Home » Reseptbegrensninger. Leger varsler protest og appell: Dette vil ramme pasienter

Reseptbegrensninger. Leger varsler protest og appell: Dette vil ramme pasienter

by Gunnar Garfors

Fra og med 3. juli vil det gjelde grenser for antall pasienter en lege skriver ut til og antall utstedte resepter. En lege kan behandle og foreskrive inntil 80 pasienter i løpet av 10 arbeidstimer, selv om antall resepter forskrevet i en 10-timers arbeidssyklus ikke kan overstige 300. Som Helsedepartementet forklarer, er disse løsningene ment å forhindre misbruk.

Legeforbundet varslet en protest om dette spørsmålet foran Helsedepartementets bygning torsdag.

«Helsedepartementets virksomhet bør være rettet mot å forbedre kvaliteten på tjenestene for å beskytte pasientenes helse og sikkerhet. Men først er det nødvendig å sikre trygge forhold for personalet som må utvikle denne kvaliteten og sikre pasientsikkerhet, sa Grażyna Cebula-Kubat, president i OZZL, til PAP.

Hun understreket at noen leger fant ut om grensen da de ikke kunne fylle ut 301. resept og måtte sende pasienter tilbake dagen etter.

Styreleder i OZZL mener at Helsedepartementet ikke har hjemmel til å innføre begrensninger i antall utstedte resepter.

«Dette er en begrensning på rettighetene til å praktisere medisin, inkludert utstedelse av resepter, garantert av lov om medisinsk yrke av desember 1996. «I tillegg vil innføringen av restriksjoner påvirke pasienter og begrense deres tilgang til garanterte helsetjenester,» sa hun.

«Hvem kontakter statsadvokatembetet dersom en pasient får helseskader på grunn av grensene statsråden har innført? Ministeren eller legen? Svaret er enkelt: legen, sa hun.

Formannen i OZZL sa at informasjonen fra leger, spesielt fra primærhelsetjenesten, men også fra sykehjem og natt- og feriemedisinsk behandling, viste at det var sperring i innleggelsen på grunn av manglende evne til å utstede resept nr. 301. «Legen løftet grensen først etter 10 timer,» understreket hun.

«Innføringen av restriksjoner på utstedelse av resepter er ikke bare ulovlig, men representerer også en midlertidig løsning (…) og vil løse det tre år gamle problemet med utstedelse av e-resept via reseptmaskiner basert på et utfylt spørreskjema av pasienten «år» – sier Cebula-Kubat.

I stedet for grensene som Helsedepartementet har innført, bør det etter hennes mening utvikles standarder for organisering av telemedisintjenester som sikrer sikkerhet for pasienter og leger – et trygt verktøy som brukes i samsvar med medisinsk praksis.

«Innføring av standarder er mulig i samsvar med artikkel 22.5 i lov om medisinsk virksomhet. Ministeren kan innføre en standard for organisering av tilbudet av telemedisintjenester i form av en forskrift, sa styrelederen i OZZL.

10. juli bemerket menneskerettighetskommissæren at restriksjoner på utstedelse av elektroniske resepter kan begrense pasienters rett til helsetjenester. Menneskerettighetskommissærens kontor ba Helsedepartementet om standpunkt og grunnlag for å sette grenser. (grøt)

Forfatter: Agata Zbieg

agz/ joz/

You may also like

Leave a Comment