Home » Han ble fraktet til Wrocław med ambulanse fra Norge. Han venter på et nytt hjerte i USK

Han ble fraktet til Wrocław med ambulanse fra Norge. Han venter på et nytt hjerte i USK

by Gunnar Garfors

Det var en stor oppgave – logistisk og medisinsk. I dag (27. august) kom en pasient som trenger hjertetransplantasjon til universitetssykehuset i Wrocław. Mannen er bevisstløs. Han ble fraktet helt fra Norge med fly.

innhold

En pasient behandlet av spesialister fra sykehuset ved ul. Borowska er litt over 50 år gammel. Han er en polak som har jobbet i Norge. 13. august fikk han et massivt hjerteinfarkt og hjertestans. På mirakuløst vis klarte legene å redde ham. Han trenger et nytt hjerte for å leve.

– Hans ble skadet av et hjerteinfarkt og han jobber ikke alene. Mannen er bevisstløs. Han er i live fordi han er koblet til spesialutstyr, inkl. ECMO (en type protese som erstatter arbeidet til et organ – red.anm.) og en venstre ventrikulær hjelpeenhet – informert Stanisław Zieliński, MD, PhD, anestesilege ved USK.

Transport av pasienten til Wrocław, all logistikk var på norsk side. Å returnere til Polen var mannens eneste sjanse til å overleve.

– Det er kun ett transplantasjonssenter i Norge og antall givere er begrenset. Derav beslutningen om å frakte ham til vårt sykehus – forklarer han dr Zielinski.

– Apparatsettet som pasienten var koblet til, måtte hele tiden betjenes av sju personer. Det tok opptil 11 personer å få pasienten fra flyet til ambulansen, forklarer han Miłosz Raszek, trafikkkoordinator. – For å unngå bilkøer og humper i bygatene kjørte vi forbindelsen mellom S8-veien og deretter motorveien A4 gjennom Bielany. Enhver ulikhet utgjorde en potensiell trussel ettersom det kunne føre til forstyrrelse av pasientens livsstøtte – legger han til.

I november i fjor ble en pasient fra Storbritannia fløyet til universitetets undervisningssykehus. Han er en mann i 30-årene som også trengte en hjertetransplantasjon. Historien hans endte lykkelig. Mannen lever i beste velgående.

– Vi håper at det blir slik også i denne saken. Jo mer pasienten har en 8 år gammel datter, jo mer har han noen å leve for. Vi skal gjøre vårt beste for å hjelpe ham – forsikrer han Mateusz Rakowski, transplantasjonskoordinator ved sykehuset ved Ul. Borowska. – Pasienten var koblet til enhetene våre. Vi skal sjekke om hun er egnet for transplantasjon. I så fall blir han satt på venteliste for nytt hjerte – forklarer spesialisten.

Hjertetransplantasjonsprogrammet ble lansert ved USK i februar i fjor (2021). Universitetssykehuset er det eneste senteret i regionen som utfører hjertetransplantasjoner og implanterer pasienter med HeartMate III-pumper. Dette er siste generasjons enheter som lar pasienter nå målbehandlingen i minst tilfredsstillende fysisk tilstand. USK-spesialister har allerede utført nesten 60 hjertetransplantasjoner.

reklamemateriell for partnere

You may also like

Leave a Comment