Home » Rapport om EU. Patryk Jaki: Vi er ikke Norge

Rapport om EU. Patryk Jaki: Vi er ikke Norge

by Thure Lindhardt

  • – Jeg er ingen kriminolog, men så vidt jeg vet kan bevis legges fram ved en viktig samfunnsinteresse, spesielt siden publikum er interessert i saken – kommenterte Patryk Jaki, bilder som statsråder viste i pressen knyttet til konferansen situasjonen på grensen til Hviterussland Mariusz Błaszczak og Michał Kamiński
  • – Jeg ville ikke oppheve anti-LHBT-resolusjoner – sa politikeren, med henvisning til tilbaketrekningen fra resolusjonen til Małopolska og Świętokrzyski Sejmik
  • – Det er positive elementer for oss når det gjelder vår tilstedeværelse i unionen, for eksempel landbrukssubsidier, men når vi ser på det under ett ser vi at vår deltakelse i EU er mer fordelaktig for unionen, ikke for oss, sa Jaki
  • Du kan finne flere slike historier på hovedsiden til Onet.pl

Patryk Jaki ble intervjuet av Andrzej Stankiewicz i programmet «Onet Opinions» på konferansen til forsvarsminister Mariusz Błaszczak og innenriksminister Mariusz Kamiński. På konferansen ble det presentert bilder som de polske tjenestene skulle finne på telefonene til migranter som klarte å komme seg til Polen. Dette er pedofile, zoofile og drastiske voldsscener.

– Jeg er ikke avsky for disse bildene fordi det er en vanskelig debatt i Polen og innbyggerne vil vite hva som skjer. Noen påpeker at personene som blir erstattet av Lukasjenka bør få lov til Polen, og denne konferansen viser hva som ligger bak dem og hva slags trussel de utgjør – sa han.

– Dette viser at blant disse personene er det de som utgjør en fare. Det er fornuftig å være i forkant av det. Jeg sier ikke at det gjelder alle. Blant flyktninger fra Midtøsten har vi ofte problemer med å identifisere disse menneskene, sa Jaki.

Stankiewicz spurte Jaki om det ikke var en forbrytelse å avsløre bevisene i form av bilder. – Jeg er ikke en kriminalist, men så vidt jeg vet, hvis det er en viktig samfunnsinteresse, kan bevis legges frem, spesielt siden publikum er interessert i saken – la han til.

«Jeg vil ikke omstøte disse vedtakene»

MP ble også spurt om opphevelse av anti-LHBT-resolusjoner i enkelte regionråd. Denne uken ble resolusjonen avvist av Regional Council of Lesser Poland og i fjor av Świętokrzyskie Voivodeship.

– Det var ikke rettet mot LHBT-personer, det er nok å lese disse resolusjonene. De forholdt seg kun til de generelle prinsippene om familiens betydning og dens status i det polske kultursystemet. Personlig vil jeg ikke omstøte disse resolusjonene, fordi Polen motsetter seg det nymarxistiske angrepet på familien. Mange mennesker i Vesten tror fortsatt at det er mer enn to kjønn. Forsvaret vårt vil en dag være en fordel, vi trenger ikke følge vestover, sa Jaki.

«Orlen i mye bedre form»

Senere i programmet ble Mateusz Morawieckis imperium og koblingene mellom politikere og statseide selskaper diskutert. Det handler om en felles etterforskning av Onet, «Wyborcza» og Radio Zet. Flere dusin journalister opprettet en rekke materialer på målestokken for systemer og personlige relasjoner i statseide selskaper

– Jeg kjenner ikke de fleste av disse menneskene, men statsministeren mener disse menneskene er kompetente. Ser vi på Orlen er denne bekymringen i mye bedre form enn forgjengerne, sa den tidligere viseriksadvokaten.

«Unionen møter Polens konkurranseevne»

Som i programmet også refererte til hans siste rapport. Den viser at Polen tapte over 500 milliarder PLN som følge av medlemskap i EU. Informasjonen gitt av MEP fra Solidaritet Polen har blitt kritisert av eksperter og noen politikere. På den andre siden Business InsiderMed henvisning til informasjonen fra finansdepartementet regnet han ut at Polen hadde mottatt over 181 milliarder euro for 16 års medlemskap i EU. Samtidig bidro vi med 58 milliarder euro til EU-budsjettet. Dette gir en positiv saldo på 123 milliarder euro.

Andrzej Stankiewicz ba Jaki om et fragment av rapporten om påstått press fra EU for å redusere Polens konkurranseevne. – Blant annet bør denne formuleringen utvides for mobilitetspakken. Hvis du prøver å ramme denne sektoren med kunstige reguleringer, ja, du vil ramme polsk konkurranseevne – sa Jaki.

Stankiewicz spurte også politikeren om økonomisk vekst i Polen ville være gunstigere før eller etter EU-inntreden. – Det er ulike hypoteser. Hvis noen prøver å sammenligne Polens situasjon med Ukraina, var Polen i en dobbelt så god posisjon som Ukraina i 2004. Eksemplet som ble brukt mot rapporten er ubegrunnet, sa Jaki.

– Vi har vokst, men ikke som om Polens potensial tilsier det. Da vi ble med i EU var det kjent at dette var en betaling for tilgang til vårt marked – sa politikeren.

Programlederen for «Onet Opinions» spurte Jaki om truslene han fortsatt ser fra EU. Parlamentsmedlem, inkludert kritiserte utenlandske selskaper i Polen som etter hans mening deltar i Vatikanets mafia. Han var imidlertid ikke i stand til å navngi spesifikke selskaper som var involvert i saksbehandlingen.

MEP sa også rollen til direkte betalinger til Polen fra EU. – Du må se på et spesifikt bilde. Det er elementer som er positive for oss, for eksempel subsidier til landbruket, men når vi ser på helheten ser vi at vår deltakelse i EU er mer gunstig for unionen, ikke for oss, sa Jaki.

Politikeren snakket også om Polens deltakelse i EU. Polen taper mer. – Ja, denne tilstedeværelsen i Unionen er en betaling for vår tilstedeværelse. Vet du hva norske fond er? Norge betaler ekstra penger for å signere en handelsavtale med EU. Men vi er ikke Norge, sier Jaki.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

(borte)

You may also like

Leave a Comment