Home » Romania er bedre enn Polen. Blir det det samme i VM?

Romania er bedre enn Polen. Blir det det samme i VM?

by Gunnar Garfors


WP SportoweFakty / Kacper Kolenda / På bildet: Kinga Rajda

Arkadiusz Dudziak


Helgen i Willingen var en skam for polske kvinnekonkurranser. Vil også verdensmesterskapet i Planica ende i skam og en manglende damestart? – Spørsmålet er om PZN vil være klar til å danne et fullt lag – sier Jakub Kot for WP SportoweFakty.

Det var et trist bilde som viser tilstanden til polske kvinners skihopp. Forrige uke på turneringen i Willingen kunne vi ikke stille med et mixlag bestående av kun to spillere. Alt på grunn av helseproblemene til topphopperne, men i en slik situasjon var det ingen til å erstatte dem. Og laget ble levert av for eksempel Romania, som ikke er en makt i skihopping.

En enda større forlegenhet, spesielt for PZN, ville være en situasjon der vi ikke kunne stille med et blandet lag ved det kommende verdensmesterskapet i Planica. Og det er ikke et urealistisk scenario. Og for bare noen år siden så alt ut til å gå i en god retning.

Mesterskapet som ville forandre alt

Den gang var det knapt noen som hadde hørt om skihopping for kvinner. Den utmerkede prestasjonen til det blandede kvinnelaget ved verdensmesterskapet i 2019 bidro imidlertid til å fremme disiplin. Etter den første serien var landet vårt enda på pallen. Til slutt endte laget på en sjetteplass.

Selv om det var åpenbart at de helt unge Kinga Rally og Kamila Karpiel lå et stykke bak lederne, gitt deres alder og nivå, var det forventet at det snart ville være noe å oppdage i kvinnehoppingen. Dette skjedde imidlertid ikke.

En gang endte Rajda til og med på 6. plass i verdenscupkonkurransen, men har siden sett en nedgang i formen. Og akkurat nå kan ingen på laget hoppe inn blant de 20 beste. Bare Nicole Konderla samlet verdenscuppoeng i hopp denne sesongen.

«Det er ekkelt og vanskelig å krangle med. Vanskelig å diagnostisere i løpet av sesongen. Du kan se for deg et scenario der plutselig noe overrasker og skihoppere i verdenscuppen presenterer seg fra den gode siden – sier tidligere skihopper og nåværende trener og ekspert i «Eurosport» Jakub Kot.

SE VIDEOEN: Denne fanen ble gal. Se hva han gjorde under kampen

En skam for polsk sprangridning?

Etter at de polske kvinnene ikke stilte til start i Willingen begynte alle å frykte at vi ikke en gang skulle se to hvit-røde i VM, enn si et fullt firemannslag. Står vi overfor et slikt scenario?

– Oppstillinger til verdenscupen i Planica må godkjennes av PZN-styret. Det avhenger av ham om og hvor mange jenter som vil gå. Anlegget i Willingen var veldig stort og det kunne være farlig for spillere som var i dårlig form eller skadet å starte. Slik måtte det ende i denne saken. Ved VM avholdes konkurransen i vanlig bakke og vi har flere hoppere som kan prestere på et slikt anlegg – forklarer eksperten.

– I teorien kunne vi satt opp et fullverdig lag. Konderla, Rajda, Twardosz, Cieślar eller til og med unge spillere kan dra til Slovenia. Styret kunne imidlertid si at de bare kan sende to spillere eller ingen i det hele tatt i mixeddouble på grunn av mangel på VM-opptredener eller skader. Jeg tror ikke på sistnevnte løsning, men spørsmålet er om PZN vil være klar til å lage et fullt team – legger samtalepartneren til.

Det er vanskelig å si at polske kvinner vil kjempe om medaljer, men opprykk til de åtte beste i konkurransen for blandede lag, som ville sikre et stipend, ville være veldig verdifullt. Hva har våre representanter råd til hver for seg?

– Det kommer an på hvor frisk Nicole er, hun har problemer med leggen. Kinga Rajda har kneproblemer. Ikke bare har vi få spillere, de har også problemer. Nicole har sjansen til å score i verdenscupen og til og med ende blant de 20 beste i verdensmesterskapet. Vi må stole på at alle er i full kraft – avslutter Kot.

Arkadiusz Dudziak, journalist fra WP SportoweFakty

Fortsett å lese:
Russere starter ved de olympiske leker i Paris? Veldig viktig økt på fredag
Se skihopping i Pilot WP!

You may also like

Leave a Comment