Home » Russland truer med krig med Ukraina. Har det begynt ennå?

Russland truer med krig med Ukraina. Har det begynt ennå?

by Gabriel Scott

Situasjonen i Ukraina forverres. Amerikanere og NATO-allierte er ikke under noen illusjoner om at krig er i luften. De vet mer enn oss, så deres veldig nervøse reaksjoner burde bekymre oss. Jeg var bekymret for tre ting.

Rapporter dukket opp for noen dager siden om at russerne evakuerte sitt diplomatiske personell fra Ukraina og fortsatte denne praksisen. Russland benekter dette på en ganske interessant måte, ikke direkte, men ved å forsikre at deres anlegg fungerer normalt. I mellomtiden melder journalister fra New York Times at 50 personer har reist. I ukrainske kilder fant jeg følgende tall: 18 personer forlot ambassaden i Kiev, og 30 forlot det konsulære personalet i Kiev og Lviv. Kanskje de var på ferie? Det er tross alt vinterferie…

Seriøst, det er et veldig dårlig signal. Det er kjent at ikke alle vil forlate og låse ambassadene med hengelås. Men hvis bare høytstående diplomater forblir der, vil ingen våge å skade dem, selv i møte med krig. Hovedsakelig lavnivåpersonell som forlater uten diplomatisk eller konsulær immunitet.

Diplomater går, skip seiler

Nok et dårlig signal: tre av Østersjøflåtens fire store landgangsskip, nemlig Minsk, Kaliningrad og Korolev, har nettopp passert gjennom det danske stredet. Den fjerde, Aleksandr Szabalin, er angivelig under reparasjon. De ble fotografert når de krysset broen mellom Danmark og Sverige. Skipene eskortert av missilkorvetter sitter ganske lavt i vannet, de er helt nedsenket. De bærer tydeligvis ikke poteter… Hver av dem kan frakte 340 soldater, 10 stridsvogner eller 20 pansrede personellførere. De har sannsynligvis en del av den 336. Bialystok Guards Marine Infantry Brigade fra Bałtijsk om bord. Jeg ville ikke bli overrasket om resten av denne enheten allerede hadde blitt transportert ubemerket til Svartehavsregionen med handelsskip.

Og det er ikke alt. Et tilsvarende lag dro sørover fra Nordflåten langs norskekysten. Et enda større DropShip, Piotr Morgunov, i stand til å frakte 13 stridsvogner og 350 mann, og Olenegorskij Gorniak og Giergij Pobiedonosiec (av samme type som de tre baltiske skipene) ble observert. Har de 61. Kirkenesque Marine Brigade om bord? I så fall kan nok noen, resten ha nådd Krim om bord på sivile skip.

Selve Svartehavsflåten har fire store og tre mellomstore landingsskip, og Krim har også 810th Marine Guards Infantry Brigade. Hele denne mektige gruppen kan faktisk lande på den ukrainske kysten vest for Krim og avskjære Ukraina fra havet.

Det er også snakk om å styrke styrker ved grensen. I følge ukrainske kilder er 52 bataljons-, tank- og mekaniserte bataljonsgrupper stasjonert der. Dette er totalt 17 brigader, som er mer enn hele de polske landstyrkene med 14 manøverbrigader (i begge tilfeller unntatt artilleri eller landstyrker luftfart).

Ostrowski: USA mot Russland og Kina. En ny kald krig

Russland tester Vestens reaksjoner

Det tredje viktige signalet er det økende hatet mot Ukraina, som også oversvømmer sosiale nettverk i Polen. Denne aktiviteten er så betydelig at ulike institusjoner (inkludert mitt universitet) advarer ansatte om risikoen for nettangrep og ber dem rapportere uregelmessigheter til nettverksadministratorer.

11. januar startet Russland igjen store øvelser i nærheten av Ukraina, og tross alt holdt det i 2021 to store øvelser – våren og november. Hver gang var det en grunn for Ukrainas forsvarsstyrker til å øke beredskapen, selv om ingen angrep har funnet sted så langt.

Russland har imidlertid allerede testet de mulige reaksjonene fra Vesten, som bevæpner Ukraina, men la oss innse det: de kan bare levere håndvåpen eller lette antitankvåpen. Tanker, kanoner, jagerfly eller helikoptre utleveres ikke fordi de krever langsiktig opplæring, infrastruktur og vedlikehold. Og det er det ikke tid til. Angrepet kan begynne når som helst når skipene er i Svartehavet (noe som vil skje om omtrent et dusin dager). På grunn av dette bestemte britene seg for å ta et desperat skritt – de overførte deres spesielle RC-135W radioelektroniske rekognoseringsfly til Ukraina, i stand til å overvåke Russlands aktiviteter «i luften»: radiokommunikasjon, radararbeid, navigasjonsmidler , etc. Dette hjelper strømmen til å bestemme aktiviteten til troppene hans.

Podcast: Hva leker russerne med oss? Blir det krig?

Russiske tropper har trent siden januar

Det er imidlertid kjent at Vesten ikke vil sende sine tropper for å forsvare. Det er ingen slik juridisk grunnlag, ingen internasjonal avtale, ingen garantier eller formell allianse. Putin annonserte også noe annet: atomkraftøvelser, også tidligere i år. Hvis russiske tropper trener så intenst i januar, hva vil de gjøre resten av året?

De konvensjonelle styrkeøvelsene utføres i fire områder som tilsvarer mer eller mindre retningene til det antatte støtet. Som jeg allerede har skrevet, vil russerne etter min mening invadere Øst-Ukraina på venstre bredd av den store Dnepr. Elven deler naturlig nok landet, og avskjærer en del som er mer urbanisert og industriell, samtidig som den er mye mer pro-russisk. Mens hele det vestlige Ukraina ønsker å bli med i EU og NATO, er meningene i øst ganske delte om dette spørsmålet. Mange innbyggere ser Ukrainas fremtid i nært samarbeid, om ikke allianse, med Russland. Derfor er den forventede motstanden mot okkupasjon i disse områdene mye mindre.

Wilczak: Krigsgrensespill rundt Ukraina. Hva vil Putin?

Og også: Hvorfor trenger Russland Vest-Ukraina? Hva er verdifullt her? Dette er hovedsakelig jordbruksområder med et lite antall store byer, hvorav den største er Lviv. Dnepr, med sine flotte bakevjer, ligner mye på La Manche – det er en utmerket defensiv barriere å lene seg på med selvtillit. Og hva vil være meningen med det todelte Ukraina, brakt til dens agro-småbydel avskåret fra Svartehavet? Jeg tror russerne tar vare på kysten med Odessa og Nikolaev fordi det er et av få industrisentre i den delen av landet. I tillegg vil mangelen på tilgang til havet tvinge Ukraina til å bli mer underdanig. Hvis den velger en nær allianse med Moskva, kan den bli forent i sine tidligere (før 2014) grenser med Kiev-bosatt Lukashenka-bis …

Les også: Putins kjernefysiske fugleskremsel. Vil Russland bruke sine våpen?

Putins hånd vil ikke vike seg

Hva er trusselen mot Moskva? sanksjoner? hva annet kan du gjøre Polen, Tyskland og flere andre europeiske land er nesten helt avhengig av olje- og naturgassforsyninger fra Russland. I vårt tilfelle er det over 60 prosent. etterspørsel året rundt. Hva vil vi gjøre hvis vi bestemmer oss for å innføre sanksjoner?

Hva kan USA gjøre? Som du vet, lover de ikke at Ukraina aldri vil bli med i NATO. Og selv om Vesten var enig, ville Putin tro det? Og var det fordi Vesten en gang brøt sitt ord? Er det noen som husker at Polen ble tatt opp i NATO med et høytidelig løfte om at tropper fra andre allierte land aldri ville bli stasjonert på Vistula? Og hvordan var separasjonen av Kosovo fra Serbia? Hva ble lovet til Serbia og dets støttende Russland i 1999?

Putin har ingen grunn til å tro på USA eller NATO-landene. Hun stiller krav bare for å bli nektet. Og presentere mitt angrep på Ukraina som en handling av selvforsvar Tar jeg feil? Hvis Putin nøler og slipper taket – vil jeg være glad. Men jeg er redd hånden hans ikke rykker.

Les også: Biden om bånd til Putin. Russland sjekker hva de kan regne med

You may also like

Leave a Comment