Home » Russisk invasjon av Ukraina: vestlige og tyrkiske fordømmelser, Iran skeptisk, Kina sympatisk

Russisk invasjon av Ukraina: vestlige og tyrkiske fordømmelser, Iran skeptisk, Kina sympatisk

by Gunnar Garfors

Invasjonen av Ukraina utløst av Russlands president Vladimir Putin torsdag utløser en bølge av fordømmelse, hovedsakelig fra vestlige som har varslet nye sanksjoner, men også fra Tyrkia, og til og med skepsis fra Iran, men forståelse fra Kina.

forente stater

Joe Biden, for hvem Kreml-herren vil bli «en paria på den internasjonale scenen», annonserte restriksjoner på eksport av teknologiprodukter til Russland.

De amerikanske sanksjonene retter seg også mot store russiske finansinstitusjoner, samt flere store selskaper og oligarker.

USA ville forsvare «hver tomme av NATOs territorium», sa han. Men de vil ikke sende tropper til Ukraina.

Pentagon vil imidlertid sende rundt 7000 flere soldater til Tyskland.

HAM-HENNE-DET

«I menneskehetens navn, bring troppene dine tilbake til Russland!» oppfordret FNs generalsekretær Antonio Guterres Vladimir Putin.

FNs sikkerhetsråd møtes fredag ​​kl 20:00 GMT for å stemme over et utkast til resolusjon fra USA og Albania som fordømmer Russlands invasjon av Ukraina og ber om umiddelbar tilbaketrekking av troppene. , en tekst dømt til å mislykkes på grunn av Moskvas vetorett.

Den Europeiske Union

Stats- og regjeringssjefene i de 27 EU-landene har innført «massive» sanksjoner mot Russland innen energi-, finans- og transportsektorene.

«Russiske stats- og regjeringssjefer vil møte enestående isolasjon», lovet kommisjonspresident Ursula von der Leyen. Dette er den «tøffeste sanksjonspakken som noen gang er pålagt av EU», sa lederen for europeisk diplomati, Josep Borrell.

Kina

Kina «forstår Russlands legitime sikkerhetsbekymringer», sa utenriksminister Wang Yi.

G7

Joe Biden kunngjorde at G7-ledere (Tyskland, Canada, USA, Frankrike, Italia, Japan og Storbritannia) hadde blitt enige om å innføre «ødeleggende» sanksjoner mot Russland.

Tyrkia

«Vi motsetter oss denne uakseptable operasjonen» som er «et slag mot fred og regional stabilitet», sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, hvis land er medlem av NATO og grenser til Svartehavet som Russland og Ukraina.

Iran

«Vi ser ikke på krig som en løsning,» sa utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian, for hvem «Ukraina-krisen har sine røtter i NATO-provokasjoner.»

Othan

Atlanterhavsalliansens generalsekretær Jens Stoltenberg fordømte «Russlands hensynsløse og uprovoserte angrep på Ukraina».

Han annonserte et toppmøte med NATO-ledere via videokonferanse på fredag ​​for å analysere «veien videre» og aktiveringen av «forsvarsplaner».

OSSE

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), det eneste internasjonale organet på bakken, beordret nødevakuering av sitt observasjonsoppdrag i Ukraina.

Frankrike

Vladimir Putin «har bestemt seg for å gjennomføre det mest alvorlige angrepet på fred, på stabiliteten i vårt Europa på flere tiår», sa president Emmanuel Macron, som torsdag oppfordret den russiske presidenten til å kreve «en umiddelbar stans» av offensiven i Ukraina.

Han mente imidlertid det var lurt å «la veien åpen» for dialog med den russiske presidenten.

Tyskland

Den russiske invasjonen er «et åpenbart brudd» på folkeretten som «truer» «freden» i Europa, sa kansler Olaf Scholz, hvis land er klar til å «massivt hjelpe» naboene, spesielt Polen, i tilfelle en tilstrømning. av ukrainske flyktninger.

Sanksjoner mot Russland vil «betraktelig begrense» landets tilgang til internasjonale markeder, advarte Berlin også.

Storbritannia

Statsminister Boris Johnson har fordømt de «forferdelige hendelsene i Ukraina» som en «katastrofe for det europeiske kontinentet».

Johnson kalte den russiske presidenten en «diktator» og lovet «massive» vestlige sanksjoner for å hindre Vladimir Putins «grusomme og barbariske virksomhet».

Italia

Det russiske angrepet var «uberettiget og uforsvarlig», sa statsminister Mario Draghi, som oppfordret Moskva til «ubetinget å trekke tilbake sine væpnede styrker».

Europarådet

Europarådet, en mellomstatlig organisasjon som Russland er medlem av og som innførte sanksjoner mot Moskva etter annekteringen av Krim i 2014, «vurderer» nye sanksjoner.

Japan

Det russiske angrepet i Ukraina «ryster grunnlaget for den internasjonale orden», kritiserte Japans statsminister Fumio Kishida.

I avtale med sine G7-partnere kunngjorde Japan fredag ​​ytterligere sanksjoner mot Moskva rettet mot finanssektoren og eksport av elektroniske komponenter.

Canada

Canada vil sanksjonere «58 russiske individer og enheter», kunngjorde statsminister Justin Trudeau.

Hellas

Statsminister Kyriakos Mitsotakis sa at den russiske invasjonen var et forsøk på «å revidere historien med våpenmakt».

Tsjekkisk Republikk

President Milos Zeman har sammenlignet Vladimir Putin med en «galning». [devant] isolert» og kalte invasjonen av Ukraina en «uprovosert handling av aggresjon».

Polen

For statsminister Mateusz Morawiecki kjemper Ukraina «i hele Europas navn» mot russisk «barbari».

Polen, som innehar OSSEs roterende formannskap, har kalt den russiske invasjonen en «forbrytelse mot menneskeheten».

Australia

Statsminister Scott Morrison kunngjorde et «andre sett» med sanksjoner mot russiske sivile eller juridiske personer, spesielt oligarker og mer enn 300 medlemmer av Dumaen, som stemte for å «ulovlig invadere Ukraina».

«Det må være en pris. Det må være en pris, og den må pålegges av verdenssamfunnet,» sa den australske statsministeren, som også annonserte utplasseringen av «ikke-dødelig militært utstyr og hjelpemedisiner» til NATO.

Spania

Madrid «står i solidaritet med den ukrainske regjeringen og folket», sa statsminister Pedro Sanchez.

nordiske land

Finland og Sverige, ikke-NATO-medlemmer, fordømte det russiske angrepet, og beklaget hver for seg «et angrep på den europeiske sikkerhetsordenen».

Norge, som er medlem av Atlanterhavsalliansen, fordømte på sin side et «alvorlig brudd på folkeretten» og kunngjorde flyttingen av sin ambassade fra Kiev til Lviv i det vestlige Ukraina. Danmark kalte 24. februar 2022 et «slett på russisk historie».

Den afrikanske union

Den afrikanske union (AU) ba om en «umiddelbar våpenhvile» og sa at situasjonen kan utarte til en «global konflikt».

Sør-Afrika

Utenriksdepartementet ba Russland «umiddelbart trekke troppene tilbake fra Ukraina».

Vatikanet

Den hellige stol beklaget at «de (fryktede) tragiske scenariene er i ferd med å bli virkelighet», men vurderer at det «fremdeles er rom for forhandlinger».

burx-mj/bds/alc/roc

25.02.2022 03:19:32 – Paris (AFP) – © 2022 AFP

You may also like

Leave a Comment