Home » Putins skjulte hensikt. Vesten har to måter å gjøre dette på

Putins skjulte hensikt. Vesten har to måter å gjøre dette på

by Gunnar Garfors

Russland har lenge gått inn i energikrigsstien med Vesten. Allerede høsten 2021 implementerte Putin planen sin, utarbeidet scenarier og utarbeidet strategier. Restriksjonene på gassforsyningen bør forsterke energikrisen i EU forårsaket av Russland. Den gang var det imidlertid et spill med regninger. Russland fortsetter å oppfylle sine traktatforpliktelser.

Maskene falt da russiske tropper krysset grensene til Ukraina. Som svar på invasjonen svarte Vesten med sanksjonersom resulterte i landets første tekniske konkurs i den russiske føderasjonens historie. Den syvende pakken ble godkjent torsdag.

Verken dette eller Ukrainas kraftige militære støtte stoppet Russlands krigsmaskin. Etter nesten 150 dager pågår krigen fortsatt. Takket være en annen strategi implementert av Vladimir Putin Russland fortsetter å levere rekordinntekter fra salg av olje og derivater.

Russisk «stopp og gå» taktikk

Putin var svært bekymret for at forstyrrelsen av gassforsyningen gjennom Nord Stream 1 kunne bli en krise. For det første fordi det skulle bevise hvor sterkt EU trenger russisk gass. For det andre, ved å skape en følelse av trussel og usikkerhet, forårsaket Moskva gunstige endringer i oljemarkedene.

– Russland i over 30 år, faktisk fra «smien» av Falin-Kwiciński-doktrinen (utdyping av energiavhengighet i stedet for hard militærpolitikk – red.anm.), utforsker hemmelighetene ved å utnytte prisvolatilitet og følelsene som følger med og påvirker det – I et intervju med money.pl sa eksperten fra Energy Policy Institute, Cdr. Tomasz Chyla.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Eksperten kommenterer Putins kroppsspråk. «Han er definitivt ikke frisk»

I motsetning til tilsynelatende, skru av kranen, enten det er for vedlikehold eller etter å ha nektet å betale for gass i rubler, det er ikke en reaksjonær handling, men en bevisst strategi. Å spille ut de enkelte landene betyr å bryte gjennom den felles fronten til et forent Europa.

Krigsstrategien er basert på differensiering, forsøk på å finne en kløft, isolering av de økonomiene, samfunnene som (ellers) vil gjøre det verre, som, vant til velstand og varme, ikke er villige til å ofre ytterligere for et fjernt, ukjent, oligarkisk Ukraina – understreket han i et intervju med money.pl dr inż. Andrzej Sikora, president for Institutt for energistudier.

Ettersom gassnedstengingen fra Yamal ikke ga de ønskede effektene, slo Kreml inn i Tyskland, en av EUs viktigste økonomier, og truet med å forsterke den energi- og økonomiske krisen over hele EU.

Dette er et åpenbart spill. Strategi for å skape usikkerhet – legger Maciej Miniszewski, analytiker ved energiteamet til det polske økonomiske instituttet, til i et intervju med money.pl. Et spill som har et sluttresultat. For selv om Russland mister gassmarkedet i andre EU-land med slike handlinger og utsettes for voldgift for manglende overholdelse av internasjonale avtaler, vinner det på et annet område.

Dette er en effektiv kortsiktig strategi. Fra tid til annen vil et utløst usikkerhetselement påvirke prisen på varen. Med energikrisen tjener Russland en formue på å selge svart gull. Inntektene er nå betydelig høyere enn året før. Olje unngår sanksjoner og finner utsalgssteder i Kina eller India, slik at Putin kan fikse råvareinntekter, påpeker PIE-ekspert.

Det er styrke i samhold

Vesten er selvsagt ikke forsvarsløs. Sanksjonene som er innført har effekt. Europeisk solidaritet er en tøff nøtt å knekke fordi unionen som helhet har bred tilgang til ulike gasskilderenten fra sør fra Vest-Afrika eller fra nord fra Norge, samt gjennom de mange LNG-terminalene.

I følge Gas Infrastructure Europe har vi i dag 37 LNG-terminaler over hele kontinentet, hvorav 26 er i EUs medlemsland. Det er omtrent hundre av dem rundt om i verden.

Den europeiske union er bundet av energisolidaritetstraktatene, spesielt når EU-land er avskåret fra én leverandør. Den kan transportere råstoffet til individuelle land via interne rørledningsforbindelser. Russland er klar over dette, derav forsøkene på å bryte opp intern enhet.

Strategien for europeisk solidaritet er også et alvorlig våpen. Hvis Putin ikke klarer å spille individuelle EU-land separat, står han overfor et kraftig marked med mange grenseoverskridende forbindelser og et internt ressursomfordelingssystem, konkluderer PIE-eksperten.

tollkrig

Europeisk solidaritet er imidlertid ikke det eneste ess i ermet. Den neste sanksjonspakken bør ramme Russlands råvareinntekter veldig presist. Ettersom Russland klarer å selge olje til rekordpriser, som kompenserer for tap fra sanksjoner, det er andre forslag som tar sikte på å frata Russland egenskapen konkurranseevne i markedene.

Straffetoll er en av strategiene foreslått av Polen i EU. Siden spørsmålet om EU-embargoen er problematisk for Ungarn, Tsjekkia og Slovakia, Warszawa tilbyr et økonomisk svarslik at Russland ikke utnytter den væpnede konflikten og uroen på den internasjonale scenen i forhold til drivstoffpriser, og deler medlemslandene inn i bedre og dårligere, med rabatter for noen og økninger for andre.

Problemet er at detaljene i denne løsningen ikke presenteres. Så vi spurte utenriksdepartementet om oljetariffer. «Korreksjonsmekanismen bør bestå av Avgifter, som avhenger av prisforskjellen mellom russisk råolje og prisen på råolje på verdensmarkedene, og volumbegrensninger, som hindrer land som bruker russisk råolje i å importere mer olje fra Russland etter at EU-embargoen trådte i kraft enn før forbudet. Trådte i kraft. En slik løsning vil gi et insentiv for land som importerer råolje fra Russland til å diversifisere forsyninger, foreta passende investeringer i infrastruktur, og deretter fullstendig stoppe forsyninger fra Russland, sier utenriksdepartementets pressekontor til money.pl.

Som understreket av Utenriksdepartementet, vil denne mekanismen sikre opprettholdelsen av lik konkurranse i EUs indre marked. «De foreslåtte mekanismene vil gjelde for råolje, som ikke er underlagt sanksjoner, som det gjelder unntak og unntak for, noe som gjør EUs sanksjonsregime ufullstendig. I tillegg, på grunn av forskjeller i oljepriser fra Russland og andre retninger, vil stater eller økonomiske enheter som nyter godt av sanksjonsfritak kunne få et uberettiget konkurransefortrinn over land og økonomiske enheter fra områder som har avskåret seg fra råvareforsyninger fra Russland, iht. Utenriksdepartementet.

Tollgebyr påløper langsiktig styrking av europeiske bånd og solidaritet mot hydrokarboner fra øst. Til sammen står EU og Tyrkia for 70 prosent. Volum av russisk olje- og gasssalg, slik at i motsetning til Kremls forsikringer om at olje og gass vil bli kjøpt av Kina, India eller Pakistan, vil europeisk solidaritet og innføring av ytterligere sanksjoner tillate «Putins bensinstasjon å bli stengt», hevdet løytnant Kommandør. Tomasz Chyla.

dr Markedsanalytiker Jakub Bogucki for e-petroleumsdrivstoff er i tvil om effektiviteten til denne strategien. – Vi snakker kun om en løsning på EU-nivå som ikke vil frata Russland eksportinntekter, men vil «disiplinere» motvillige EU-land i forbindelse med kjøp i Russland. Den globale effekten av et slikt skritt ville imidlertid ikke være full, siden Russland allerede viser at målet i dagens situasjon kan være ikke-europeiske markeder, understreker han.

Amerikansk pristak

En annen løsning ligger på bordet der en koalisjon av demokratiske land bygger et nytt konsept i energikrigen med Putin. Det handler om den såkalte øvre prisgrensen for russisk olje. Ideen blir presset frem av USA, som presenterte dette forslaget på G7-toppmøtet.

Det handler om å innføre et tak på prisen på et fat russisk olje. denne grensen, ifølge uoffisielle rapporter, vil det bli satt til $50. et fat eller halve verdien av Brent-olje hvis den faller under 100 dollar.

USAs utenriksminister Janet Yellen hevdet at restriksjonen vil frata Putin inntekter og stanse prisøkninger etter at forsikringsforbudet for russiske skip trer i kraft, som EU planlegger å innføre senere i år.

Som Bloomberg rapporterer, vil USA gjerne gjøre det Lansering av pristakstrategi i desember i tråd med handlinger fra allierte i Europa.

– Den ser etter en løsning som vil hindre eksport i å gi tilstrekkelige økonomiske resultater, men jeg er redd for at Moskva også her vil finne alternative løsninger i samarbeid med land som er interessert i tilbudet. Hva? Det er vanskelig å gjette uten å vite den ultimate formen for sanksjonene – for eksempel kommer bytteavtaler til tankene som en av ideene. Dessverre ser det ut til at verdensmaktene vil stå på Russlands side, spesielt Kina, som vil gjøre mye for ikke å miste en så god gasskilde, siden Russland vil bli «dyttet til veggen». – bemerker dr. Jakub Bogucki.

Men den felles strategien til Washington, London og Brussel bekymrer allerede Moskva. – Russland vil slutte å levere olje til verdensmarkedet hvis et pristak innføres, sa Russlands visestatsminister Alexander Novak til TASS.

Russland vil satse på sitt eget merke

Kina og India alene er ikke nok til å avlede all oljen som produseres. Mangelen på utsalgssteder betyr produksjonskutt, som igjen fører til betydelige kostnader. Råmaterialet som kommer fra sibirske gruver er svært upålitelig og produksjonen må være kontinuerlig. Ellers kan boreriggen bli ødelagt. Så det er mer sannsynlig at Russland dumper oljen de produserer enn å begrense produksjonen.

Så hva planlegger Kreml? Russland har ambisjoner om å lage sin egen benchmark for råolje og selge den på sin egen Spimex-børs, i stedet for på verdensmarkedene der hovedkvalitetene av Brent- og Crud-olje er notert, med sitatene knyttet til andre kvaliteter.

Selv om det lykkes, har Vesten i reserve den nevnte planen for å begrense sjøforsikring for transport av russisk olje, som eksperter bemerker vil bli rullet ut under utrullingen en mekanisme brukt i amerikansk lov, dvs. en utvidet giftig produktpakke kan være effektiv lamme mulighetene for utenrikshandel med russiske råvarer – mer om det vi skrev om i money.pl.

«Vesten har mange flere alternativer for å innføre sanksjoner som er mer subtile, men mer målrettede og effektive,» sier Janusz Steinhoff. Tiltakene fra koalisjonen av vestlige land er desto mer effektive hvis de innføres raskt og enstemmig.

Przemysław Ciszak, journalist på money.pl

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment