Home » Przydacz om Ukraina: Situasjonen er fortsatt spent, diplomatisk innsats og avskrekkingspolitikken bør fortsette

Przydacz om Ukraina: Situasjonen er fortsatt spent, diplomatisk innsats og avskrekkingspolitikken bør fortsette

by Gabriel Scott

Jeg er glad for at det ikke var noen militæraksjon i Ukraina, men situasjonen er fortsatt veldig spent, diplomatiske aktiviteter bør fortsette, men samtidig avskrekkingspolitikken, sa viseutenriksminister Marcin Przydacz onsdag.

Intervjuet med Przydacz på Radio ZET gjaldt situasjonen i Ukraina; han ble spurt om han var lettet over at landet ikke var blitt invadert i løpet av natten. Ifølge enkelte analytikere ble den russiske aggresjonen mettet i løpet av natten fra tirsdag til onsdag.

Nestlederen i Utenriksdepartementet sa at Polen leser denne åpen og ikke bare offentlig informasjon. – Det er vanskelig å snakke om lettelse her, selv om vi selvfølgelig er glade for at ingen militære operasjoner fant sted, men situasjonen er anspent hele tiden, sa Przydacz.

På spørsmål om Kreml hadde ombestemt seg om sin aggresjon mot Ukraina eller om mangelen på militær aksjon var et resultat av en diplomatisk offensiv fra Europa og USA, svarte han: En tøff holdning også i Polen, en tøff trussel om sanksjoner «, han sa. «Og samtidig er det ingen implosjon av den ukrainske staten. Russerne ønsket å skape panikk i Ukraina, de mislyktes, så landet er fortsatt tøft og forsvarer sine grenser,» understreket Przydacz.

Han bemerket imidlertid at han følte at vi måtte leve med denne spenningen litt lenger. Han minnet om at utenriksminister Zbigniew Rau var i Moskva tirsdag. «Hvis den russiske siden deeskalerer som et resultat av diplomatisk innsats (…) og delvis trekker tilbake sine tropper, så mens vi vil kunne puste lettet ut, må du være klar over at Russland absolutt ikke vil gi opp sine vilje til å forfølge sine onde intensjoner » – sa Przydacz.

«Våre diplomatiske handlinger bør fortsette, men samtidig avskrekkingspolitikken. Den amerikanske beslutningen – takket være innsatsen til polsk diplomati – om å utplassere nye enheter ble absolutt notert i Kreml, og analytikere nær president Putin har absolutt bemerket at denne politikken ikke fører til avspenning, men til korte rader fra Vesten «- sa Przydacz.

Han la til at forskjellen i militært og økonomisk potensial mellom den vestlige verden og et ensomt Russland er enorm. – Jeg tror det er korrekt analysert i Russland også, sa nestlederen i utenriksdepartementet.

I ukevis har russiske tropper vært konsentrert på grensen til Ukraina. Disse handlingene vekker alvorlig bekymring i vestlige land, hvis ledere mener det er en risiko for militære aksjoner fra landets side. Moskva hevder at det ikke finnes slike planer, mens de krever garantier fra USA og NATO for ikke å utvide alliansen til Ukraina og trekke dens infrastruktur «fra Russlands grenser».

På grunn av økende spenninger i regionen, har regjeringene i Italia, Nederland, Belgia, Sverige og Spania blitt oppfordret til å forlate Ukraina og ikke omdirigere sine innbyggere dit. Det har allerede kommet lignende rapporter, blant annet fra regjeringene i USA, Storbritannia, Latvia, Norge, Japan, Canada og Israel.

Lørdag snakket USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin på telefon for fjerde gang siden krisens utbrudd. Den amerikanske regjeringen sa at intervjuet var «to the point og profesjonelt», men «endret ikke den grunnleggende dynamikken i situasjonen som vi har overvåket i flere uker». USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan understreket i et intervju med CNN søndag at et angrep på Ukraina kan komme når som helst – både neste uke og etter de olympiske leker, som varer til 20. februar.

You may also like

Leave a Comment