Home » Russland. Retten oppløser menneskerettighetsorganisasjonen Memorial | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

Russland. Retten oppløser menneskerettighetsorganisasjonen Memorial | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

Ifølge Høyesterett i den russiske føderasjonen bryter den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Memorial den såkalte loven om «utenlandske agenter», og forbød derfor sin videre aktivitet. Ifølge Interfaks-byrået etterkom dommeren Alla Nazarova forespørselen fra hovedanklagerens kontor.

Etter Memorials syn forbød denne beslutningen også regionale underorganisasjoner å operere. Presidenten for minnesmerket, Jan Raczyński, kunngjorde at han ville anke denne avgjørelsen til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Under observasjon siden 2016

Den russiske påtalemyndigheten anklaget denne internasjonale ikke-statlige organisasjonen for å unnlate å merke mer enn 20 av sine publikasjoner (inkludert på Internett) med merknaden «utenlandsk agent», selv om den var forpliktet til å gjøre det. I følge den kontroversielle russiske loven er frivillige organisasjoner som mottar økonomisk støtte fra utlandet blant annet forpliktet til å inkludere opplysninger om seg selv som «utenlandsk agent» i alle dokumenter.

Memorial benektet disse påstandene, og uttalte i en uttalelse at trusselen om å stenge anlegget var «en ren politisk beslutning.» Under rettsmøtet, som varte i flere dager, understreket representantene for Memorial at de etter slike påstander alltid umiddelbart legger ved den formelt etterspurte informasjonen til de aktuelle publikasjonene. I tillegg ble det betalt bøter på € 54 000. I tillegg var åtte av ti administrative lovbrudd oppført av statsadvokaten foreldet.

Husker den mørke siden av stalinisttiden

Minnesmerket er et barn av perestroika, Mikhail Gorbatsjovs politikk med å åpne opp i andre halvdel av 1980-tallet. Den første gruppen ble grunnlagt i Moskva i 1987 for å minnes ofrene for politisk undertrykkelse i den stalinistiske tiden – et traume som hadde vært stille i flere tiår. En landsomfattende bevegelse etablerte seg raskt og hadde representanter i mange av republikkene i det som da var Sovjetunionen. Dens første styreleder var Andrei Sakharov, vinneren av Nobels fredspris. Den første protesten fant sted foran den kinesiske ambassaden i juli 1989. Årsaken til dette var massakren på Den himmelske freds plass.

Minnesmerket ser sin grunnleggende oppgave i å regulere tiden for Stalins styre, da millioner av borgere i Sovjetunionen ble myrdet av politiske grunner eller kjempet for å overleve i arbeidsleire. Som det mest kjente monumentet til dags dato reiste minneaktivistene Sołowiecki-steinen på ubiański-plassen foran det daværende hovedkvarteret til den berømte KGBs hemmelige tjeneste i slutten av oktober 1990. Den dag i dag minner denne steinen om det stalinistiske gulagsystemet – et landsomfattende nettverk av straffe- og arbeidsleire. Den første store sovjetiske fangeleiren ble etablert på Solovetsky-øyene i Nord-Russland tidlig på 1920-tallet.

Trykk på forskjellige nivåer

Memorial har alltid vært en vanskelig organisasjon. Den dekker de mørkeste kapitlene i nyere russisk historie. Dens ansatte undersøker tilfeller av undertrykkelse i arkiver, gir ut bøker om emnet, organiserer utstillinger og minnesmerker. For noen uker siden, som en del av en internettkampanje, ble navnene på borgere som ble skutt uten skyld under sovjettiden lest opp.

Memorial Human Rights Center er ofte sentrum for medieoppmerksomhet, og forsvarer mennesker det anser som politiske fanger. Det mest fremtredende eksemplet er den fengslede opposisjonspolitikeren Alexei Navalnyj.

I Putins tid motsier konseptet med monumentet i økende grad den historiske og politiske kanonen i Russland, hvor Stalin fortsatt er æret. Organisasjonen har vært under press på ulike nivåer i årevis. I 2009 ble for eksempel Natalia Estemirova, en Memorial-ansatt i Tsjetsjenia, kidnappet og skutt.

Lederen for minneorganisasjonen i republikken Karelia, en 65 år gammel historiker som dokumenterer stalinistiske forbrytelser, Yuri Dmitriev, ble dømt til 13 års fengsel i en kontroversiell rettssak. I år ble Dmitrijev tildelt Sakharov-prisen av Den norske Helsingforskomité.

Perm-36-minnesmerket, som er støttet av minnesmerket og det eneste i det bevarte området til den tidligere arbeidsleiren, har måttet kjempe for å overleve de siste årene. I oktober 2021 forsøkte fremmede å forstyrre en filmvisning i Memorial-bygningen i Moskva. Filmen forteller historien om hungersnøden i Ukraina på begynnelsen av 1930-tallet, som krevde millioner av liv og fikk skylden for Stalins politikk.

Når vestlige politikere reiser til Moskva og møter representanter for sivilsamfunnet, er minneaktivister alltid der.

Det har du vært så langt.

Vil du kommentere denne artikkelen? Gjør det på Facebook! >>

You may also like

Leave a Comment