

Lørdag oppfordret arrangørene av protestene til streik og til gatene.

«La oss stå sammen for frihet på lørdag» – skrev aktivisten Atena Daemi på Twitter i innlegget der hun publiserte bildet av en kvinne med et avdekket hode og en hevet knyttneve.

Den iranske sosiale mediekanalen 1500tasvir rapporterte at det hadde vært «streik i flere byer inkludert Sanandaj, Bukan og Sakez». Sakez er Aminis hjemby.

Den norske rettighetsgruppen Hengaw rapporterte at iranske butikkeiere streiket lørdag i Bukan, Sanandaj og Sakez (byer i det vestlige og nordvestlige Iran) og Mariwan i vest, og dusinvis av studenter protesterte ved Shahid Beheszti-universitetet i Teheran.

Et annet delt opptak viser dusinvis av arbeidere som samles utenfor en sjokoladefabrikk i Tabriz, nordvest i landet.

Lærernes fagforening i Iran har innkalt til en landsomfattende streik søndag og mandag i en nedbryting av protester som har tatt livet av minst 23 barn, ifølge Amnesty International.

Aksjoner til støtte for de protesterende iranerne fant sted mange steder rundt om i verden lørdag. I Tokyo holdt demonstranter portretter av Amini og andre drepte under protestene og et banner med protestslagordet «Women, Life, Freedom». Blant annet fant en lignende demonstrasjon sted i Berlin.

MOS

You may also like

Leave a Comment