Home » Signering av frihandelsavtalen mellom London og Canberra etter Brexit

Signering av frihandelsavtalen mellom London og Canberra etter Brexit

by Thure Lindhardt

Storbritannia signerte frihandelsavtalen med Australia etter Brexit torsdag, et kompromiss som skulle åpne dørene til Asia-Stillehavsregionen, men som har blitt kritisert for dens usikre fordeler og miljøpåvirkning.

Den «historiske» avtalen, ratifisert i en virtuell seremoni, var gjenstand for en prinsippavtale mellom Storbritannias statsminister Boris Johnson og hans australske motpart Scott Morrison i juni, og «forhandlerne har nå stengt alle kapitler», heter det i en uttalelse fra Storbritannias internasjonale handelsdepartement.

Det er den første avtalen som London har oppnådd siden de forlot EU med virkning fra 1. januar og er ikke bare en fornyelse eller tilpasning av avtalene som eksisterer mellom EU og andre land.

Teksten som vil bli sendt til parlamentarikere i Westminster for behandling, sies å være «£ 10,4 milliarder ekstra handel (…) [leurs] Eksporter «.

Handelen mellom de to landene var på 13,9 milliarder pund i 2020, litt over 1 % av den totale handelen i Storbritannia.

Avtalen setter «nye globale standarder innen digital og tjenester, vil skape nye arbeids- og reisemuligheter for briter og australiere», understreket den britiske regjeringen.

London kan skryte av en tekst «skreddersydd for den britiske økonomien», spesielt i områder der den er «en verdensledende som teknologi og digital».

Britiske servicearbeidere, spesielt arkitekter, advokater og forskere, vil ha tilgang til arbeidsvisum i Australia: «Dette er mer enn Australia noen gang har tilbudt noe annet land i en frihandelsavtale,» sier Department of International Trade.

CBI-president Karan Bilimorian ønsket velkommen til en «omfattende og moderne» avtale som «åpner nye grenser for britiske virksomheter».

Bekymre oppdretteren

Storbritannia har allerede inngått avtaler med EU, dets desidert største handelspartner Japan, New Zealand eller til og med med europeiske ikke-EU-land Norge, Island og Liechtenstein.

Landet forhandler med India og startet forhandlinger om en frihandelsavtale med de seks arabiske gulfstatene i begynnelsen av oktober og prøver også å styrke handelsforbindelsene med USA uten å ha stoppet opp foreløpig fra Washington.

Boris Johnson hadde oppfordret til å forlate EU ved å love at Storbritannia på egenhånd ville ha mer økonomisk potensiale og forplante konseptet sitt om «Global Britain» eller «Planetary Britain».

NGO Greenpeace klaget på sin side over godkjenning av teksten, som «ennå ikke er publisert» og som «ikke bare vil ha en av de verste effektene på klimaet, men med et land som er et av de viktigste sentrene av avskoging i verden». motsier Storbritannias miljømål satt av London om å være karbonnøytrale innen 2050.

Under forhandlingene mellom de to landene var den britiske landbrukssektoren bekymret for konkurranse fra australske produkter som biff og lam, som er billigere på grunn av mer industrielt landbruk med mer fleksible hygienestandarder.

For å berolige dyrkere ser teksten for seg en 15-års restriksjon på import på britisk jord uten toll, spesielt gjennom kvoter, sa den britiske regjeringen i juni, som ikke ga detaljer om landbruket i sin pressemelding torsdag.

London og Canberra hadde signalisert at de ønsket å utdype samarbeidet også på sikkerhetsaspektet, som det amerikanske partnerskapet kalt AUKUS viser, som utløste Paris vrede ved de facto å oppløse en kontrakt om kjøp av franske ubåter med australierne verdt 55 milliarder euro.

You may also like

Leave a Comment