Home » Road World Championship Wollongong 2022: Norsk «utrolig og sjokkerende» seier

Road World Championship Wollongong 2022: Norsk «utrolig og sjokkerende» seier

by Catherine Monroe

Road World Championships live og on demand i Eurosport og Eurosport Extra i spilleren til søndag

– Jeg er ingen gamer, men noen ganger liker jeg å spille. I dette tilfellet satser jeg fem euro på min sønns seier. Innsatsen ble omsatt 100 ganger og fra informasjonen jeg mottok har ingen andre. Jeg fikk 500 euro og skal bruke den på en god pizza med sønnen min når han kommer tilbake – sa Alf Magne Foss.

Sjefen for det norske laget, Kurt Asle Arvesen, trodde heller ikke på det i et så godt resultat av samfunnet hans.

– En plass blant de ti beste ville vært en stor prestasjon for Tobias og han håpet bare på en femteplass. Men han overgikk seg selv og overrasket oss alle, sa han.

Glade antipoder for norske syklister

Norske medier husket at Thor Hushovd ble en like oppsiktsvekkende verdensmester i roadracing i 2010 under verdensmesterskapet, også avholdt i Australia.

– Innsatsen var så høy at Tobias» seier bare er utrolig og sjokkerende. Han har slått de største navnene i sykkelsporten i dag – kommenterte Hushovd.

Den 25 år gamle nordmannen ble for andre gang fulgt av mange erfarne tempoløpere som sveitsiske Stefan Kueng og Stefan Bissegger, belgiske Remco Evenepoel og den italienske forsvarsmesteren Filippo Ganna.

Video: Eurosport sykkelmesterskap. Målgangen til Tobias Foss i den individuelle temporittet

Norsk talentfabrikk

Jens Hauglund, sportsdirektør for det norske laget Uno-X, som Foss kjørte i 2018-2019, vurderte det som «et komplett produkt av det norske idrettssystemet».

– Karrieren hans utvikler seg etter en viss plan. Først gikk han ut fra vår eliteidrettsgymnas NTG som et ungt talent, deretter syklet han i det norske profflaget, ble med på Jumbo Visma-laget og er nå blitt verdensmester. Du kan snakke om en sensasjon, men det trenger ikke være en tilfeldighet.

NTG er et nettverk av over et dusin idrettsskoler som har som mål å finne de største talentene. Elevene er kvalifisert etter en vurdering av deres talent, fremtidsutsikter og prestasjoner i ungdomsidretten. De jobber etter en individuell læringssyklus for å kombinere dem med trening i 30 disipliner. Selv om utdanning i Norge er gratis, er studieavgiften her 2500 euro per år som et insentiv.

NTG-konseptet ble utviklet i 1981 og til dags dato har alumner vunnet 103 OL-medaljer og 240 VM-medaljer på seniornivå og 353 på juniornivå.

Blant dem er det navn som Hushovd, sjakkstormester Magnus Carlsen, skiskytterne Ole Einar Bjoerndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Boe, alpint Lasse Kjus og skihopperne Anders Fannemel eller Sigurd Pettersen.

Landeveis-VM varer til søndag 25. september.

Sendes i Eurosport og Eurosport Extra i spilleren.

Video: Eurosport sykkelmesterskap. Intervju med Tobias Foss etter den individuelle tidskjøringen

Forfatter: macz
/
Kilde: eurosport.pl, PAP

You may also like

Leave a Comment