Home » Signering av frihandelsavtalen mellom London og Canberra etter Brexit

Signering av frihandelsavtalen mellom London og Canberra etter Brexit

by Thure Lindhardt

Storbritannia signerte frihandelsavtalen med Australia etter Brexit torsdag, et kompromiss som skulle åpne dørene til Asia-Stillehavsregionen, men som har blitt kritisert for dens usikre fordeler og miljøpåvirkning.

Den «historiske» avtalen, som ble ratifisert i en virtuell seremoni, var gjenstand for en prinsippavtale mellom den britiske statsministeren Boris Johnson og hans australske motpart Scott Morrison i juni, og «forhandlerne har nå stengt alle kapitler,» sa en uttalelse fra det britiske departementet for internasjonal handel.

Det er den første avtalen som London har oppnådd siden de forlot EU med virkning fra 1. januar og er ikke bare en fornyelse eller tilpasning av avtalene som eksisterer mellom EU og andre land.

Teksten som vil bli sendt til parlamentarikere i Westminster for behandling, sies å være «£ 10,4 milliarder ekstra handel (…) [leurs] Eksporter «.

Handelen mellom de to landene var på 13,9 milliarder pund i 2020, litt over 1 % av den totale handelen i Storbritannia.

Avtalen setter «nye globale standarder innen digital og tjenester, vil skape nye arbeids- og reisemuligheter for briter og australiere», understreket den britiske regjeringen.

London kan skryte av en tekst «skreddersydd for den britiske økonomien», spesielt i områder der den er «en verdensledende som teknologi og digital».

Britiske tjenestefolk, inkludert arkitekter, advokater og forskere, vil ha tilgang til arbeidsvisum i Australia: «Dette er mer enn Australia noen gang har tilbudt noe annet land i en frihandelsavtale», sier Department of International Trade.

Dette kompromisset «øker sjansene våre for å bli med i Trans-Pacific Trade Treaty (CPTPP),» som forener elleve land i Amerika og Asia og veier «8.400 milliarder pund av BNP».

CBI-styreleder Karan Bilimorian ønsket velkommen til en «omfattende og moderne» avtale som «åpner nye grenser for britiske virksomheter».

– Oppdretters bekymring –

Storbritannia har allerede inngått avtaler med EU, dets desidert største handelspartner Japan, New Zealand eller til og med med europeiske ikke-EU-land Norge, Island og Liechtenstein.

Landet forhandler med India og startet forhandlinger om en frihandelsavtale med de seks arabiske gulfstatene i begynnelsen av oktober og prøver også å styrke handelsforbindelsene med USA uten å stoppe opp foreløpig.

Boris Johnson hadde oppfordret til å forlate EU ved å love at Storbritannia på egenhånd ville ha mer økonomisk potensiale og forplante konseptet sitt om «Global Britain» eller «Planetary Britain».

Den frivillige organisasjonen Greenpeace beklaget på sin side godkjenning av teksten, som «ennå ikke er publisert» og som «ikke bare vil ha en av de verste effektene på klimaet, men med et land som er et av de viktigste globale sentrene av avskoging», som betyr: mot de britiske miljømålene i London, som streber etter CO2-nøytralitet i år 2050.

Under forhandlingene mellom de to landene var den britiske landbrukssektoren bekymret for konkurranse fra australske produkter som biff og lam, som er billigere på grunn av mer industrielt landbruk med mer fleksible hygienestandarder.

For å berolige dyrkere ser teksten for seg en 15-års restriksjon på import på britisk jord uten toll, spesielt gjennom kvoter, sa den britiske regjeringen i juni, som ikke ga detaljer om landbruket i sin pressemelding torsdag.

London og Canberra hadde signalisert at de ønsket å utdype samarbeidet også på sikkerhetsaspektet, som det amerikanske partnerskapet kalt AUKUS viser, som utløste Paris vrede ved de facto å oppløse en kontrakt om kjøp av franske ubåter med australierne verdt 55 milliarder euro.

You may also like

Leave a Comment