Home » Sejmen har adoptert lex TVN – Wiadomości

Sejmen har adoptert lex TVN – Wiadomości

by Catherine Monroe

  • Kultur- og mediekomiteen i Sejm behandlet uventet Senatets resolusjon om loven om endring av kringkastings- og fjernsynsloven, den såkalte lex TVN., fredag
  • Øyeblikk senere ble handlingen kjent som lex TVN vedtatt av Sejmen fredag. 452 parlamentsmedlemmer stemte. 229 parlamentsmedlemmer stemte for, 212 mot og 11 avsto. Avvisningen av Senatets veto betyr at lex TVN nå er til president Andrzej Duda. går
  • Mange kommentarer dukket umiddelbart opp på Internett, inkludert Bix Aliu, US Chargé d’Affaires i Polen
  • Mer lignende informasjon finner du på Onet-hjemmesiden

225 PiS-parlamentsmedlemmer stemte for det. Tre medlemmer av PiS – Zbigniew Chmielowiec, Anna Ewa Cicholska og Bartłomiej Wróblewski – deltok ikke i avstemningen. Tre parlamentsmedlemmer fra Kukiz’15 stemte også for «for» – Paweł Kukiz, Jarosław Sachajko og Stanisław Żuk og den utenlandske parlamentsmedlemmen Łukasz Mejza.

124 medlemmer av borgerkoalisjonen, 44 medlemmer av venstresiden, 24 medlemmer av den polske koalisjonen, 8 medlemmer Polen2050, 4 medlemmer av avtalen, 4 medlemmer av gruppen for polske anliggender, 3 medlemmer av det polske sosialistpartiet og Ryszard Galla, en løsgjenger, med «mot» vedtatt. I avstemningen avsto 10 føderale parlamentsmedlemmer og Zbigniew Ajchler, en løsgjenger, å stemme.


Foto: Stortinget

Stemmeresultater

Lex TVN uventet i Sejm

Fredag ​​behandlet Sejmens kultur- og mediekomité uventet senatvedtaket om loven om endring av kringkastings- og fjernsynsloven, den såkalte lex TVN. Senatet hadde tidligere avvist endringsforslaget, som endrer reglene for å gi kringkastingslisenser til medier med kapital fra utenfor Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet.

Det plutselige møtet i Sejm-komiteen vakte store følelser. Opposisjonsparlamentsmedlemmer appellerte til lex TVNs saksgang. De sa at de fikk vite om en slik møteplan noen minutter før den startet.

Til slutt ga komiteen en negativ mening om senatvedtaket. Ingen parlamentsmedlemmer uttalte seg for en positiv mening, 15 mot og 1 avsto.

Til opposisjonens parlamentsmedlemmers forferdelse avsluttet komiteens leder, Piotr Babinetz, møtet og dro uten å svare på journalistenes spørsmål.

For resten av artikkelen, se videoen:

Lex TVN. Sejmen har vedtatt loven

Øyeblikk senere ble handlingen kjent som lex TVN vedtatt av Sejmen fredag. 452 parlamentsmedlemmer stemte. 229 parlamentsmedlemmer stemte for, 212 mot og 11 avsto. Avvisningen av Senatets veto betyr at lex TVN nå går til president Andrzej Duda.

Etter avstemningen i Sejm kunngjorde Venstre-parlamentsmedlem Joanna Scheuring-Wielgus en rapport til statsadvokaten om handlingene til PiS-parlamentsmedlemmene Piotr Babinetz og Marek Suski. Ifølge Scheuring-Wielgus hadde parlamentarikere i regjeringskoalisjonen misbrukt sine krefter.

Mange kommentarer dukket umiddelbart opp på nettet, inkludert Bix Aliu, US Chargé d’Affaires i Polen.

«USA er ekstremt skuffet over dagens vedtakelse av medieloven av det polske parlamentet. Vi forventer at president Duda handler i samsvar med tidligere uttalelser for å bruke sitt lederskap for å beskytte ytringsfrihet og økonomisk aktivitet, skrev Bix Aliu.

Styret i TVN Grupa Discovery har også gitt sin mening. «Det har vært et enestående angrep på frie medier i Seym. Denne aksjonen er rettet mot Polens største og viktigste allierte fordi USA er grunnlaget for polsk sikkerhet og en stor del av den polske økonomien,» sa han i en uttalelse .

Uoffisiell: PiS er ikke sikker på om presidenten for lex TVN. vil signere

Som rapportert på Onet, er PiS ikke sikker på om Andrzej Duda vil signere lex TVN-loven, uventet vedtatt for motstridende klubber. Ifølge Onets samtalepartnere har statsoverhodet blant annet alvorlige forbehold med hensyn til konstitusjonaliteten til den føderale endringen.

I følge vår informasjon fikk Andrzej Duda vite om avstemningen på lex TVN i siste liten. PiS-representanter informerte presidenten om dette torsdag. Selv noen statsråder var uvitende om saken. I dag fikk PiS-parlamentsmedlemmer vite om lex TVN fra media.

Våre samtalepartnere fra Nowogrodzka vil sørge for at samtaler mellom presidenten og ledelsen i den regjerende leiren om denne saken vil finne sted om kort tid.

Resultatet av avstemningen fikk også TVN24 til å endre fargen på streken fra gul til svart. Over den ble det hele tiden vist påskriften «PiS-angrep på frie medier». I tillegg endret nettstedet TVN24 fargene til svart-hvitt. Nyhetskanalen begynte også å sende på TVN-hovedkanalen.

Lex TVN. Kommentarer fra Andrzej Duda

Sejmens beslutning på fredag ​​møtte bred respons, ikke bare i polske, men også i utenlandske medier. «Etter måneder med inaktivitet håndhever regjeringspartiet i Polen uventet en medielov som påvirker den lokale avdelingen til den amerikanske kringkasteren Discovery», melder Bloomberg.

I mellomtiden sendte medlemmer av den borgerlige koalisjonen en klage til Sejm-marskalken, Elżbieta Witek, og informerte dem om den «skandale og uforenlige med bestemmelsene i Sejm-ordenen» prosedyren med å innkalle til fredagsmøtet i kultur- og mediekomiteen.

Lex TVN-saken ble også kommentert av presidenten selv. – Endringen i kringkastingsloven analyseres og det fattes tilsvarende vedtak. Jeg har allerede nevnt synspunktet som jeg vil dømme denne loven fra og ta en slik avgjørelse fra – sa president Andrzej Duda da han ble spurt om Lex TVN-loven.

Lov lex TVN vedtatt av Sejm. Donald Tusks kommentarer

Formannen for Civic Platform-partiet refererte også til vedtakelsen av loven kjent som lex TVN av Sejm. «De kapitulerte for pandemien og de høye prisene, men de vil være i krig med de frie mediene. Jeg vil være i Krakowskie Przedmieście søndag klokken 19.00» – skrev Donald Tusk fredag ​​kveld.

Da var PO-sjefen gjest i programmet «Kropka nad i» på TVN24. – Forslag om at Duda vil ta avgjørelser er en klassisk oksymoron. Den vil vente på avgjørelsene som tas på Nowogrodzka-gaten og presentere dem for offentligheten – sa Donald Tusk i Monika Olejniks program.

TVP Info-seere vil ikke lære mye om Sejmens vedtakelse av loven kjent som lex TVN på fredag. Den offentlige TV-kringkasteren begrenset rapporter fra møterommet til en kort uttalelse fra reporteren om at lovendringene vil bidra til å bekjempe desinformasjon i polske medier. Sjefen for tvp.info, Samuel Pereira, kommenterte det svarte omslaget til TVN24 på Twitter.

Hva handler lex TVN egentlig om?

PiS-politikere argumenterer med at hele handlingen er ment at polske medier ikke skal kjøpes av selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller arabiske stater. Derfor bør medieloven regulere at TV- og radiostasjoner i Polen kun kan eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som omfatter landene i Den europeiske union samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet er imidlertid veldig annerledes. Skulle en slik lov tre i kraft, vil det kun ramme TVN-kringkasteren, som tilhører den amerikanske Discovery-gruppen. For det første fordi Amerika ikke er en del av det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre er det bare amerikanere i Polen som eier elektroniske medier utenfor EØS. Det er av denne grunn at denne loven er kjent som Anti-TVN Law eller lex TVN.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

You may also like

Leave a Comment